Košarica
Izbornik

Demon s Vučjeg brda – Dimitri Rouchon-Borie – snažan intimni roman

Demon s Vučjeg brda – Dimitri Rouchon-Borie – snažan intimni roman

Ne pamtim kada sam čitala ovako šokantnu i mučnu knjigu. Mračna i zlokobna priča koja nije nimalo lijepa, a pisana je u formi dnevnika uz moćan, a opet tako naivan ispovjedni ton. Stranice ispisuje mladi zatvorenik Duke koji je do školske dobi živio zanemaren sa svojom braćom i sestrama na Vučjem brdu. Njegov učitelj ubrzo shvaća da je sramežljivi i povučen dječak brutalno zlostavljan. Dolazi kod udomitelja, ali ni tamo ne nalazi potreban mir te nakon nekoliko godina bježi, kroz šumu do mora. Ondje se zaljubljuje u narkomanku Billy i pridružuje se komuni skvotera. Dukeova goruća želja da zaštiti Billy i vlastiti oštećeni život još ga više uništava. U Dukea kao da se uvukao Demon, Demon s Vučjeg brda koji ga ne želi pustiti. Tako to on vidi i osjeća. Svjestan je svoje krivnje i mržnje, ali ne može protiv nje. Bez tabua otkriva svoje izgubljeno djetinjstvo, svoj život pun nepravde, boli i bijesa, uz poneki trenutak ljubavi i sreće.

Kako odrasti i postati čovjek nakon tolikog nasilja, kako zamisliti nježne odnose pune ljubavi, kad su te roditelji u stanju toliko raniti da je u tebi sve izgorjelo, sve umrlo! Dukeova priča je priča o djeci koja nisu voljena nego zlostavljana, nisu zaštićena nego bačena na zemlju i zgažena od roditelja koji bi ih trebali naučiti voljeti i živjeti.
Sudbina dječaka ispričana u njegovom dnevniku kroz neprekinuti tok slika i osjeta je vapaj za istinom, istinom od koje se naježiš, ali koja uvijek iznova postoji.

Vrlo hvaljeni roman Dimitrija Rouchona Boirea književno je otkrivenje koje kroz radikalan pogled iznutra, pun emocija nikoga neće ostaviti ravnodušnim i zbog kojeg će i najsuše oči zasuziti. Čovjek je definitivno najveći Demon za čovjeka. Poruka ovog snažnog i intimnog romana? Tama je jača od svega, ali nikada neće u potpunosti ugasiti plamen koji gori iznutra.

Dimitri Rouchon Borie francuski je novinar i pisac. Piše za dnevni list Telegramme i bavi se temom procesuiranja zločina. Njegov je rad urodio i knjigom kronika pravnih slučajeva. Demon s Vučjeg brda je njegov debitantski roman za koji je dobio brojne nagrade te je ušao u uži izbor nagrade Goncourt za najbolji prvi roman.

Pretraga