Košarica
Izbornik

Moja 2021. godina & TOP 10

Moja 2021. godina & TOP 10

Moja deviza je: iskoristite sve što imate, gledajte na pozitivne stvari, uživajte u malim radostima. Zbog toga sam odlučila sastaviti ovaj popis svih dobrih stvari koje su se dogodile u ovim neviđenim vremenima i naglasiti činjenicu da to nije bio ni najmanji gubitak godine. Stara 2021., hvala ti. Evo deset dobrih stvari koje su mi se dogodile u 2021. godini:

  • Najbolja knjiga – Planine pjevaju – Nguyen Phan Que Mai

Senzacionalna vijetnamska obiteljska saga, vizualno i osjetilno zapanjujuća priča o jednom nevjerojatnom čvrstom i borbenom narodu, osobito njegovim ženama, ispričana je kroz jedinstvene perspektive višegeneracijskih likova. Impresivan povijesni roman napisan ženskom vijetnamskom rukom nosi snažnu poruku o važnosti hrabrosti, dobrote i vjere za sve ljude na ovoj planeti. Svi znamo da je nemoguće proći ovim svijetom, a ostati nepovrijeđen. Međutim, u prirodi čovjekove slobode jest izdizanje iznad objekta i subjekta uvrede. Borba nije samo lijek, već i postupak stvaranja duhovnog imuniteta. Volim u knjigama pročitati da ipak dobro pobjeđuje, da se isplati činiti dobro, da se osjeća olakšanje kad se prašta, da se lakše nadvladava napor truda i rada kad čovjek vjeruje u ostvarenje svojih sposobnosti. A život to svakodnevno  potvrđuje.

  • Najbolji city break – doček Nove godine u Beogradu

Kao šlag na tortu u 2021. dogodio se doček Nove godine u Beogradu uz spoj zabave, knjiga i najbolje hrane. Grad kojeg zovu balkanskim Las Vegasom nudi jedan od najuzbudljivijih noćnih provoda na svijetu.  I zato sam ovu Novu godinu odlučila dočekati baš  u njemu i dobro se provesti. I - nisam požalila. Beogradska gostoljubivost i uslužnost je jednostavno nemjerljiva i neusporediva s ičim na  svijetu.

  • Najbolji film – The Unvorgivable – tako emotivno

Film koji se pamti i koji uskovitla sve čovjekove emocije. Sandra Bullock glumi ženu koja se nakon 15-godišnje zatvorske kazne vraća u društvo, ali tu ne nalazi nikakvu vezu. Jedini cilj i smisao života koji ima je da će moći ponovno uspostaviti kontakt sa svojom otuđenom sestrom koju je u vrijeme počinjenja zločina morala ostaviti, a koja je zatim dana na posvojenje. Napeto, emotivno, dirljivo s odličnom glumom Sandre Bullock.

  • Najbolja serija - Maid - nastala prema bestseleru, autobiografiji Stephanie Land

Fenomenalna mini-serija koja je zasnovana na bestseler memoarima Stephanie Land. Glavna junakinja je 25-godišnja  Alex (glumi je Margaret Qualley – inače prava kćer Annie Mcdowell koja u seriji glumi Alexinu bipolarnu majku Paulu) je bijelkinja, dijete samohranih roditelja i samohrana majka. Alexin susret s beskućništvom i neizvjesnošću počinje nakon što  napusti nasilnog i često pijanog dečka Seana (Nick Robinson) sa svojom dvogodišnjom kćerkicom Maddy i deset dolara u novčaniku. Postoji sustav koji je američka država uspostavila za zlostavljane, samohrane majke, ali je tu i ogromna papirologija i birokracija s kojom se treba (znati) boriti. Od pregovaranja s krutom birokracijom do preuzimanja vrlo zahtjevnog posla  čistačice domova bogatih, ova priča nas vodi kroz putovanje i život mlade majke  bez radnog iskustva, bez vještina ili sveučilišne diplome. Uskoro u Biblioteci Čitaj knjigu izlazi bestseler "Sluškinja".   
  • Karijera – dobila sam bespovratna sredstva za projekt Web knjižara Čitaj knjigu

Krajem godine zatekla me fantastična vijest. Dobila sam bespovratna sredstva za projekt Web knjižara Čitaj knjigu kojeg je sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda i Republika Hrvatska. To je za mene velika vijest i još veći izazov. U 24 mjeseca trajanja projekta planiramo izraditi web knjižaru s 10 000 naslova i izdati pet novih naslova u Biblioteci Čitaj knjigu.  

  • Najljepši boravak – vila Monvue u Motovunu

U rujnu sam s obitelji provela prekrasne dane u vili Monvue podno Motovuna. Ova moderno opremljena vila s grijanim vanjskim bazenom pretvara maštu u stvarnost i svaki član moje obitelji ovdje je pronašao nešto a sebe. Predivan krajolik, bogatu prošlost i kulturu, pogled na čaroban gradić pun misterija, nezaboravne izlaske i zalaske sunca zauvijek ćemo pamtiti.  

  • Najbolji hotel – Pinija u Petrčanima

Ljeto mi je uljepšao boravak na "pravom mjestu" za uživanje i odmor – to je hotel Pinija na poluotoku malog mediteranskog mjesta Petrčane, nedaleko Zadra, okružen veličanstvenim - pinijama. Hotel ima jedinstvenu poziciju na poluotoku bogate vegetacije i zbog toga je potpuno izdvojen od bilo kakvih drugih objekata i buke. Zahvaljujući takvom položaju mogli smo uživati i svjedočiti najljepšim zalazima sunca ikada. Plaže oko hotela su raznolike – od šljunčanih, stjenovitih do pješčanih. Ako s južne strane puše, kupate se na sjevernoj strani poluotoka i obrnuto. Zbog mnogobrojnih pinija ima jako puno prirodne sjene i hlada. Kupanje može biti intimno i u miru što je meni veoma bitno. Hotel je idealan za obiteljsko ljetovanje. Svi članovi obitelji ovdje će "doći na svoje". Hotel ima vanjski i unutarnji bazen, te savršen novouređeni wellness i spa s pogledom na more. Obroci se poslužuju na prekrasnoj terasi koja se pruža nad morem, a poželite li se nekog posebnijeg jelovnika, tu je i šarmantni bistro restoran "Kantun".

  • Književnik/ica – Sally Rooney - irski književni wunderkind

Tko je i što piše Sally Rooney? Ukratko, piše o složenosti ljubavnih, partnerskih i prijateljskih odnosa. Likovi njenih romana su mladi, tridesetogodišnji Irci, uglavnom parovi,  koji su ujedno i prijatelji. Tako Sally istražuje modernu Irsku kroz teme obrazovanja, uspjeha, bogatstva i nejednakosti. Romani joj obiluju scenama seksa i vođenja ljubavi dok njezini likovi vječno pokušavaju analizirati vlastite emocije prvenstveno da bi zaštitili sebe. Dojam je da ih sve "pere" strah od ljubavi, jer koliko god se priča o tome da svi želimo biti voljeni, jednako često se događa da od ljubavi i bježimo iz straha – da ne bismo bili povrijeđeni jer teško se otvoriti prema primanju ljubavi. Previše smo ranjivi, zar ne? Eh, o tome piše Sally. U nanovijem romanu "Divni svijete, gdje si" Sally ubacuje i scene virtualnog seksa – putem telefona, odnosno seksa na daljinu čime naglašava novi oblik intime -  dvoje ljudi vodi ljubav na distanci, bez pravog dodirivanja. Manje je rizika da ne uspije.

  • Najbolja vinska destinacija – Istra

Već dugo se Istru smatra vinskom  svjetskom velesilom. Kušanje vina samo je po sebi putovanje, najviše okusima . Upravo tim specifičnim okusima vino vas može u mislima odvesti u kraj iz kojeg potječe, a Istra mi to svaki puta itekako dokaže. Vinarije koje  preporučujem  su: Kabola i Kozlović u Momjanu, zatim Geržinić, vinarija Matošević, vinarija Roxanich za koju kažu kako se specijalizirala u proizvodnji "narančastih" vina koja dobivaju svoju boju i zanimljive okuse od stajanja u bačvama tri i više godina. Posebno iznenađenje je u 2021. godini bio Wine & Walk u Novigradu. Bilo je čarobno upoznati sjeverozapadnu Istru uz sve te boji jeseni te uživati u odličnim vinima naših vinara i istarskim delicijama koje su pripremili novigradski ugostitelji. Hodali smo deset kilometara  uz plaže, vinograde i maslinike, kroz šumu i livade, s pogledom na more, na grad i na uvijek očaravajući zalazak sunca.

  • Najbolji brandovi

Što je karakteristika najboljih brandova? Imaju snagu u nama izazvati emociju, pokrenu nas, motiviraju, navedu na promjenu. U ovoj godini oduševili su me: Azena - jedinstvena i učinkovita kozmetika koja koristi  najbolje prirodne sastojke koji su gotovo pa jestivi. Obožavam Azeninu kremu za ruke, čajeve koje pijem dok čitam knjige, SOS balzam a od nedavno i najnovije kreme za lice. Skincode  - švicarska formula za zdravu i lijepu kožu bez mirisa, konzervansa, parabena, umjetnih boja i sastojaka životinjskog porijekla. Koža mi blista zadnjih par mjeseci. Zeo kozmetika – deodorant krema – nešto tako dobro nikad do sada nisam probala.

Pretraga