Košarica
Izbornik

Savršeno ubojstvo: dnevnik dobre cure – Holly Jackson - uspjeli i napeti triler za sve generacije

Savršeno ubojstvo: dnevnik dobre cure – Holly Jackson -  uspjeli i napeti triler za sve generacije

Slučaj je zatvoren prije pet godina. Sal Singh je ubio učenicu Andie Bell. Policija zna da je on to učinio. Svi u gradu znaju da je on to učinio. Ali kako je odrasla u istom malom gradu koji je obuzet zločinom, Pippa Fitz-Amobi nije u to tako sigurna. Kad odabere slučaj kao temu za svoj završni projekt, počinje otkrivati tajne koje netko u gradu očajnički želi ostati skrivene. A ako je pravi ubojica još uvijek vani, koliko daleko će ići da Pipa odvrate od istine... ?

Sedamnaestogodišnja Andie Bell zakonski je proglašena mrtvom, iako njezino tijelo nikada nije pronađeno (jedan posto ljudi koji nestanu nikada ne bude pronađeni). Sal kojeg su proglasili Andienim ubojicom nikada nije imao priliku braniti se. On je jednostavno proglašen krivim. Ne u zakonskom smislu, ali na sve druge načine. Salovu obitelj najviše boli što je im je sin i brat, osim što je bez suđenja optužen za ubojstvo, prikazan kao samoubojica. Slučaj se može ponovno otvoriti ako se pojave novi dokazi ili detalji zločina. Sve ovo dogodilo se pet godine prije nego li je Pippa Fitz Amobi odlučila za svoj istraživački projekt u završnom razredu srednje škole osvijetliti mračne kutke ove zamršene i tragične priče. Ali što ako je ubojica još uvijek na slobodi? Što ako je i Sal zapravo ubijen? Na kraju, što ako je počinitelj spreman učiniti sve da ušutka i Pippu?

Od prve stranice zaljubila sam se u ovu priču, napeticu punu suosjećanja u kojoj glavnu riječ vodi inteligentna, hrabra, odlučna i duhovita Pippa koju zovu Pip. Svojoj istrazi pristupa metodično na simpatičan način i bilježi svaki detalj o svom istraživanju. Dobar dio knjige sastoji se od njezinih projektnih zapisa i uvida s terena, transkripata, razgovora, crteža, SMS poruka. Zbog toga knjiga djeluje puno realističnije i stvarnije, a i mi, čitatelji, postajemo dio istraživačkog tima. Imala sam osjećaj kao da sam tamo s Pipom i da joj gledam preko ramena, da zajedno možemo razmijeniti informacije, zaključke i nepravilnosti u prvotnoj istrazi. Jer, baš smo jako slično razmišljale.
Zadivilo me je kako se Pip nepokolebljivo bacila na svoje istraživanje. Ona je pametna cura puna dobrih ideja koja se odbija dati zastrašiti, Ali, na kraju za to mora platiti bolnu cijenu.

Uz Pip važnu ulogu igra i dobar školski sustav: prijatelji ubijene Andie Bell, Pippini prijatelji, zadaće, lekcije i slično.. dio su ove napetice. Pippa se pokušava nametnuti otkrivajući sve više i više o "pravoj" Andie Bell. Jer prava Andie nije bila ona za koju su svi mislili da je poznaju. Šokantno je koliko se tajni čuva u tom malom gradu i fascinantno kako ih Pip otkriva, jednu po jednu. U nekom trenutku je potpuno svjesna opasnosti, ali ne može stati. Hrabra je jer jednostavno mora saznati istinu, koliko god ona zastrašujuća bila.

Osim Pip jako mi se svidio i Ravi, brat pokojnog Sala, kao i cijela njena obitelj. Ravija je cijeli grad nazivao "bratom ubojicom" i prema njemu su se okrutno ponašali. Ne samo zato što je bio brat mladića koji je optužen za ubojstvo, već i zato što je drugačiji; Indijac je, ima drugačiju boju kože i specifičan miris. Ali on je, unatoč svemu, zadržao vjeru u bratovu nevinost i bio Pippi pravi prijatelj. Zato doista zaslužuje divljenje. Nikada na uvrede nije uzvraćao nasiljem ili zlouporabom droga, već tihim dostojanstvom, kako se to i treba raditi koliko god je to teško. On je bio prava podrška Pippi, oslonac i zadivljujuće je kako se u ovoj knjizi prikazuje kako pravo prijateljstvo treba izgledati.

Istraga je vrlo zanimljiva. Naravno, nije tako uzbudljiva na početku kao što je pred kraj. Pippa metodično, fokusirano slijedi tragove, ali ponekad dugo “stoji u mraku”. Priča se uvijek ubrzava kada slijedi vrući trag. Ono što otkriva je zaista šokantno i jedno jezivo otkriće slijedi drugo. Na kraju, u Kiltonu jedva da je ostao “kamen na kamenu”.
Sve brže sam okretala stranice i jedva sam čekala kraj i rasplet. Zato i toliko volimo trilere i krimiće, zar ne?
Stil pisanja vrlo je ugodan i pun humora tako da smijeha nije nedostajalo. Priča dotiče toliko ljudskih poroka i grijeha da zaosta nije ugodno, no onda Pippa i Ravi znaju dignuti raspoloženje - nevjerojatno su simpatični i autentični protagonisti.
Od mene imate veliku preporuku za ovu knjigu koja je već osvojila velik dio knjiškog svijeta.

"Savršeno ubojstvo: dnevnik dobre cure" prvi je roman od četiri krimića Holly Jackson. Drugi je prequel "Good Girl Bad Blood" u kojem Pippa Fitz-Amobi više nije detektivka, s Ravijem ima podcast s ubojstvu koje su zajedno riješili prošle godine i Pip misli da su dani istrage iza nje. Ali morat će prekršiti obećanje kada netko koga poznaje nestane...
Treći, "As Good As Dead" ponovo vodi Pip u istragu. Iako je navikla na online prijetnje smrću, jedna joj zapne za oko, netko tko stalno pita: tko će tebe tražiti kad ti nestaneš? Pip ima uhoditelja koji zna gdje ona živi, policija odbija djelovati... "Kill Joy" počinje neraspoloženom Pippom - ne ide joj se na misterioznu zabavu svoje prijateljice čija je tema 1920-ih i pretvaranje da je njihov Little Kilton, otok zvan Joy. Ali kada igra počne, Pip se nađe uvučena u izmišljeni svijet spletki, prijevara i ubojstava...

Holly Jackson rođena je 1992., odrasla je u Buckinghamshireu u Engleskoj i napisala svoj prvi roman kada je imala 15 godina. Na Sveučilištu u Nottinghamu je studirala književnu lingvistiku i kreativno pisanje, diplomirala kao najbolja u klasi i onda obavila i magisterij engleskog jezika.
Debitantski roman "Savršeno ubojstvo: dnevnik dobre cure" objavljen je 2019., i dobio je niz nagrada: American Library Association's Amazing Audiobooks za YA,
nominirana je za Goodreads Choice Award za Young Adult fikciju, u užem je bila izboru za YA Book Prize, dobila je British Book Awards Children's Fiction Book 2020 te nagradu za najbolju knjigu godine Barnes and Noble 2020. Živi u Londonu, uživa u pretjeranom igranju video igrica i isticanju gramatičkih pogrešaka na uličnim znakovima, kaže za sebe.

Pretraga