Košarica
Izbornik

Troje – Valerie Perrin – nostalgija djetinjstva ispričana kroz uzvišenu priču troje nerazdvojnih prijatelja

Troje – Valerie Perrin – nostalgija djetinjstva ispričana kroz uzvišenu priču troje nerazdvojnih prijatelja

Početkom siječnja progutala sam u dahu 600 stranica najnovijeg romana Valérie Perrin. Roman "Troje" je malo-veliko čudo i vrijedi ga pročitati pod svaku cijenu. Odmah sam se "zakačila" i nisam knjigu mogla pustiti iz ruku. Valérie Perrin zaista ima dar za oslikavanje psihologije svojih likova, stvaranje obrata i rješavanje društvenih problema. U pozadini policijske istrage, ovaj roman se prvenstveno bavi višestrukim temama kao što su ljubav, prijateljstvo, seksualni identitet, napuštanje, tjelesna privlačnost, prepoznavanje, uznemiravanje i mnoge druge popularne teme. Zato, uzmite si vremena i prepustite se likovima - Nini Beau, Étienne Beaulieuju, Adrienu Bobinu i njihovim avanturama.

Nina, Etienne i Adrien su bili djeca kada su se, u dvorištu osnovne škole Pasteur, na dan polaska u peti razred, upoznali u rujnu 1986. u malom mjestu u Burgundiji, La Comellu. Desetogodišnjake povezuje početno slovo njihovih prezimena, postaju nerazdvojni. Žele otići iz malog mjesta u Burgundiji, studirati, osnovati bend i raditi u Parizu, gradu punom crvenih svjetala, buke, pokretnih stepenica i izloga, imati sjajan život i zauvijek ostati zajedno. Trideset jednu godinu kasnije, više se ne viđaju, ne razgovaraju…

Tko su njih troje? Étienne je šarmer i ljepotan u kojeg se baš ne možeš pouzdati, a i pun je sebičnosti. Samozatajni Adrien je diskretan, ranjen, briljantan student kojem je beskrajno neugodno u vlastitoj koži. Nina je njihovo svjetlo, poveznica grupe. Ona im je kao sestra, a nikada ljubavnica. Povezuje ih još jedna velika i mučna tajna – misteriozni nestanak zajedničke prijateljice Clotilde koja je bila smrtno zaljubljena u Étiennea. Između krhke i nježne Nine, šarmantnog i iskrenog Étiennea, sramežljivog sanjara Adriena, i moje srce je sve brže kucalo te navijalo za njih troje.

Jako sam voljela knjigu "Svježa voda za cvijeće" Valérie Perrin i bila mi je to najbolja knjiga u 2022. godini. "Troje" je drugačiji roman u kojem se opisuje duboko prijateljstvo između tri lika od njihova djetinjstva do odrasle dobi, a pratimo njihove paralelne priče između prošlosti i sadašnjosti. Na početku romana Ninu, Étiennea i Adriena upoznajemo kao četrdesetgodišnjake. Pratimo njihova životna iskušenja zbog kojih su svi krenuli svaki svojim putem i više-manje izgubili jedni druge iz vida. Mislili su da su nerazdvojni i da se nikada neće udaljiti, ali takav je život, nepredvidiv. Prijatelji se distanciraju, počinju voditi neke svoje živote, svakodnevica zauzima toliko prostora i vremena da se pogube. Ali, nevjerojatni događaji ponovno će ih spojiti. Ono što ostaje su sjećanja, nostalgija, žaljenja i bijesna želja da i dalje vjeruju u njihovu vezu za koju su smatrali nepokolebljivom i vječnom, vjera da njihovo prijateljstvo može preživjeti sve tajne, a pogotovo ono što je ostalo neizrečeno. Jer tu je i jedna tajna...

Nisam odmah shvatila vezu između lika intrigantne pripovjedačice, novinarke Virginie s početka romana i troje prijatelja, ali nakon stotinjak stranica potvrdile su se moje sumnje. Tko je ta čudna prijateljica iz mladosti koji savršeno poznaje trojac? Koja zna za njihov plan da nakon mature odu u Pariz? Kako to da ona poznaje njihove slabosti i mane? A istovremeno ih promatra, prati, skriva se, boji im se obratiti. Ona je, međutim, ključni lik u ovoj jednadžbi s tri nepoznanice, dio enigme.

Valérie Perrin me je još jednom ganula i zaintrigirala vrlo lijepom pričom o prijateljstvu, o propalim snovima, o tome kada vrijeme i okolnosti razdvajaju, ali opet pomiruju i povezuju ljude. Sjajna priča isprekidana dodirima neizvjesnosti, izgrađena je poput slagalice. Od nostalgije za djetinjstvom, do prvih trenutaka adolescencije, preko grešaka u odraslim životima, ovaj roman me je odveo u sve dublje emocije jednog snažnog i divljeg prijateljstva te sam se i sama sve više počela vraćati u vlastito djetinjstvo i preispitivati svoja prijateljstva i odrastanje. I prepoznala sam se. Stranice se okreću brzo, želja za otkrivanjem tajni i budućih događaja sve više raste, odjednom dolazi do eksplozije, sve se posloži na svoje mjesto kao dijelovi slagalice. A onda u zaokretu otkrivamo novu priču. Ako postoji knjiga koju ne smijete propustiti u 2024. godini, to je ova, priča o odrastanju, životnim izborima, prijateljstvu i ljubavi, boli i gubitku, nadama i obećanjima. 

Zato čim prije je stavite na popis – obavezno čitati.

Pretraga