Košarica
Izbornik

Ovo će boljeti – Adam Kay – što se događa iza kulisa "bogova u bijelom"?

Ovo će boljeti – Adam Kay – što se događa iza kulisa "bogova u bijelom"?

Preveo: Nenad Patrun

Može li se liječnik šaliti kad piše o boli, bolesti, i smrti? Britanac Adam Kay dokazuje da se to ponekad jednostavno - mora. Neki se liječnici odaju piću, drugi drogama, a u Adamovom slučaju pisanje je postalo njegova jedina utjeha. Shvatio je da tu ima mnogo tragikomičnoga i pomislio je da bi možda time mogao nasmijati ljude. I uspio je. Više milijuna ljudi. Adam je britanski liječnik, ginekolog-porodničar koji je za svoga stažiranja i specijalizacije pisao tajni dnevnik. Da, baš tako, tajni dnevnik jednog liječnika je pred nama čitateljima. Već je sama ta činjenica intrigantna. Razotkrio je da se u britanskim bolnicama radi i po 97 sati tjedno u vrlo teškim uvjetima. Za to vrijeme nagledao se i naslušao svega i svačega. Želio je zauvijek zabilježiti kako je posao liječnika težak, iscrpljujući i frustrirajući. Kako je Adam osim što je liječnik i  talentirani komičar, sve je to odlično "upakirao" u mješavinu satire i tragikomedije. Adam je dakle specijalizirao ginekologiju i porodništvo pa je tako porodio više od 2000 bebica, "oplodio" mnoge neplodne parove, napravio bezbroj carskih rezova i nagledao se i naslušao svega. Knjiga vrvi zaista nevjerojatnim anegdotama i "smiješnim" situacijama koje su se zaista dogodile. Ne možete vjerovati što je sve doživio, na primjer, kad je stigla na hitnu žena, oko Božića, a koja je u svoju vaginu "ugurala" lampice kako bi svijetlile i kako bi tako dočekala svog dragog. Knjiga je ovo s kojom se smijete, ali i plačete. Jer nisu sve priče završile s happy endom. Još jedna od najdražih anegdota mi je ona s djevojkom koja se pojavila trudna u ambulanti, iako je koristila kondom. Nitko joj naime nije rekao da nije preporučljivo i ekonomično okrenuti kondom naopako u drugoj rundi!

Adam je bezbroj nevjerojatnih ljudskih sudbina, porođaja, carskih rezova, operacija i kirurških zahvata prenio u knjigu u obliku dnevničkih zapisa, a knjiga je postala mega popularan svjetski bestseler s više milijuna prodajnih primjeraka. Lako se čita jer je knjiga podijeljena na kratke dnevničke zapise, pa možete čitati neredovito bez da ćete izgubiti nit. To je velika prednost za knjigu, ali to vam se jednostavno neće dogoditi. Jer, kad jednom počnete s čitanjem nećete više moći knjigu odložiti.  Riječ je o sjajnoj knjizi koja me je "kupila" od prve stranice i nije me pustila do zadnje. Smiješna je, vrijedno je znati što se događa po bolnicama, ali je i zastrašujuće u isto vrijeme. Savršen je ovo spoj humora, samoironije i empatije. Apsolutno vrijedi pročitati, čak i ako niste medicinski stručnjaci. Mnogo ćete saznati i o medicinskom sustavu u Velikoj Britaniji, dobit ćete dobar uvid u područje  ginekologije i porodništva  a često će vas natjerati  na razmišljanje o bolesti, bolničkom životu, odricanju, poniznosti i zahvalnosti. I mene je knjiga podsjetila na moja tri porođaja i svih ginekoloških pregleda i terapija. Mi žene barem imamo bogato iskustvo na tom području.  Pogotovo je ovo moja bezuvjetna preporuka za čitanje svima koji su zainteresirani za svakodnevnu kliničku praksu i medicinu i koji bi željeli pogledati iza "kulisa" bogova u bijelom.

U međuvremenu je Adam napustio liječničku karijeru. Doživio je svojevrsni burn out i danas se bavi pisanjem komedija, stand-up je komičar i piše knjige koje se rado čitaju. No, napisat ću i ovo. Šokirana sam zbog incidenta zbog kojeg je Adam napustio medicinsku profesiju. Ne znam bih li se ja mogla suočiti s takvom situacijom. Očito je taj događaj bio dovoljan da Adam ponovno razmisli o izboru svoje karijere. U svakom slučaju, ova knjiga je apel za sve: odvojite malo vremena i razmislite o spremnosti medicinskih sestara i liječnika u bolnici da pomognu drugima. Shvatit ćete da su za taj sav svoj trud, odricanje i znanje zapravo mizerno plaćeni i tamo, a ne samo kod nas. Isto tako, ova nam knjiga poručuje da isti posao i zanimanje ne moramo prakticirati cijeli život. Uvijek ga možemo promijeniti. Možemo raditi ono što volimo i što nas ispunjava, a da nas ne frustrira. Danas je Adam Kay, taj nenametljiv i simpatičan čovjek, službeno najomiljeniji britanski autor koji je osvojio četiri nacionalne nagrade za knjigu. Marljivo radi na adaptaciji svoje knjige za televizijsku kuću BBC u osam epizoda, dok većinu večeri nastupa u prepunim kazalištima diljem zemlje gdje se publika smije - i plače - zbog bolničkih anegdota i detaljima koje je doživio u svojoj nekadašnjoj medicinskoj karijeri.

Pretraga