Košarica
Izbornik

Kojim knjigama se posebno veselim u 2017. godini?

Kojim knjigama se posebno veselim u 2017. godini?

Što ćemo čitati u 2017. u Hrvatskoj? Knjiški karusel se vrti, vrti... Kao knjigoljupka volim početak godine upravo zbog najave noviteta koji će se pojaviti na policama knjižara u ovoj godini. Volim znati što me očekuje i čemu se trebam posebno veseliti. Ove godine će fanovi Knausgaarda i Elene Ferrante doći na svoje. Ta sam!!!!

FENOMEN FERRANTE

Fenomen je u punom zamahu. Dolazi nam drugi dio Elenine tetralogije - "Priča o novom prezimenu" (Profil)  u kojem se priča o Eleninim i Lilinim dvadesetim godinama. Zato, ako još niste pročitali "Genijalnu prijateljicu" požurite se. Inače ćete teško pratiti nastavke.

FENOMEN MOJA BORBA

Četvrti i peti dio heksaloga "Moje borbe" Karla Ovea Knausgaarda će prevesti izdavač OceanMore. U četvrtom dijelu Karl Ove ima osamnaest godina i bori se s arktičkom hladnoćom zabačena norveškog sela gdje radi kao nastavnik, pritom sanjajući o spisateljskoj karijeri i ljubavi. Upravo čitam treći dio Moje borbe u kojoj je opisano Karlovo rano djetinjstvo u zabačenom norveškom selu. 

Lutkaalbanski pisac s pariškom adresom Kadare - majstor riječi

Ismail Kadere piše o odnosu s majkom koja je bila “krhka poput lutke” - izdavač V.B.Z.  Autobiografski roman, o odrastanju u rodnom grad Đirokastru, školovanju, počecima književne karijere, kontroverznoj vezi i braku sa svojom ženom Helenom također spisateljicom, njihovu političkom emigriranju u Parizu, no ponajprije priča o vlastitoj obitelji. Riječ je o romanu koji bismo, posluživši se autorovim ironičnim stilom, mogli shvatiti kao kroniku nekoliko velikih nesporazuma…

Ismail Kadare, pisac koji je već gotovo pola stoljeća najpoznatiji glas albanske književnosti u svijetu, vodi nas na intimno putovanje kroz svoj život, stavljajući u prvi plan svoj složen odnos s majkom, krhkom i tajanstvenom poput "papirnate lutke".  

Novu zbirku pripovijedaka Harukija Murakamija izdaje nakladnička kuća Vuković & Runjić

August - John Williams - drugi roman autora koji nas je sve osvojio svojim čudesnim romanom "Stoner".

Za ovaj roman je John Will­iams 1973. dobio National Book Award. Williams nam priča  priču o prisilnom odrastanju, emocionalnom i društvenom životu čovjeka koji je vodio Rimsku Republiku, sudjelovao u Drugom trijumviratu i postao prvim rimskim carem, Oktavijanu Augustu. Izdavač: Fraktura

Godina pijetla, Tereza Boučková

Autobiografska, kontroverzna priča koja je u Češkoj izazvala brojne reakcije. Tereza Boučková piše o vlastitom iskustvu o posvojenim sinovima romskoga podrijetla. Boučkova progovara o svojim najdubljim osjećajima, društvenim i političkim tabuima te netoleranciji suvremenog društva.

 Biblioteka Čitaj knjigu i nakladnik Iris Illyirca prevode potresan i napet roman palestinske autorice Susan Abulhawa - "Svitanja u Jeninu". 

Vrlo dirljivaj i tragična obiteljska saga prati četiri generacije palestinske obitelji Abulhija kroz  brojne političke preokrete i nasilje koje potresa taj dio svijeta već desetljećima. To što su oni proživjeli i koliko gubitaka su pretrpjeli – teško je prepričati. Amalina sudbina i sudbina njene obitelji je nevjerojatna. Ostavit će vas bez daha, plakat ćete, suosjećat ćete, a trenutak za čitanje ove tematike ne može biti bolji. Jer, upravo se događa isti scenarij s rijekom izbjeglica s Bliskog istoka pri čemu, svaki pojedinac i obitelj, sigurno prolaze kroz vrlo slične obiteljske tragedije kroz razdvajanja i napuštanja svojih domova. 

Posljednja ljubav babe Dunje meni jako drage njemačko-ruske autorice Aline Bronsky, a objavljuje je naklada Ljevak. Roman govori o ljudima koji su se vratili u sela oko Černobila jer im je svejedno hoće li umrijeti od starosti ili od radijacije. Njena prva knjiga "Najljuća jela tatarske kuhinje" me je oduševila prije par godina.

Od biografija nam stižu:

Autobiografija Staljinove kćeri Svetlane Alilujeve autorice Rosemary Sullivan, izdanje Sandorfa

Gala - Dalí, biografija muze i žene Salvadora Dalija, priča o kontroverznom odnosu žene koju su mnogi voljeli, ali i mrzili autorice Carmen Domingo - biblioteka Čitaj knjigu & Iris Illiryca

"Bowie i njegovo doba" Paula Morleyja, izdanje Vuković Runjić

Čovjek tvoj o Leonardu Cohenu, napisala Sylvie Simmons, izdanje Vuković Runjić

Baš dobra knjiška godina!!!!!

Pretraga