Košarica
Izbornik

Nužne laži - Diane Chamberlain

Nužne laži - Diane Chamberlain

Počela sam čitati ovu knjigu potpuno nesvjesna činjenice da su likovi izmišljeni, ali se priča temelji na istinitim događajima. Naime, u Sjevernoj Karolini je od 1929. do 1975. sterilizirano više od sedam tisuća njenih državljanina, a program je bio namijenjen mentalno zaostalima, epileptičarima te ostalima čija se sterilizacija smatrala “općim dobrom”. Pedesetih godina program se počeo provoditi nad ženama koje su živjele od socijalne pomoći – prvenstveno onima koje su već imale mnogo djece te više nisu željele rađati te je njihov odabir bio slobodna volja. No, isto tako, mnogo je žena i djevojčica (čak dvanaestogodišnjakinja) bilo prisiljeno podvrgnuti se tretmanu uz razne ucjene socijalnih radnika, ili su pak sterilizirane na prijevaru te nisu ni znale da je postupak nad njima proveden. Ovo je priča o jednoj takvoj obitelji.

Jane Forrester upravo se udala za uglednog pedijatra te započela svoj prvi posao kao socijalna radnica. Zbog toga joj je brak od samog početka poljuljan jer se smatralo da žena ne mora raditi te je sramotila muža za kojeg se mislilo da ne zarađuje dovoljno novaca kako bi uzdržavao obitelj. No, Jane je oduvijek htjela pomagati drugima. Tako odlazi raditi u okrug Grace gdje su na farmi duhana u malim straćarama smještene dvije obitelji. Jedna je obitelj “obojena” i s mnogo djece, dok drugu čini nonica s dvije unuke od kojih je jedna s petnaest godina rodila dječaka. Baka je stara i bolesna, unuka Mary Ella mentalno je zaostala te je izbačena iz škole zbog trudnoće a za obitelj se brine petnaestogodišnja Ivy.

Zašto si toliko zapela da radiš taj posao?
Zbog načina na koji sam odgojena. Treba pomagati ljudima, čak i kad je to teško. Posebno kad je to teško.”

Iako su vjerovali prijašnjoj socijalnoj radnici te ih dolazak Jane izbacuje iz takta, ubrzo shvaćaju da im ona zaista želi pomoći. Jane se polako uspijeva približiti Ivy za koju ubrzo zaključuje da je njena inteligencija puno viša od onoga što su testiranja pokazala te da je nepravedno prozvana maloumnom poput njene sestre. Polako saznaje obiteljske tajne, a i one šokantne spletke koje jedna takva farma na osami može imati. U želji da pomogne mladoj djevojci i njenoj obitelji za koju se jako vezala, Jane će možda morati prekršiti zakon. Zapravo, nekoliko njih. Hoće li uspjeti pomoći ikome od njih ili će ih to sve zajedno gurnuti u nezamislivo velike probleme, ostaje pitanje na koje ćete dobiti odgovor ako pročitate ovu knjigu.
Nikad ti nije dobro išlo poštivanje pravila. I dok si bila mala djevojčica, inzistirala si na bojenju izvan crta. Govorila si da je tako ljepše.

Mislila sam da činim dobra djela dok se sve nije raspalo.
Katkad te zna koštati bojenje izvan crta. Samo ti možeš zaključiti da li se to isplati.

Priča je sama po sebi potresna, pogotovo nekoliko zadnjih poglavlja. Čitala sam ovu priču potpuno nesvjesna činjenice da se temelji na istinitim odgađajima, što je možda i bolje jer ionako su me neki događaji duboko potresli. Objašnjenje autorice na kraju knjige, kada postanete svjesni da je takav okrutan program zaista  postojao te bio nepravedno provođen, nešto je što ostavlja bez teksta.

Kako se poglavlja izmjenjuju, priča nam je ispričana iz dvije perspektive. Jednu nam priča Jane, a drugu Ivy čija su poglavlja napisana njenim jezikom i izražajem (s dosta slenga) pa je sveukupni dojam jako realističan. Likovi su podrobno opisani, a sama priča je puna zapleta i neočekivanih tajni što je čini kompleksnom, realističnom i nepredvidivom za čitanje.

Nakon čitanja i spoznaje kako su se takve stvari mogle nekome dešavati, puno ćete razmišljati o njoj. Uvidjet ćete kako na svijetu postoje nemoćni ljudi kojima zasigurno treba pomoć, no je li ta pomoć uvijek odgovarajuća ili se čini sve kako bi si zapravo drugi olakšali život, a ne onaj kome je namijenjena, pitanje je koje će vas progoniti. Ponekad su koraci poduzeti upravo radi “općeg dobra” oni koji ostatku svijeta olakšavaju, dok jadne i nemoćne bacaju još dublje u ponor, tretirajući ih kao da nisu ljudska bića s vlastitim osjećajima. Što je krivo, a što ispravno, kada čovjek živi u uvjerenju kako radi neke stvari za druge da bi im bilo bolje u životu, a da se ne zapita bi li tako postupio i prema svojim bližnjima? Ovo su pitanja koja ću se još dugo pitati, a ova predivna priča ostat će sa mnom zauvijek.

Izdavač: Leo commerce 

Lea Martinuš

Pretraga