Košarica
Izbornik

Neobično putovanje fakira koji je zaglavio u IKEA-inom ormaru - Romain Puértolas

Neobično putovanje fakira koji je zaglavio u IKEA-inom ormaru - Romain Puértolas

I tako, život se zapravo sastoji od sitnica, a najuzbudljivije se pustolovine ponekad mogu dogoditi i na najobičnijim mjestima.

Putovanje fakira je neobično, pa tako i ova knjiga. Kako je fakir uopće zaglavio u Ikeinu ormaru ne bi bilo pametno reći jer već je sam uvod ove priče ujedno i početak jedne velike avanture. Iako mu je prvotna namjera bila kupiti specijalni krevet u Ikei, naš zabavni i snalažljivi fakir upoznat će se s većim prostranstvima od spomenutog trgovačkog lanca a dogodovštine koje će doživjeti svakako su avantura života (ili tek početak iste). Sam opis događaja iz knjige svakako ću izostaviti iz ove preporuke jer je na vama da s fakirom putujete svijetom i zabavljate se čitajući.

Znaš, inteligentne ljude najlakše je preveslati. Sigurni su u sebe pa zapravo i ne paze. Misle da ih nitko ne može prijeći.

Naš fakir (mađioničar) je bio jedna velika varalica i naučio je preživljavati smicalicama. No na neobičnom putovanju koje je trebalo biti dvodnevan izlet Adžatašatru Isomiki će upoznati razne ljude – Roma taksistu koji mu se želi osvetiti jer je bio prevaren, ilegalce koji bježe vlastima jer žele omogućiti bolji život svojoj obitelji, celebrity zvijezdu i jednu neobičnu djevojku. Kada ni kriv ni dužan zapadne u razne nevolje, fakir iskusi kako je biti u tuđoj koži a niz slučajnosti koji ga dovodi do toga da bude nepravedno optužen za sve i svašta prikazuje mu i drugu stranu medalje života.

… proživio je neobično putovanje, unutarnje putovanje na kojemu je naučio da se, tek kada otkriješ kako drugdje postoji nešto drugo, može postati netko drugi.

Potpuno originalna, kreativna priča pružit će vam sate zabave. Glavni lik i naš pripovjedač je fakir, vrlo duhovit i usprkos činjenici da je “premazan svim mastima” naivan kada se pronađe izvan svog prirodnog okruženja (rodnog sela) - ne može se prestati čuditi ljudima, što će vas nasmijavati do suza. Također je obuhvaćena i tematika ilegalaca i razlika među rasama, a unatoč tome što je naglasak ove knjige na humoru, autor je dobro i realno prikazao život tih ljudi i njihov način razmišljanja. Pri susretu s njima fakir će doživjeti i drugačije putovanje, ono unutrašnje, te doći do raznih spoznaja i promijeniti puno toga u svom životu i ponašanju.

U stvarima oko sebe i u raznim otkrićima ne možeš toliko uživati kada si sam. A zbog nostalgije često se čak i najčudesniji krajolik čini jadan i otužan.

Kreativnost autora ne treba dodatno hvaliti. Imena likova i mjesta su zbilja zabavna (navedeno je i kako se čitaju, što će vas nasmijati i pohvale prevoditelju).  Ovu je zabavnu priču autor pisao većinom na mobitelu (!) jer kako je stalno bio u pokretu a misli su samo navirale, tako su njegove bilješke s idejama dovele do ove knjige. Nadamo se da mu ovo nije posljednja jer je zbilja talentiran za pripovijedanje osvježavajućih i nevjerojatnih priča. Tražite li štivo koje će vas zabaviti, volite li originalne priče prepune smijeha i avantura, ovo je idealna knjiga za vas. Svi ljubitelji “Stogodišnjaka koji se spustio kroz prozor i nestao” nikako ne smiju propustiti ovo štivo – usporedbe koje daju čitatelji svakako stoje (provjereno). Također je idealan poklon po kojem će vas zapamtiti jer ste darivali nešto nesvakidašnje i vrijedno pamćenja.

Izdavač: Fokus na hit

Lea Martinuš

Pretraga