Košarica
Izbornik

Majstor zagonetki – Danielle Trussoni - impresivan triler koji će vas potpuno zaokupiti

Majstor zagonetki – Danielle Trussoni - impresivan triler koji će vas potpuno zaokupiti

Ovaj napeti triler me je odveo u kompliciranu mrežu zagonetki koja je futuristička i pomalo proganjajuća za sve one koji su voljni otići tamo gdje se sudaraju stvarnost i nadnaravno, uz bombastične posljedice za sudbinu čovječanstva. Od ženskog zatvora na sjeveru države New York, preko Praga 19. stoljeća do tajnih prostorija Morganove knjižnice na Manhattanu , "Majstor zagonetki" je zarazan triler u kojem su čovječanstvo, tehnologija i budućnost samog svemira na kocki.
Cijeli svijet je zagonetka, a Mike Brink — proslavljeni i genijalni konstruktor zagonetki — razumije njezine uzorke kao nitko drugi. Nekada obećavajuća srednjoškolska nogometna zvijezda Srednjeg zapada, Brink se teško ozlijedio igrajući nogomet. Pretrpio je ozbiljnu traumatsku ozljedu mozga i 32-godišnji Mike ima rijetko medicinsko stanje: stečeni savant sindrom. Sindrom mu je dao sposobnost da gotovo trenutno vidi rješenja zagonetki i kodova – kao da ima neku mentalnu supermoć. Mike može riješiti najsloženije zagonetke u svega nekoliko sekundi. Istovremeno ga je to ostavilo duboko izoliranim, nesposobnim da se u potpunosti poveže s drugim ljudima. Provlači se kroz M.I.T. u tri godine bez potrebe za pisanjem bilješki za bilo koji od svojih predavanja i postaje vrlo tražen talent. Odbija sve ponude koje pljušte sa svih strana, a kako bi nastavio svoju strast za rješavanjem i stvaranjem zagonetki, što je rezultiralo poslom u The New York Timesu kao majstor zagonetki.

Kada ga zatvorska psihijatrica ženskog newyorškog zatvora zamoli za pomoć, on pristaje. Sve se mijenja nakon što Brink upoznaje Jess Price koja služi tridesetogodišnju kaznu zatvora zbog ubojstva, a koja nije progovorila niti jednu riječ otkako je prije pet godina uhićena. Treba dekodirati čudne slike šutljive Jess i Mike kreće u rješavanje uznemirujućih misterija koje postavlja tihi ubojica. Shvaća da je Jess ispunjena očajničkim strahom od progonitelja i ta ga spoznaja vodi do stoljetne misterije koju čovjek nikada ne bi trebao riješiti. Kada Jess, inače uspješna autorica nekoliko bestselera, nacrta zbunjujuću zagonetku, zatvorska psihijatrica vjeruje da će to objasniti njezin zločin. Ono što počinje kao želja za razbijanjem primamljive zagonetke, Brinku se pretvara u opsjednutost samom Jess. Potraga ga vodi kroz niz isprepletenih enigmi, ali srce misterija je Božja zagonetka, zagonetni drevni molitveni krug koji je stvorio židovski mistik iz 13. stoljeća Abraham Abulafia. Dok se Brink kreće labirintom tragova, a njegova emocionalna veza s Priceom postaje sve intenzivnija, shvaća da su na djelu moćne sile kojima ne može pobjeći. Postoji i druga priča u 19. stoljeću: jedan bogati glavni um, misteriozne i neobjašnjive smrti, religijski misticizam, eterična romansa, zagonetke i kodirane poruke. Ukratko, pravi okretač stranica i zabavno štivo za ljeto. Velika preporuka kako biste uživali kao što sam i ja uživala u kombinaciji Da Vincijevog koda (Dana Browna) i Nijeme pacijentice (Alex Michaelidesa).

Danielle se "probila" s prvim romanom "Falling through the Earth: A Memoir" u kojem je pisala o iskustvima svoga oca u Vijetnamskome ratu, i dobila Michener-Copernicus Society of America Award, a prestižni The New York Times stavio ga je na popis deset najboljih romana 2006. godine. Amerikanka talijanskog podrijetla rođena je 1973., odrasla je u La Crosseu, Wisconsin, diplomirala povijest i engleski jezik na Sveučilištu Wisconsin–Madison summa cum laude i Phi Beta Kappa 1996. te na Iowa Writers' Workshopu, gdje je 2002. stekla magisterij iz pisanja fikcije
U žanr je ušla s romanom "Angelologija" , spojem kriminalističkog romana, alternativne povijesti, grčkih mitova i biblijskih motiva. Roman je vrlo brzo postao bestseller The New York Timesa, preveden je na 32 jezika, a Columbia Pictures otkupila je prava na ekranizaciju.
Nakon završetka romana strastvenu ovu je povjesničarku oduševio istraživački rad te ispreplitanje povijesti i nadnaravnih fantastičnih elemenata pa je odlučila pretvoriti cijelu priču u trilogiju. Tako je krajem ožujka 2013., izašao drugi nastavak romana pod nazivom "Angelopolis". Autorica je sedam knjiga, svi su bili bestseleri i prevedeni su na više od trideset jezika. Živjela je u Japanu, Engleskoj, Bugarskoj, Francuskoj, Sjedinjenim Državama i Meksiku. Živjela je u Francuskoj od 2009. do 2012. i njezini memoari "Tvrđava" fokusiraju se na to razdoblje. Objavljuje priče u brojnim tjednicima i časopisima na primjer u "The New York Times Magazine", "Telegraph Magazine", The New York Times Book Review" a predsjedala je u Odboru za dodjelu nagrade Pulitzer za fikciju.
Danielle je prvi put otputovala u Francusku sa šesnaest godina i zaljubila se u tu zemlju preko ušiju, ali je primijetila da Francuzi imaju različite ideje o svemu, od prehrane do ponašanja do ljubavi. Upoznala je svoju prvu mentoricu u umjetnosti francuskog življenja, Jacqueline Manon, iseljenicu koja je svoj francuski senzibilitet donijela u svoj dom na Srednjem zapadu. Postale su bliske prijateljice, a sljedećih desetljeća Danielle je strastvena studentica svega francuskog, intimno povezana s unutarnjim funkcioniranjem francuskog života osobito kad je upoznala svog muža, Hadriena koji je odrastao u Parizu i Bretanji. Preko njegove obitelji Postel-Vinay upoznala se s privatnom kulturom francuskog života, sa svim njezinim prekrasnim ritualima i neizrečenim očekivanjima. Tako je i nastala njezina knjiga "Home Sweet Maison" nakon dugogodišnjeg života u Francuskoj, promatranja rituala njezine francuske rodbine i destiliranja esencije onoga što francuski svakodnevni život čini tako primamljivim. To nije samo vodič za uređenje doma i bonton, već istraživanje dubokih kulturnih pretpostavki koje oblikuju sve što se događa u francuskom domu.

Za francuskog filmaša Hadriena Roya udala se 2016. u Bretanji i danas s djecom žive u San Miguel de Allendeu u Meksiku.

Pretraga