Košarica
Izbornik

Kradljivica knjiga

Kradljivica knjiga

Jedna od najboljih knjiga koje sam pročitala! Lik kradljivice knjiga podsjeća na Malog princa. Ovo nije priča ni o smrti, ni o ratovima, iako se to na prvi pogled čini.

Djevojčica Liesel Meminger, u potrazi je za obitelji, koju je izgubila iz dva razloga: majka joj se, eto, suprotstavila vlastima imajući drugačije političko opredjeljenje (komunizam) u nacističkoj Njemačkoj, a njen je mlađi brat već po rođenju bio suvišan. Na njegovu je pogrebu Liesel prvi put "zgriješila": ugledala je knjigu, zgrabila je, zaljubila se i čuvala je. Bila je to njena prva krađa, prva od mnogih. U Münchenu nalazi novu obitelj . Obitelj Hubermann joj nudi hrpu knjiga koje valja pročitati, ali ona i povrh toga nastavlja krasti knjige uzduž i poprijeko, a jedina knjiga koju nije ukrala zapravo je Mein Kampf (što je i znakovito; borbe se ne kradu, bile one naše ili tuđe – one se jednostavno vode... ma kakve bile). Tako Liesel upoznaje i Židova, Maxa  koji se nalazi u Hubermannovu podrumu i, kao mali princ i lisica, postanu neodvojivi. I Max nepopravljivo voli knjige i riječi. Jer riječi su ŽIVOT. Svi junaci u ovoj knjizi nam daju nadu…i u svoj toj tami nalaze svijetlo. To je ono čarobno I nadahnjujuće. Na neki način Kradljivica knjiga nije ništa drugo nego počast životima ovjekovječenima u knjigama. Možda nam Liesel i suputnica joj Smrt poručuju da ne moramo krasti živote dok smo živi nego čitajmo knjige, a u njima stranice i stranice tuđih života. Upravo će u kina doći i film snimljen prema romanu. Kako je knjiga nadahnula film, požurite - pročitajte je obavezno!

"Kradljivica knjiga" Markusa Zusaka prevedena je na više od 40 jezika i prodana u milijunima primjeraka diljem svijeta. Po nagrađivanom romanu australskog pisca snimljen je i veliki filmski hit u režiji Briana Percivala.

Pretraga