Košarica
Izbornik

Tajna kućne pomoćnice – Freida McFadden

Tajna kućne pomoćnice – Freida McFadden

Jesam li imala velika očekivanja? Da, naravno da jesam, jer je prva knjiga genijalne Freide McFadden bila stvarno veliko iznenađenje i jako dobar psihološki triler koji je za mene bio pravi "rollercoaster" što se tiče zapleta, obrata i nepredvidljivog kraja. Da vidimo jesam li se ovaj puta razočarala ili je Freida potvrdila svoju umješnost u pisanju mog omiljenog žanra.

Stil pisanja je ponovo vrlo tečan i lak za čitanje, što samo "otežava" ispuštanje knjige iz ruku. Isprva sam mislila da će se priča odvijati kao nastavak prve knjige, ali prošlo je neko vrijeme na Millienoj vremenskoj crti i sada upoznajemo glavnu junakinju na drugačiji način. Saznajemo kako se nosi sa svojom svakodnevicom i što joj se dogodilo u posljednjih nekoliko mjeseci. Bio je to svakako drugačiji uvod od onog u prethodnoj knjizi Kućna pomoćnica, a i bilo je zanimljivo "sresti" već poznate ljude iz prvog romana, pogotovo Enza. "Prošlost" je integrirana vrlo suptilno i fluidno. Podsjetimo se: mlada i lijepa, 27-godišnja Millie provela je posljednje desetljeće u zatvoru i u "Kućnoj pomoćnici" traži posao. Tako počinje njezina priča. Kako ne može pronaći stalan posao zbog svog kriminalnog dosjea, oduševljena je što je dobila posao kućne pomoćnice kod Winchesterovih. Millie je svoje vrijeme nakon Winchesterovih provodila pomažući drugim ženama u nevolji uz pomoć dečka i prijatelja Enza.
U romanu Tajna kućne pomoćnice trebalo je malo više vremena da dođe do same radnje priče, što i nije loše, iako sam imala drugačija očekivanja. U tom, prvom dijelu romana, kao da je sve bilo usporeno, s dosta nepotrebnih ponavljanja.

Millie se vratila u New York, živi u skromnom stanu Južnom Bronxu, opasnom kvartu. Studira za socijalnu radnicu i preživljava uz pomoć poslova čišćenja, uglavnom bogatih ljudi. U novoj je vezi s Brockom, odvjetnikom iz dobrostojeće obitelji koji ne zna za njezinu prošlost, niti mu je ona namjerava priznati. Međutim, on inzistira da se preseli k njemu. To bi joj doduše riješilo stambene problem i financije, ali Millie se jednostavno ne može odreći kontrole nad svojim životom. A ako mu išta prizna o svojoj prošlosti, izgubit će ga.
Nakon prvog obrata, koji nažalost ide po istom obrascu kao i u prvoj knjizi, bilo mi je brzo jasno kakva će biti ovaj puta moja reakcija na nastavak romana "Kućna pomoćnica". Kako sam se prevarila! Trebalo je ipak pričekati kraj. Imala sam razne teorije i zaključke, a onda je uslijedilo pravo iznenađenje, kako to samo Freida McFadden zna.
Osveta je pokretač ovog zaokretnog trilera i solidnog nastavka "Kućne pomoćnice", a McFaddenova cijelo vrijeme održava napetost visokom. Kao i uvijek, postoji preokret koji niste očekivali. Navijala sam za Millie dok je pokušavala istjerati pravdu. Kako će ikada više ikome moći vjerovati?
I ovaj puta preporučujem Freidu s kojom definitivno ne možete pogriješiti, pogotovo ako volite trilere s nepredvidljivim krajem.

Pretraga