Košarica
Izbornik

Manifest – Bernardine Evaristo – odustajanje nije opcija

Manifest – Bernardine Evaristo – odustajanje nije opcija

Nisam se prije informirala o čemu je riječ u knjizi "Manifest" i j ednostavno sam uronila u nju i - nisam stala do posljednje stranice. Riječ je o fenomenalno napisanim i lako čitljivim emotivnim memoarima Bernardine Evaristo koja osvježavajuće i iskreno priča o svom kamenitom, a istovremeno zanimljivom životnom putu. Počevši od svog podrijetla i obitelji, u sedam poglavlja otvoreno i direktno progovara o svojim vezama, rasizmu, feminizmu, o svom umjetničkom putu, preko kazališta do pisanja i brojnih književnih nagrada te kulminaciji koja je rezultirala osvajanjem Bookerove nagrade 2019. U tom tečnom pripovijedanju ne bježi ni od čega i ne boji se reći neugodne stvari ili priznati pogreške.  Šokiralo me kada sam pročitala da se majčina obitelj – majka je bila Britanka i bjelkinja koja se udala za crnca iz Nigerije – odrekla svoje kćeri i svih osam unuka. Kakva je to snaga i ljubav u toj obitelji trebala biti kako bi se izdržali svi ti pritisci i nepravde! Bernardine je istraživala očevu obitelji u Nigeriji međutim, informacije s kojima je raspolagala nisu joj puno pomogle. Članove obitelji  s očeve strane nije uspjela pronaći pa tako ni upoznati s obzirom da je on odavno prekinuo sve kontakte s domovinom. No, ona sebe ne vidi kao žrtvu društva, već se bavi vlastitim slabostima i djeluje  autentično. Definitivno moj tip osobe.

Bernardine do svoje osamnaeste godine nije nikada imala svoju sobu i tek kada je odselila od roditelja počela je razmišljati o stanu u kojem će konačno imati svoju sobu, svoj kutak za tišinu i pisanje. Odlomci u kojima opisuje svoj proces pisanja i kako su nastali neki njezini  tekstovi i romani bili su mi vrlo zanimljivi i uzbudljivi za čitanje. Na kazališnoj sceni i u poeziji prvi put pronalazi prostor da bude svoja uz slobodu da se dalje umjetnički razvija.

Ovaj kaleidoskop dojmova i iskustava jedne tako izuzetne i simpatične žene upotpunjen je njezinim životnim stavom i nepokolebljivim optimizmom kojim zrači i koji u ovoj knjizi na više mjesta prenosi svojim čitateljima. Nakon čitanja imala sam osjećaj da smo se i fizički srele i razgovarale. Kao da sam stekla prijateljicu i istomišljenicu.

Knjiga je lijepo dizajnirana i sadrži osobne fotografije koje dobro nadopunjuju tekst. Definitivna preporuka za čitanje!

Prevela: Dragana Vulić Budanko

Pretraga