Košarica
Izbornik

3 pitanja o knjizi „Besani” za Gorana Stojičića

3 pitanja o knjizi „Besani” za Gorana Stojičića
 
  1. Kako ste došli na ideju za knjigu „Besani”?
Ideja se rodila iz sna, nakon kojeg sam, u zoru, otrčao iz spavaće sobe, seo ispred laptopa i napisao priču „Pad”, koja je ujedno i prva u knjizi. Do tada je moj stil bio potpuno drugačiji, nalik Danilu Harmsu. Sve se promenilo, počeo sam da pišem o ljubavi i situacijama gde ona počinje, završava se, tamo gde je nema ili će se možda pojaviti. Trideset pet situacija u kojima se dešavaju neverovatne, a opet, sasvim obične stvari u odnosima između njih dvoje. Ovo nisu ljubavne priče, već priče o Ljubavi (sa velikim „Lj”).  
  1. Kako ste istraživali temu?
Temu živim od kada znam za sebe. Takođe, družim se sa puno ljudi i upijam sve što im se dešava, pa klasičnog istraživanja nije ni bilo. Svi se mi bavimo ovom temom, hteli to ili ne. Pitanje je samo koliko ko o njoj želi da priča, a još veće, da piše o tome, o ogoljenoj ljubavi. Dakle, „istražujem” je oduvek, ali sam očigledno tek sada bio spreman da sve stavim na papir... papir, koji čitaoci doživljavaju kao ogledalo.  
  1. Koji su dijelovi knjige bili najzahtjevniji za pisanje?
Svi! U pitanju je kratka forma u koju morate da sabijete sve, skoro da „kompresujete” roman od dvestotinak strana - na samo nekoliko. Svaka rečenica mora da bude mikroskopski precizna, a dinamika takva da čitalac postane sastavni deo svake priče. Možda bih ipak izdvojio preokrete koji se dešavaju gotovo u svakom poslednjem pasusu. Sa njima sam morao da budem veoma pažljiv kako ne bi bili otkriveni pre vremena. Koliko su bili zahtevni, toliko i veoma inspirativni za vreme stvaranja.   Knjiga „Besani“ Gorana Stojičića multimedijska je zbirka pripovijedaka o ljubavi uz koje autor, pomoću QR koda, predlaže i biranu glazbu svjetskih rock autora koji su istovrsne ljubavne motive ugradili u svoje pjesme (Bowie, Waits, Winnehouse…). Knjigu je  ilustrirao je Slavimir Stojanović Futro, a predvedena je i na engleski i na engleskom govornom području objavljena pod naslovom „Sleepless“. Senzibilnošću istinskog zaljubljenika u ljubav, Goran Stojičić prepoznaje ljubav u riječima, pokretima i postupcima svojih likova i situacijama oko sebe i ugrađuje osjećaj u svaki redak svojih priča. Kao pripadnik generacije koja je odrastala zajedno s massmedijima (rođen 1965.), razmišlja holistički i izražava se filmski, riječima oslikavajući situaciju u kojoj se i u neizgovorenom čita emocija od koje se steže grlo. U Srbiji se knjiga „Besani“ može kupiti u knjižarama Delfi i Laguna, a u Hrvatskoj se može naručiti preko fb stranice autora: https://web.facebook.com/besaniknjiga/  

Pretraga