Košarica
Izbornik

Najbolje knjige o odgoju i roditeljstvu – vodiči za roditelje koji su korisni, preporučljivi i vrijedni čitanja

Najbolje knjige o odgoju i roditeljstvu – vodiči za roditelje koji su  korisni, preporučljivi i vrijedni čitanja

Tema vodiča za roditelje (radije ih zovem "knjige o djeci") dijeli roditelje u tri tabora:

  • oni koji ih smatraju potpuno suvišnima i kažu: odgajam čisto po osjećaju
  • oni koji kažu da im knjijge zapravo ne trebaju, ali u slučaju posebnih problema mogu ih pročitati
  • i oni koji vole čitati knjige o odgoju, djeci i roditeljstvu.

Kojoj grupi vi pripadate?

Oduvijek pripadam trećoj skupini. Zapravo, na početku je bilo ipak malo drugačije planirano – pretpostavljala sam da ću se moći nositi s bebom i odgojem  prilično lako i često sam naravno slušala prvenstveno svoj osjećaj i intuiciju, ali onda su mi ipak zatrebale knjige i upute. Tako je do dan danas.

Knjige o danskom odgoju djece Iben Sandhal – danske dječje psihoterapeutkinje

Danski odgoj djece

Igra na danski način

Kako biti opušten roditelj

Moram priznati da sam kao majka više Dankinja, nego Hrvatica.

Evo zašto:

– roditelji u Danskoj ne misle da djeci treba organizirati i nametati hrpu izvanškolskih aktivnosti. Danski roditelji ne misle da bi njihova djeca u svim područjima kao što su sport, glazba, umjetnost, strani jezici trebali biti najbolji i da bi ih trebalo opteretiti svime i svačime kako ne bi imali vremena za gluposti (zapravo normalno djetinjstvo) izvan škole.

– ne  ulijevaju im od rođenja znanje u njihove male glave.

– igra je na prvom mjestu i u igri ih ne treba kontrolirati ili korigirati

– roditelji puštaju djecu da se sama snalaze i neka  uče po metodi pokušaja i pogrešaka.

– Danci ne misle da je istinska sreća posljedica dobrog obrazovanja.

– Danci ne bdiju nad svojom djecom, razvoze na različite aktivnosti i ne organiziraju svaku minutu djetetovog vremena.

– djeca puno vremena provode u prirodi, u slobodnoj igri

U drugoj knjizi Iben Sandahl  fokus je upravo na toj igri i Iben objašnjava koliko je ona važna. U trećoj knjizi autorica ukazuje na to koliko na odgoj djece utječu osobnost, strahovi i očekivanja odraslih. Nitko od nas nije idealan roditelj niti to treba biti. Ali važna je bezuvjetna ljubav, pružanje sigurnosti djetetu, briga za dijete bez pretjeranih pritisaka i očekivanja.

Važno je izgraditi opušten i prisan odnos roditelja i djece te kako zajedno rasti u miru i zadovoljstvu. A stres, nervoza, očaj, ljutnja nikoga ne mimoilazi. Samo je pitanje jesmo li u stanju to prihvatiti, priznati i promijeniti u određenom trenutku.

Čitajte knjige i radite na sebi kao roditelj.

Vaše kompetentno dijete – Jasper Juul – odličan izvor pomoći roditeljima diljem svijeta

Posebno cijenim danskog obiteljskog terapeuta Jaspera Juula i beskrajno mu vjerujem. Kao mlada majka čitala sam sve njegove knjige. Na hrvatski jezik prevedeno je njegovih devet knjiga od kojih je jedna od najpopularnijih Vaše kompetentno dijete (Juul, 2017). U svim svojim knjigama služi se brojnim primjerima iz svog svakodnevnog rada s mnogim obiteljima. To je izvrsno štivo za one koji imaju volju i želju bolje razumjeti sebe kao roditelja i svoje dijete ili izgraditi dobar odnos s djetetom.

Odgajanje dobrih ljudi – Hunter Clarke-Fields

Najnovija knjiga o odgoju djece na hrvatskom jeziku. Vodič prepun  praktičnih vještina sabranosti koji vam može pomoći da ostanete uzemljeni i pribrani  – čak i tijekom najgorih dječjih slomova i tantruma  – a da pritom reagirate konstruktivno i suosjećajno.

Mudar roditelj najprije radi na sebi.

Čudesni tjedni –  dr. sc. Frans Plooij

Svjetski bestseler u području odgoja i roditeljstva. Jedinstveni vodič kroz tjedne prvih dviju godina djetetova života. Jedna od najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj iz područja odgoja djece.

Knjiga obuhvaća:

– Tjedni vodič djetetova ponašanja

– Kada očekivati nemirne faze, što one znače i kako se nositi s razdobljima nazadovanja

– Opis svijeta iz djetetove perspektive i kako razumjeti promjene kroz koje prolazi

– Zabavne zajedničke igre i aktivnosti

– Jedinstven uvid u ponašanje djeteta tijekom spavanja

Majka uspjeha – Amy Chua – kako odgajati uspješnu djecu na kineski način

Uživala sam u ovoj odgojnoj pustolovini amerikanizirane Kineskinje Amy Chua  profesorice prava na Yaleu, udane  za pravnika i pisca Jeda Rubenfelda, autora romana "Tumačenje umorstva"“, i majke  dviju sada već odraslih kćeri, Sophije, koja je koncertna pijanistica, i Lulu, koja je dugo i uspješno svirala violinu, a sada se bavi tenisom. U ovoj autobiografskoj knjizi opisuje se kineski način odgoja djece koji je prilično rigidan, strukturiran jer djeca prije svega ne smiju biti razmažena. Roditeljima nije lako biti istovremeno dobar, ljubazan, strog, pravedan i velikodušan odgajatelj. Kao i u svemu u životu treba naći pravu mjeru i ravnotežu. Različiti smo i različite kulture imaju drugačiji pogled na odgoj i uspjeh djece. Ova knjiga to izvrsno ocrtava. Najbolje knjige su one napisane iz vlastitog iskustva.

Ne postoji neposlušno dijete – Kate Silverton

Priručnik za roditelje djece do pete  godina s prihvatljivom teorijom da djecu do pete godine života nikako ne možemo okarakterizirati kao neposlušnu. Novinarka i zagovornica dječjeg mentalnog zdravlja Kate Silverton donosi svoj revolucionarni novi pristup roditeljstvu djece mlađe od pet godina koji pomaže učiniti obiteljski (su)život puno jednostavnijim i, svakako, puno zabavnijim.

Dječji mozak objašnjen roditeljima – dr. A. Bilbao – koliko je prvih šest godina važno važno za djetetov razvoj

Knjiga koju svaki roditelj treba pročitati. Suprotno uvriježenom mišljenju, dijete nije potrebno konstantno izlagati složenim programima i pretjeranoj stimulaciji, potrebno je samo provoditi dovoljno vremena uz dijete kako bi se dijete osjećalo sigurno i razvilo povjerenje u svoju okolinu što je jedan od glavnih preduvjeta za nesmetan razvoj djeteta. Kako na kvalitetan i efektivan način provoditi vrijeme s djetetom, kako potaknuti razvoj jezika, pamćenja, kreativnosti, kako postaviti granice bez drame, koje su alternative kaznama i druge korisne savjete pronađite u knjizi "Dječji mozak objašnjen roditeljima".

Pretraga