Košarica
Izbornik

Anna O. – Matthew Blake – savršen triler o spavanju, psihologiji, krivnji i osveti

Anna O. – Matthew Blake – savršen triler o spavanju, psihologiji, krivnji i osveti

Konačno je stigao jedan pravi napeti, nepredvidljivi i uvrnuti psihološki triler. Takve najviše volim, a nema ih baš puno. Ovaj me zakačio od prve stranice, jer toliko je upitnika. Hladnokrvni ubojica ili nedužni mjesečar? Pacijentica s traumom ili ledeni osvetnik? Trnoružica ili Medeja? Samo jedan čovjek to može razriješiti. No, idemo od početka.
Anna Ogilvy nije otvorila oči pune četiri godine, od one noći na farmi gdje je pronađena kako spava, s nožem u ruci, odjeće prekrivene krvlju, a pored tijela njezinih dvaju prijatelja i poslovnih partnera. Neki misle da je Anna O. nevina, drugi da je hladnokrvni ubojica. Ali ništa i nitko je ne može probuditi iz njezine noćne more.
Dr. Benedict Prince je forenzički psiholog i stručnjak za zločine počinjene u snu. U maglovitoj noći pozvan je u kliniku za spavanje The Abbey jer je dovedena najpoznatija dvadesetdevetogodišnja osumnjičenica u zemlji: Anna Ogilvy. Cijela zemlja nagađa je li Anna stvarno počinila zločin, je li mjesečarila? A je li onda manje kriva? Hoće li je osuditi? Kako? I zašto se od tada nije probudila?
Anna je poslala poruku "Mislim da sam ih ubila", ali problem je što se ne sjeća da je prijatelje izbola nožem deset puta. Cijeli je život patila od mjesečarenja pa to nije čudno i novo, ali je neobično što Anna nakon tog čina utone u duboki san poznat kao "sindrom rezignacije". A ona je u tom je stanju posljednje četiri godine.
Dr. Prince (zanimljiva igra riječi) ima hrabru teoriju o tome kako bi mogao probuditi Annu O. Ali, u doktora Princea su uperene mnoge oči: iz Ministarstva pravosuđa; bivše supruge koja detektivka prva stigla na mjesto zločina; Annine majke, nekoć utjecajne ministrice u britanskoj vladi; blogerice koja ima Annine tajne bilješke. Prince nema puno vremena, a ne sluti u kakvoj je opasnosti.

Tema ovog romana je dobro istražena i puna je istinitih informacija i događaja. To me je navelo da i sama istražujem i googlam teme poput mjesečarenja, ubojstava u snu, potiskivanju traumi, sindrom rezignacije, o pacijentici Anni O., o Freudu, Jungu i drugim psihijatrima i liječnicima iz prošlosti. Naši mozgovi su zaista čudne tvorevine. Znate li što se s vama događa dok spavate? Ostajemo li sigurno ušuškani cijelu noć? Možda sanjate ugodan san koji nestaje gotovo čim se probudite. Ili idete u šetnju - možda čak vozite auto ili motocikl? Najvažnije od svega, sjećate li se što ste, ako ste išta, radili tijekom noći? Ako, kako kaže autor, prosječna osoba provede 33 godine života spavajući, to je puno vremena za računati i istraživati. Bez obzira na to spavamo li dobro ili ne, svi nas san uzimamo zdravo za gotovo, on je dio našeg svakodnevnog života i rijetko je tema za razgovor. A što ako naše noćne more nisu samo noće more?

Matthew Blake pokazao je iznimnu vještinu u stvaranju izvanrednog lika s izuzetno složenim poremećajem. Pedantnost i opsežno istraživanje koje je uložio u ovaj svoj debitantski fascinantan roman očiti su, jer besprijekorno isprepliće dvije pripovijesti. Posebno se ističe njegova sposobnost stvaranja napetih trenutaka koji potiču čitatelja da ne želi prestati čitati. Stranice sam bjesomučno okretala i tražila odgovore.
Anna O. je priča s mračnim prizvukom koja zadire duboko u ljudsku psihu i duboko u "vjetrenjače" uma. Zapanjujuće dobro napisan triler. Uživala sam u ovoj knjizi, potaknula me na razmišljanje. Stvarno dobar whodunit s obratom na kraju kakav nećete očekivati pa ovom krimiću trileru punim ubojstvima dajem najvišu ocjenu. I jedno upozorenje: ne čitajte ga prije spavanja. Mogao bi vas dugo držati budnima.

Recimo i da je 1859. postojala stvarna pacijentica Anna O. koja je privukla pažnju i interes Sigmunda Freuda. Bertha Pappenheim, bečka građanka čije je liječenje dalo Sigmundu Freudu neke od najranijih uvida u ljudsku psihu dobila je kodno ime Anna O. Slučaj Anne O., tj. Berthe Pappenheim smatra se, važnim za cjelokupni razvoj Freudove metode.

Pretraga