Košarica
Izbornik

Harry Potter and the Cursed Child - "Harry Potter i ukleto dijete - osma priča, devetnaest godina kasnije

Harry Potter and the Cursed Child  - "Harry Potter i ukleto dijete - osma priča, devetnaest godina kasnije
Dragi čarobnjaci i bezjaci,
možda se kod nas neće ispoštovati, ali divno je kako su u svijetu svi složni – zamoli se publiku, u ovom slučaju čitatelje, da čuvaju tajnu i oni je čuvaju. Zapravo, molba je upućena gledateljima koji su, na žalost, samo u Londonu u mogućnosti i prilici vidjeti komad koji je pobrao lovorike. Dobro, ima i onih koje jako uzrujava što je to drama, što je u dva dijela, što traje pet sati i što je u kazalištu. Hoće li to privući više (mladih) ljudi u kazalište? Možda. London nema problema s publikom, a i Potter je Potter. Je li to ucjena? Nije, ali naravno da neke ljuti što se može vidjeti samo na jednom mjestu. Ali, zaboga, pa to je svijet čarobnjaka, čarolija, magije, opasnosti... možda je to neki dogovor? Dozvoliti mutnjacima da zavire... da malo vide? No, da bi se i dugi poklonici Harryja, Rona, Hermione ipak smirili izašla je i drama ukoričena u knjigu. Nije roman. Nije knjiga o Harryju Potteru. Ali je osma priča. Tako se i zove – "Harry Potter i ukleto dijete." Odmah ispod piše: Osma priča. Devetnaest godina kasnije. Tako je i s knjigom koja je zapravo drama u dva djela, a koju, priču, su napisali  J. K. Rowling i  John Tiffany a scenarij Jack Thorne. Drama je postavljena na londonske daske Palace Theatrea 30. lipnja a ukoričeni scenarij izašao je na svjetlo dana posljednjeg dana srpnja.
hp4
I što sad? U našim je rukama! Čitamo! Nismo razočarani, o ne, naprotiv! Naravno, držat ćemo se i poštovati dogovor pa reći ono što bismo pročitali na ovitku, uvodu ili programu, ali nikako nećemo prepričavati što se događa. Dakle, znamo da je radnja smještena 19 godina nakon posljednje velike bitke i obračuna s Onim čije ime ni mi nećemo olako izgovoriti, da je Harry u braku s Gini i da imaju troje djece – osim Albusa Severusa tu su još i James Sirius i Lily Luna. Hermione s Ronom ima dvoje djece. Dok Harry i Hermione rade u Ministarstvu magije, Ron je naslijedio Weasleyev posao, onaj starije braće. Teško je biti Harry Potter, to znamo, no kako je njegovoj djeci čiji je tata toliko slavan? Kako se s prošlošću nosi Harry a kako njegova djeca, i s kim će, kad dobiju pozivnicu za Hogwarts biti prijatelji? Je li moguće ponovo imati tako snažno prijateljstvo kakvo su imali Harry, Hermione i Ron, vreba li opasnost i s koje strane, jesu li mračne sile zauvijek savladane i što se događa? Tko je ukleto dijete? Reći ćemo vam samo ono što su na bedževima iz kazališta iznijeli gledatelji (očarani usput budi rečeno) – Keep the secret! Sadržaj nije otkriven ni na jednoj pristojnoj stranici. Nepristojne nismo gledali. Ne zanima nas.
Čuvamo tajnu. No, sad je "knjiga" tu i stranice samo lete, teško je oči odmaknuti... to je sasvim dovoljno za reći, ne? Mnogo je pitanja. Hoćemo li tugovati, hoćemo li se smijati, plakati, vikati.... sigurno hoćemo. Jer ovo je u posljednjem desetljeću najbrže prodana knjiga i da, izašle su podijeljene kritike – ali, samo malo – to nije roman, nema detaljnih opisa. Ovo je scenarij -  jer je riječ o predstavi a i ovo je kao neki "probni" dio. Jer, rekli su u kazalištu nije baš sve tako – ima više. No kako su svi prisegli zavjetu šutnje, ostaje nam da čekamo sa "supstitutom" drame, kako je rekao sam Thorne. I da, ovo nije Harry Potter knjiga, no to već znate. Čitamo! Čitamo i to brzo, jer je pisana u stilu J. K. Rowling – pitko, riječi i radnja teku i slutimo, joj, slutimo da će biti nevolja, ali to znamo, svi mi koji smo gutali knjigu za knjigom... Pa stoga, ne zamjerite što vam nećemo prepričavati tko i gdje, koji su sve likovi i što se događa. Jer, vam od srca želimo da ste s našim Harryjem, Ronom i Hermione na samo, oni s jedne a vi s druge strane stranica koje ćete, sigurni smo, okretati jako, jako brzo.
Recimo i ovo. U prva dva dana prodano je dva milijuna knjiga. Predstava je rasprodana, a cijene ulaznica se kreću od 30 do 100 britanskih funta; 175 000 karata je prodano u osam sati, a do svibnja 2017. nema karata!!! Na vama je da ili poštujete ili ne tajnu – i da, dok se ne dočepate knjige ili dok je ne prevedu, izdržite i sami se uvjerite zašto su kritike bile sjajne, zašto i taj scenarij, drama, kako vam drago, dobija visoke ocijene. Nama je jasno – Harry Potter. I to je sasvim dovoljno za preporuku. Keep the Secret! To nas je zamolila i Jo:
https://www.youtube.com/watch?v=2jvwA5ObQeA Napisala: Sandra Veić Sukreški
hp3   hp1

Pretraga