Košarica
Izbornik

Knjige koje se događaju - ljeti

Knjige koje se događaju - ljeti

Veliki Gatsby, Ponos i predrasude, Summer Crossing, Dobar dan tugo, Pod mliječnim drvetom i San ljetne noći

Vrijeme jazza i tajanstveni mladi bogataš Jay Gatsby priprema lude zabave ne bi li privukao jednu osobu, dok na engleskom selu u 18. stoljeću Elizabeth Bennet mora razlučiti što je i tko je ponosan, a tko ima predrasude. Ljeto nakon Drugog svjetskog rata i mlada socialite Grady McNeil doživjet će ljubavnu aferu s veteranom, a sedamnaestogodišnja Cécile ljetuje s ocem udovcem i njegovom ljubavnicom u luksuznoj vili na Azurnoj obali i nada se lagodnom ljetu. Drama Dylana Thomasa o stanovnicima Llaregguba otkriva nam njihove snove, a komične zgode četvero mladih ljubavnika koji u šumi u okolici Atene padnu pod utjecaj čarolija iz pera velikog Williama nadnaravnih bića razveselit će vas.

Lovac u žitu, Talentirani gospodin Ripley, Zameo ih vjetar, Lolita, Nikad kraja kornjačama i Tamna vatra

Holden Caulfield ima 17 godina, izbačen je iz privatne srednje škole i odlazi u New York par dana u gradu prije nego što ode kući i kaže to roditeljima. Siromašni Ripley objeručke prihvati ponudu bogataša Greenleafa i odlazi na besplatan put u Europu da pronađe odmetnutog sina i vrati ga kući. Ripley osjeti kako je živjeti kao bogataš, a kad tome zaprijeti opasnost, reakcija mu je brza i šokantna... Svijet južnjačke ljepotice Scarlett O'Hare promijenit će se naglavačke – ljubav, građanski rat, glad, siromaštvo i brige osnažit će joj i dušu i karakter. Roman o muškarcu kojeg opčini djevojčica Lolita i koji će zbog nje ući u lažni brak i biti spreman na sve šokirao je svijet, a šesnaestogodišnja Aza će s prijateljicom Daisy pokušati pronaći odbjeglog milijunaša Russella zbog nagrade. Omiljeni pravnik Mathhew Shardlake ponovo će u svom 16. stoljeću stavljati glavu u torbu u pokušaju da pronađe recept po kojem se radila ubojita Grčka vatra. 

Harry Potter i kamen mudraca, Charlotteina mreža, Anne od Zelenih zabata, Moja obitelj i druge životinje, Gospodar muha, Ubiti pticu rugalicu

Harry Potter nikada nije slavio rođendane, nema prijatelja sve do večeri kad saznaje tko je zapravo. Novu školsku godinu počet će u jednoj sasvim neobičnoj školi. Fern će spasiti praščića Wilbura koji će pak steći najbolju prijateljicu u životu Charlotte, a crvenokoso siroče Anne pronaći će dom i ljubav u kući sa zelenim zabatima. Engleska obitelj Durrelll seli na Krf, a skupina dječaka zapet će na otoku na kojem nema pravila ni odraslih. Malena Scout naučit će važne lekcije usred užarenog grada u Alabami 1930-ih .

Svjetlost u kolovozu, Dok ležah na samrti, Pohane zelene rajčice, Ljeto, Zovi me imenom svojim, Tajni život kućnih pomoćnica

Otputujte u Faulknerov okrug Yoknapatawpha i prvo pročitajte priču o trudnoj Lene Grove koja dolazi u glavni grad u potrazi za ocem svog nerođenog djeteta, dok u kultnom romanu upoznajemo siromašnu južnjačku obitelj Bandren. Neobično prijateljstvo dviju mladih žena koje otvore restoran uz željezničku prugu raznježit će vas. Jedan do svega dva romana Edith Wharton koji se ne događaju u visokom društvu New Yorka vodi nas u gradić koji je za mladu Charity usputna stanica, ali koji joj donese mnogo toga. Ljeto u Italiji 1983. zauvijek će promijeniti život 17-godišnjeg Elia kad vilu njegovih roditelja stigne 24godišnji mladić. Amerika 1960-ih u kojoj su Afroamerikanke dadilje, kućne pomoćnice, domaćice i koje drže sve kutove kuće, a djecu odgajaju s puno ljubavi bijelim gospođama, ali nemaju prava sve dok ih mlada novinarka Skeeter ne nagovori da joj ispričaju svije živote.

Soba s pogledom, Mostovi okruga Madison, Okajanje, Maslačkovo vino, Moja Afrika i Praskozorje.

Britanka Lucy sa svojom pratiljom ljeto provodi u Firenci i strašno je naljuti što su dobile sobu bez pogleda. No gospodin Emerson i njegov sin George rado će im prepustiti svoju sobu… Usamljena domaćica Francesca veseli se miru u kući kad njezina obitelj odlazi na sajam, no umjesto tišine oluju će u njezin dom u Iowi donijeti fotograf National Geographica. Nesnosno vruć dan ljeta 1935. na ladanjskom imanju obitelji Tallis upoznat će nas s talentiranom djevojčicom Briony, njezinom sestrom Cecilijom koja se vratila diplomiravši, njihovim bratom Leonom koji dolazi s prijateljem Paulom, a tu je i Robbie kojem su Tallisovi platili školovanje. Briony stalno upada usred svađa i rasprava, krivo tumači događaje što dovede do niza tragedija. Maher Ray Bradbury pripovijeda nam o ljetu 1928. u gradiću Green Town (zapravo svom rodnom Waukeganu) i 12 godišnjem Douglasu i jednostavnom životu. Iz Danske u Afriku putovala je barunica Karen Blixen i zaljubila se u zemlju, ljude i jednog bijelog lovca i živjela pod afričkim suncem 17 godina. Na kraju tu je saga Sumrak o ljubavnom trokutu troje tinejdžera od kojih jedan nije ono što se misli. A ni drugi….

Napisala : Sandra Veić Sukreški

Pretraga