Košarica
Izbornik

Metoda Wim Hof – Wim Hof – ključ vlastitog blagostanja

Metoda Wim Hof – Wim Hof – ključ vlastitog blagostanja
Za Wim Hofa sam prvi puta čula prije nekih godinu dana kad ga je otkrio moj suprug. Danima je slušao njegove podcaste i filmove  na YouTubeu otkrivajući jedinstvenu metodu vježbanja koju mogu koristiti svi (mladi ili stari, zdravi ili bolesni, sretni ili nesretni) a kako bi povećali svoje kapacitete zdravlja, vitalnosti, sreće i snage. Suprug je imao  problema s plućima od zadnje gripe koja ga je "samljela" i želio je poboljšati snagu i vitalnost svojih pluća. Privukla ga je strastvenost ovog skromnog Nizozemca i krenuo je u jednu od svojih transformacija. Naime moj suprug je u našoj obitelji upravo po tome poznat. Otkriva nove, učinkovite načine prirodnog iscjeljenja, dizanja imuniteta, boljeg osjećanja i usporavanja starenja.
Tako vam ja već duže vrijeme slušam i gledam kako moj muž nakon ustajanja – dok ja pijem kavicu ili pišem postove - diše po ovoj jedinstvenoj metodi. To disanje nije propustio niti jedno jutro. Diže se dovoljno rano da odradi set disanja, a nakon slijedi tuširanje u hladnoj vodi. Svojevrsna meditacija, rekla bih. Danas mogu potvrditi da se opasno "navukao" na Wim Hofovu vježbu koja osnažuje krvožilni sustav, budi neiskorištenu snagu naših tijela, ojačava snagu volje, osjetilnu svjesnost i radost prema dahu. A rezultati su itekako vidljivi. Snaga u plućima mu se vratila, on izgleda barem deset godina mlađe, imunitet je na visokoj razini i raspoloženje je znatno bolje. Nema više nervoze, umora i osjećaja da ga stres savladava. Važno je napomenuti da su sve dobrobiti Wim Hofove metode, koju danas primjenjuju milijuni ljudi, potvrđene od strane znanosti tj. osam sveučilišnih istraživačkih studija.
Ova knjiga me je oduševila zato jer je spoj autobiografije i prenošenja tehnike disanja kojom možemo promijeniti PH vrijednost krvi - jer tajna leži upravo u tome. Ako je naše tijelo kiselo (zbog nepravilne prehrane, stresa, premalo sna, previše nervoze, loše kvalitete vode, premalo kretanja) ono je podložno bolestima. Ako je tijelo alkalno ono je zdravo, puno energije i radosno.
Wim Hof je učinio velik korak za opću dobrobit te za prijeko potreban pomak zdravstva u smjeru samopomoći. A to je i moj način življenja. Već deset godina nisam ni dana bila bolesna ili umorna. Djelujem u smjeru samopomoći. Preveniram bolesti. Ne dozvoljavam im da napadnu moje tijelo i moj duh. Uspijevam u tome. Na kraju to se i vidi. Wim Hof nije imao lagan život. Rođen je na selu u mnogobrojnoj obitelji kao peto dijete i to blizanac. Već kod rođenja dogodilo se nešto znakovito. U to vrijeme nije bilo ultrazvuka i majka nije znala da nosi blizance, a nakon što je rodila starijeg blizanca Andrea, osjetila je da ima još jednu bebu koja želi van. Liječnici su je htjeli vratiti u  sobu, no ubrzo se u zadnji čas "izgurao" i Wim. Bio je plavoljubičast i liječnici su ga morali dobro udariti po leđima da prvi put udahne, a sve se to događalo u hladnom bolničkom hodniku. On to smatra Božjim znakom. Već kod prvog udaha bilo je sve jasno da će ovaj čovjek čovječanstvu prenijeti jako važne pouke vezane za disanje i hladnoću. Wim je s četiri godine doživio prosvjetljenje zbog kojeg je ostao ukipljen. Kao dijete je prestao jesti meso i osjećao je snažnu povezanost s prirodom, do 12. je godine bio u jogi, hinduizmu, budizmu te u psihologiji, a  kao mladić je osam godina živio u tzv komuni sa skvoterima i bio uglavnom prosvjednik. Nikad nije bio sjajan učenik i vrlo rano je odustao od klasičnog školovanja. Od malena je znao da njegov put nije postati bankar, odvjetnik ili trgovački putnik. Instinkti i intuicija vodili su ga u drugom smjeru. Od rođenja je imao drugu misiju, poučiti ljude koliko je važno disanje, DAH i hladnoća. Život je poseban i prema njemu bismo se trebali tako i ponašati.
Kao mladi čovjek doživio je neviđenu tragediju. Zaljubio se u prekrasnu djevojku iz Baskije s kojom je počeo živjeti i stvarati dom. Olaya mu je rodila četvero djece, jedno za drugim, a kada je najstarije dijete imalo osam godina izvršila je samoubojstvo skokom sa zgrade, prije toga poljubivši djecu. Wim je ostao sam, bez doma, bez zaposlenja, bez ikakve budućnosti. Tada je shvatio da si mora nekako pomoći ili će se i on razboljeti što nije mogao dozvoliti jer tko bi vodio brigu o djeci. Tako je još više počeo svako jutro (dizao se u četiri sata) primjenjivati svoju tehniku disanja i kupanja u ledenoj vodi. Jedino tako je mogao ostatak dana funkcionirati sa svim obavezama i odgovornostima.  Nije bilo vremena za očaj, tugu i depresiju. Zato velika preporuka za ovu knjigu koja će vam iznijeti na vidjelo razne nove uvide i promijeniti način na koji opažate svijest, ljudski potencijal i istinu prirode kako biste mogli iskusiti sreću, vitalnost i zdravlje. Osim toga ćete osvijestiti da ničiji život nije lagan i da  svatko od nas prolazi kroz razne lekcije. Neke su posebno teške, ali to je život. Svaka lekcija je svojevrsni poziv na promjenu. Wim je to vrlo rano spoznao i tako je i živio. Danas fascinira svojim životnim iskustvom, mnogobrojnom obitelji koja je uz njega, i metodom koja mijenja i spašava na milijune života. Pročitajte knjigu i krenite primjenjivati metodu Wim Hof. Nećete požaliti. Evo ja još ne dišem u potpunosti po Wimovoj metodi, ali ujutro napravim nekoliko minuta disanja i tuširam se u hladnoj vodi ili se bacim u hladno more. To me tako digne, osvježi i daje mi snagu kroz cijeli dan. Isto želim i vama.

Pretraga