Košarica
Izbornik

Sretan Majčin dan s mamama u književnom svijetu

Sretan Majčin dan s mamama u književnom svijetu

Najbolje majke u književnosti

Nisu sve majke kakve bi trebale biti, ali danas slavimo onu veliku, nevjerojatnu, najveću majčinu ljubav, kako bi trebalo biti. U književnosti je prodefiliralo niz majki raznih fela – neke su najdivnije, neke su urnebesne, s nekima učimo o majčinstvu a neke nas nauče i kako se ne treba ponašati. Sve kroz galeriju likova o kojima čitamo, pa evo odabira najboljih  majki u književnosti. O najgorima ćemo drugom prilikom. 

Margaret "Marmee" March, Male žene, ( Little Women), Louisa May Alcott

Gospođa March je najbolja mama u književnosti (pa tako i filmskim adaptacijama) jer je sve što jedna majka treba biti. Uz svoje četiri kćeri Jo, Meg, Amy i Beth i muža ona stigne i pomagati siromašnijima od njih, a nije da se kupaju u novcu i uvijek, uvijek zna što treba reći i kako se može smiriti kuća prepuna vatrenih duhova i temperamenata. Marmee je divota od osobe, žene i majke. Sasvim suprotno običajima toga vremena, ona svojim kćerima govori kako se trebaju udati iz ljubavi i strasti, a ne jer je prosac bogat. Marmee se snalazi s hranom jer su novac izgubili, sve se kćeri osjećaju voljenima jer to jesu, pomaže sirotinji, liječi ih i nosi im hranu i to zaista onima kojima treba i ne libi se ući u zapuštene i prljave nastambe, brinuti o bolesnim ljudima... Uz to je ljubazna, draga no u romanima otkrijemo da nije uvijek bilo tako i da je Jo pljunuta mama. Marmee je kompleksna žena koja je odlučila svoju djecu odgajati s ljubavi koju je teško naći u književnosti i pravom životu.

Gospođa Lancaster, Greška u našim zvijezdama, The Fault in our Stars, John Green

Valjda jedina knjiga koja kad čitate izaziva suze i smijeh, ovisno na kojoj ste stranici. Teško je zapamtiti da su tinejdžeri  posebna bića koja ponekad nemaju veze s onom našom djecom, no, majka djevojke Hazel požrtvovna je do granica izdržljivosti. Na van je hrabra i stabilna, žena stijena iako zna da su dani njezine kćeri krhki i možda i odbrojani. Njezina obožavana kćer Hazel boluje od raka, pa je mama uvijek pokušava što više zaštiti i uvijek, uvijek je tu za nju. Nemojte misliti da se to baš uvijek podrazumijeva. I najbolje, ne brani joj prvu ljubav već podržava da osjeti kako je to voljeti, čak i prati klince u Nizozemsku da ispune želju… ma ono, žena je toliko sjajna i snažna.

Ma, Soba, Room, Emma Donoghue.

Ona je Ma, početni slog od mama. Tako je zove njezin sin Jack. Žive u sobi. Ma sedam godina, a Jack pet. Tu su sigurni. Jesu li? Je li na stvari apokalipsa ili nešto drugo? Ako niste čitali reći ćemo samo – nešto drugo i stati. No Ma, ta mlada majka je nevjerojatna žena. Podiže ga i odgaja u sićušnom prostoru i odgaja tako da ih on može spasiti, možda samo sebe, a možda i oboje.

Katie Nolan, Drvo raste u Brooklynu, A Tree grows in Brooklyn, Betty Smith

Francie Nolan je glavna junakinja ovog romana, ali je i njezina majka Katie koja ju je rodila sa samo 17 godina i koja više-manje sama odgaja svoje troje djece. Njen je muž šarmantan, ali zapravo beskoristan. Katie je praktična, nesentimentalna, jasno nam je koje joj je dijete najdraže, ali je i duhovita, snalažljiva, nevjerojatno zaštitnička prema svojoj djeci. Ponekad je Katie teško voljeti, ali ona je ta koja svojoj obitelji daje siguran i sretan dom u prkos siromaštvu, svojim manama, kontradikcijama jer je upravo to i čine tako stvarnim likom.

Clara del Valle Trueba, Kuća duhova, The House of the Spirits, Isabel Allende

Clara je vidovita, čarobna ženska glava obitelji Trueba. Ona je i majka. Njezina djeca  Blanca, Jaime i Nícolas misle da je misteriozna. Clara može predvidjeti budućnost, komunicirati s duhovima i čitati snove. Ima moć telekineze, uopće ne mari za materijalne stvari, obitelji Trueba donosi veselje, ali je i prizemljuje sa svojom ljubavlju i predviđanjima i da, snažna je i ona i one koje dolaze iza nje, u Čileu uoči puča i strašnih stvari koje će preživjeti samo najjače. I žene.

Louisa Durrell, The Corfu Trilogy, Gerald Durrell

Louisa Durrell je jedna super, super majka. Prvo, ona je majka pisca Lawrencea Durrella i prirodoznanca i pisca Geralda Malcolma Durrella. Obrazovana je i totalno cool. Nakon što joj umire muž i ostavi s četvero djece, spakira svoje kućanstvo i vrati se iz Indije u Englesku. Onda jedan sin predloži da se maknu iz kišne Engleske i zaista, odsele: Louisa, sinovi Larry, Leslie i Gerry, i kćer Margo (i psom Rogerom) na Krf. Ona je u knjigama svojih sinova i jedinom romanu svoje kćeri, ona je naravno i u svim adaptacijama, ali najvažnije, ona je u životima svoje djece od 0 do 24 i to punim srcem bez ijednog dana da nije uz njih i s njima. Uz to sarkastična, engleski staložena i - neustrašiva, vrijedna i hrabra. O da, volimo Louisu Durrell.

Ruth Jamison, Pohane zelene rajčice, Fried Green Tomato at the Whistle Stop Cafe, Fannie Flagg

Watch Fried Green Tomatoes | Prime Video

Ruthie Ruth prvo zavoli jednog mladića, no nakon preokreta i događajja udaje se za Franka. On je velik, snažan, grub i zlostavlja je jer mu se tako hoće. Otići od muža u to vrijeme je skandal, ali se i prihvaća od ljudi koji ne misle da muž posjeduje ženu. Zato Idgie, njezina prijateljica ne samo da Ruth spasi iz kuće u kojoj živi s Frankom, već zajedno saviju dom, podižu zajedno Ruthinog sina Buddyja Juniora, vode cafe u kojem poslužuju sjajnu hranu (khm) i uz to se bore protiv rasizma, štite prijatelje, i na kraju - zaštite Buddyja od oca.

Molly Weasley, serijal Harry Potter, J. K. Rowling

Harry Potter Fans Are Sharing Their Thoughts On Molly Weasley Being The  Motherly Figure Harry Needed

Molly Weasley odgaja sedmoro djece od kojih su dvojica, blizanci, vragu iz torbe ispali. Ona voli snažno, bez straha, bori se za svoju djecu, ali i prigrljuje Harryja i Hermione bez pardona. Uz to vodi kućanstvo, kuha, plete, ona je majka u domu, ali i van njega sposobna i sjajna čarobnica. Svaki put kad čujemo ono "Not my daughter, you bitch!" nasmijemo se i zasuzimo.

Plus Lily Evans Potter sjajna majka koja je žrtvovala život za sina. Njezina je ljubav toliko velika i snažna da je dječaka zaštitila.. da ne odajemo za one koji još nekim čudom nisu primili u ruke knjige o Harryju Potteru.

Marilla Cuthbert, Anne od Zelenih zabata, Anne of Green Gables, Lucy Maud Montgomery

Marilla je lik koji morate zavoljeti. Na prvu djeluje strogo i grubo, no uopće ideja da usvoje siročića je plemenita. Doduše, dobili su ona i njezin brat Matthew i malo više – dobili su Anne. I to je prava stvar jer samo ih Anne može probuditi, razdrmati i omekšati. Nisu se nadali brbljavoj, tvrdoglavoj, temperamentnoj romantičnoj djevojčici kojoj mašta radi sto na sat, ali s velikim i dobrim srcem. Usidjelica i neženja tako dobiju prvo siroče, a onda kćer. I Marilla je divna, krasna žena koja napokon može voljeti punim srcem i dušom. Tako da će Margaret Atwood reći da nije glavna junakinja Anne. Već Marilla.

Catelyn Stark, Pjesma leda i vatre, G. R. R. Martin

Nije Catelyn jedina majka koju pamtimo (tu je i Cersei Lannister, no ona ulazi u drugu kategoriju), ali je nezaboravna. Osobito jer su vremena okrutna. Ona je snažna i hrabra u najočajnijim situacijama, njezin je najstariji sin Rob i miljenik pa joj teško pada kad postane kralj. Jer kraljevi ne žive lako, ugodno a ni dugo. Svakoga dana riskiraju svoj život, donosi teške odluke čak i kad se one ne čine ljudske. Žestoko odana i dobra majka svojoj djeci, manje je sklona Jonu Snowu, ali to je duga priča. Nije zla, ali ne može otvoriti srce za Jona. Cersei jedino što voli su djeca, njezina djeca, kako god da ih je dobila.   

Za Čitaj knjigu: Sandra Veić Sukreški

Pretraga