Košarica
Izbornik

Tom Lake – Ann Patchett – majstorski roman za dobro raspoloženje - bez drame, bez akcije, ali toliko prekrasan

Tom Lake – Ann Patchett – majstorski roman za dobro raspoloženje - bez drame, bez akcije, ali toliko prekrasan

Ann Patchett nježno, s humorom i melankolijom, s osjećajnošću i preciznošću pripovijeda o jednom ljetu na selu, na farmi i voćnjaku trešanja u Michiganu, za vrijeme pandemije. Govori ona i o toksičnoj vezi, o glumcima, o napuštenim prilikama, o prijateljstvu i obiteljskoj sreći, o poštenju i snovima, o onima koji se ostvaruju i onima koji ostaju skriveni. Svidjela mi se struktura knjige. Majka priča priču koja se svako malo prekida kada njezine kćeri nešto komentiraju, dok se radnja nastavlja u sadašnjosti.

U ljeto pandemije i općeg lockdowna, tri kćeri dolaze kući na farmu trešanja svojih roditelja. Izolirana od ljudi i bez uobičajenih pomagača, obitelj gotovo sama mora obaviti berbu trešanja. Težak posao prekida Larina priča o njezinu životu na neumorno inzistiranje njezinih kćeri najstarije Emily koja će jednog dana preuzeti farmu, srednje Maisie, ambiciozne veterinarke, i Nell, najmlađe, koja sanja da postane glumica baš kao i njezina majka. Tri djevojke opetovano postavljaju svojoj majci kritična pitanja, potičući je da priča više nego što je ikada učinila. Između toga veliku ulogu igra njihov otac Joe koji je Larinu priču doživio od određenog trenutka pa i zna mnogo.
Majka Lara im detaljno priča o svojem mladenaštvu. Priča trijezno, iskreno i bez uljepšavanja o svom životu kao djevojke i mlade žene. Prije svega, sve se vrti oko njezinog poznanstva, njezine tadašnje veze s filmskom zvijezdom Peterom Dukeom za kojeg je najstarija Emily dok je bila u pubertetu, poželjela da joj je otac. U tom jednom davnom ljetu Lara prvi put susreće Dukea.. i toliko se toga, a istovremeno tako malo, događa u tom malom, upravljivom svijetu i ovom ograničenom vremenu. Lara snima film u Kaliforniji, a zatim je pozvana u Tom Lake, gradić s ljetnim kazalištem.
Osim Lare, iz čije je perspektive cijeli roman napisan u prvom licu, u fokusu su prije svega Peter Duke, njegov brat Sebastian i Pallas, plesačica i glumica u trupi.
Ann Patchett maestralno pripovijeda jedan život tako lagano da ponekad zaboravite da uopće čitate. Tom Lake je knjiga koja me je, svaki put kada bih je otvorila, dočekala toplim zagrljajem i milovanjem. Riječ je o obitelji, ljubavi, talentu, ali prije svega velikom pitanju: kako pronaći zadovoljstvo i sreću koji traju cijeli život? Jesam li vas zainteresirala?
Odmah ću vas upozoriti da u romanu nema akcije, nema drame, nema romantične ljubavi (iako je riječ o ljubavi), nema sretnog završetka i nije uzbudljiv. Ali unatoč tome, ili možda baš zato, ovaj je roman nešto sasvim posebno, nešto lijepo, pisan je elegantno i osjećajno.
Cijeli roman je jednostavno prekrasan! Teško je opisati kako funkcionira. Jednostavno, treba ga pročitati. Obiteljska dinamika je vrlo ugodna, a Joe i Lara sjajan su bračni par. Njih dvoje i njihova priča za mene su bili vrhunac knjige. Obitelj puna ljubavi i razumijevanja, koliko god zvučala kao kičasti idealni svijet jer su toliko složni, djeluje autentično.
Ann Patchett je precizan promatrač, kroz sitne geste, poglede, manire, opisuje sve tako da to možete vidjeti pred sobom. A usput naučite puno o životu glumaca, filmskom poslu i branju trešanja. Atmosfera knjige dobro se uklapa u proljeće ili ljeto.
Čitajte i uživajte u ovoj knjizi, polako, riječ po riječ, rečenicu po rečenicu. Ann Patchett još jednom dokazuje zašto je jedna od najcjenjenijih i najslavljenijih književnih talenata našeg vremena. A preporučena je i recenzirana u BookClubu Reese Witherspoon!

Sve naslove u ponudi nađite na: Patchett



Pretraga