Košarica
Izbornik

Junakinja dana – Claire Vigarello – samopouzdanje, višak kilograma, život žene – sve naše muke u jednom romanu

Junakinja dana – Claire Vigarello – samopouzdanje, višak kilograma, život žene – sve naše muke u jednom romanu

Živahan i zabavan roman, pun svijetla i nade pravo je knjiško iznenađenje ovog ljeta. Likovi su ekstra simpatični i odmah vas upozoravam da planirate slobodno vrijeme za ovu knjigu jer, kad počnete čitati, nećete je moći ispustiti iz ruku. Svidjela mi se poruka ovog romana, stil pisanja, dinamika i to što nije bilo zastoja.

Tko je  Junakinja dana? Sylvie je debela žena u svojim četrdesetim godinama, povučena je i nije baš sigurna u sebe. Zaposlena je u tvrtki za proizvodnju madraca gdje kao tajnica i nema baš puno posla. Ignorirana od svih, nesposobna da se afirmira, Sylvie je dobra žena, dobra majka dvaju sinova, ali živi prilično skučenim životom. Njezin je muž Nino opsjednut sudskim postupkom koji želi pokrenuti protiv farmaceutske tvrtke koja mu je iznenada dala otkaz, a on se našao u dugotrajne nezaposlenosti. U kući ima toliko toga što traži obnovu, a novaca nikada dovoljno. Nino obećaje da će sam urediti kupaonicu, no to se ne događa.
Sylvie, koja je uvjerena da nema talenta za išta, a kamoli za spisateljicu, iznenada "rađa" Charlotte, junakinju romana. Sylvie "iz vedrog neba" počinje pisati krajnje paprenu priču o potpuno poremećenoj junakinji koja kreće u osvetnički boj za sva podla poniženja iz svoje mladosti. Ta joj je priča toliko zavrtjela glavom da je budi u pola noći kako bi potajno pisala kod svoje susjede i olako prihvatila vjerojatni otkaz. Ruke same lete dok potajice piše na svom laptopu i svakim danom najviše iznenađuje samu sebe s onim što se događa. Riječi se ne prestaju redati. Bila je pretila, bila je tajnica, bila je nevidljiva, ali su joj se obrisi pomaknuli kada je otkrila Charlotte u sebi i pobjegla u svijet gdje je mogla vikati, urlati, svršavati do mile volje. Jer Charlottin život vrvio je vrućim scenama. Gdje se taj svijet skrivao posljednjih trideset i osam godina? Charlotte je njezina pauza, čini joj dobro. Nevjerojatno je što je izmišljen lik imao takvu moć. Charlotte je bila carica, a Sylvie je poprimala dio njezina tijela. Roman koji će Sylvie "izbaciti iz sebe" probudit će sva njezina osjetila. Odabrala je laž i dvostruki život. Ali što ako je Charlotte stvarni život?

U svemu tome će joj pomoći čudna, ali mudra susjeda, umirovljenica Mireille, kojoj Sylvie čuva mačke i koja je jedina znala za njezinu slabu kukavičku prirodu, nenadani izdavač koji je njezin rukopis dobio od anonimne osobe poštom, kao i kratkotrajna seksualna afera zahvaljujući kojima će Sylvie će konačno pronaći sebe.
Junakinja je netipična, dirljiva, ponekad dosadna jer je tako sputana, a opet, uvijek iznenađujuća. Malo misterije lebdi kroz cijeli roman jer do kraja se pitate tko je anonimno poslao Sylviejin rukopis izdavaču i zapravo pokrenuo njezinu iznenađujuću transformaciju.
Punog srca vam preporučujem ovaj roman koji će vas inspirirati i zabaviti. Smijat ćete se Sylviejinim ludorijama, ali će vas potaknuti na razmišljanje o promjeni – možda posla, možda muža, možda života. Jer društvo se tako loše odnosi prema ženama, zahtijevajući od njih da budu seksi, mršave, savršene majke i ljubavnice bez premca, a mnogo lakše opraštaju poroke i kukavičluke muškarcima.
Probudite i vi heroinu u sebi uz ovu modernu bajku punu realnosti.

Pretraga