Košarica
Izbornik

Djela iz očaja – Megan Nolan – roman o nemogućoj ljubavi

Djela iz očaja  – Megan Nolan – roman o nemogućoj ljubavi

Čim sam ugledala naslovnicu ove knjige i pročitala osvrt Karla Ovea Knausgårda i pojedinih književnih kritičara znala sam da je to knjiga po mom ukusu. Odmah je došla na red za čitanje i ta odluka je bila itekako opravdana. Privlačan prvijenac mlade irske spisateljice Megan Nolan daje nam priču o nemogućoj ljubavi i toksičnoj vezi. Vjerujem da se sve zaista tako dogodilo i da je Nolanova zapravo napisala svoju priču, iz srca, uz vrlo intimne uvide u vlastitu dušu. Pripovjedačica, koja je bezimena, mlada je žena (u ranim dvadesetim) koja prepričava svoj ljubavni i seksualni život.

Napustila je fakultet i život ispunjava opijanjem i besmislenim seksom kako bi barem nekako "osjetila sebe". U retrospektivi saznajemo da se još u školi borila s nesigurnošću i sumnjom u sebe i da su tada počeli poremećaji u prehrani i samoozljeđivanje. Upoznala je Ciarana, najljepšeg muškarca na svijetu u dublinskoj galeriji i zaljubila se u njega na prvi pogled, do ušiju. Udvara se njegovom odobravanju i ljubavi, ali od njega dobiva samo hladnoću i prezir. Duboko je uvjerena da će ljubav prema muškarcu na kraju pomesti sve njezine probleme. Njihova intenzivna veza ipak počinje, ali i ubrzo puca, a ona ostaje sama kolebajući se između neovisnosti i želje da bude u vezi, da bude voljena i željena, iako instinktivno osjeća da Ciaran nije dobar izbor za nju. Počinju se ponovno sastajati, a on ne skriva da je koristi samo da se utješi zbog prekida sa svojom jedinom i pravom ljubavi. Time joj daje jasno do znanja da je zapravo neadekvatna i "druga klasa". Duboko nesigurna, ona čini sve kako bi ga pridobila i potpuno se gubi u svojoj opsesivnoj ljubavi dok se "pila polako ne počne okretati naopako".

Iskrena introspekcija, priča o ženskoj žudnji i želji da prkosi vlastitom glasu razuma, ovo je roman koji boli, koji je pun raznih upozorenja vezanih za poremećaj u prehrani, samoozljeđivanje, zlouporabu alkohola, seksualno nasilje, psihičku ovisnost i emocionalno zlostavljanje.

Ponekad mi je pojedine dijelove bilo neugodno čitati, ali, s druge strane, knjigu nisam mogla ispustiti iz ruke. Htjela sam znati što se dogodilo toj mladoj ženi. Jako sam se zabrinula za nju pogotovo kada se rezala, opijala, kada je lijegala s kojekakvim muškarcima vrlo često i bez zaštite. Dopuštala je da je tuku i muče. Dok ona voli jednog za kojeg svi govore da je loš za nju. U njezinim očima on je najljepši muškarac na svijetu, ali ne voli nju, već neku drugu. Tipičan muškarac koji oscilira između dviju žena sve do dana kada mu se bezimena protagonistica potpuno podredi, kuha mu, pere, čini sve što može za njega da postane ovisan o njoj. U tome uspijeva. Da, i onda se često dogodi ono što se dogodi...

"Djela iz očaja" nije samo roman o toksičnoj vezi. To je roman o odrastanju, o sazrijevanju, o prepoznavanju i prihvaćanju vlastitih želja i potreba, o samoosnaživanju i postavljanju jasnih granica u ljubavnoj vezi i emotivno i seksualno. Bez sumnje, mnogo će se ljudi pronaći u ovom romanu. A u kojoj mjeri i na kojoj strani, ostaje samo nagađati. Jer jedno je jasno - mnogi od opisanih prizora i osjećaja zastrašujuće su uobičajeni. Što to zapravo govori o našoj slici o ženama, o slici koju imamo o svom idealnom partneru, savršenoj vezi? Ukratko – što to zapravo znači za društvo u kojem živimo?
Velika preporuka! Pročitajte ovu knjigu i - razgovarajte o pročitanom.

Karl Ove Knausgård opisao je mladu Megan Nolan kao "veliki književni talent". Irska spisateljica čiji debitantski roman, "Djela iz očaja", ukazuje na ovisnički, destruktivni ljubavni odnos, rođena je u Waterfordu, a danas živi u Londonu. Piše eseje, fikciju i kritike koje su objavljivane u The New York Timesu, The White Review, The Village Voice, The Guardianu i književnoj antologiji Winter Papers.

Pretraga