Košarica
Izbornik

Tri bolna životna svjedočanstva – priče o smrti, životu i oporavku

Tri bolna životna svjedočanstva – priče o smrti, životu i oporavku
U svibnju sam pročitala tri knjige napisane prema istinitim bolnim životnim iskustvima i svjedočanstvima koje su oživjele ono što se dogodilo. U jednoj je opisan gubitak novorođenčeta, u drugoj smrt djevojčice u vihoru besmislenog rata, a u trećoj traumatično životno razdoblje jednog muškarca koji je u samo nekoliko mjeseci doživio krah svoje ljubavne veze, smrt bake, smrt djeda i umiranje majke od raka u najgorim mogućim mukama. Kao dječak morao se suočiti i sa samoubojstvom oca. Pitate se, zašto bismo trebali čitati tako tužne i bolne knjige? Ponekad knjiga može biti od pomoći. Možda je to vodič koji vlastitu tugu čini razumljivijom – ponekad je to kao izvješće o iskustvu koje čitatelju pokazuje kako su se drugi ljudi nosili sa sličnim situacijama. Dobro je da postoje knjige i priče koje kondenziraju naše vlastite misli i osjećaje te ih  dovode u formu.
Filip – Camille Laurence  (izdavačka kuća Vaganar, Srbija)
Ovo je jedna od najljepših knjiga koje sam pročitala. Ovo je i veličanstveno svjedočanstvo neizrecivog i patnje. Biser čovječnosti. Majka piše umrlom sinu netom nakon porođaja, kako bi ga oživjela. Gubitak koji se mora zabilježiti i priznati kao takav kako bi se jednog dana moglo odraditi žalovanje. Godinu dana nakon smrti sina zbog liječničkog nemara, Camille Laurens je objavila "Philippe" (1995.), kratku priču o smrti novorođenčeta u kojoj detaljno navodi okolnosti koje su dovele do gubitka tek rođene bebe i vlastiti proces tugovanja. Kroz riječi majka progovara o svim bitnim pitanjima našeg življenja: slobodi, ljubavi, rođenju i smrti. Ova knjiga je stvorena samo za čitanje i ponovno čitanje s vremena na vrijeme, u određenim trenucima u životu. Tekst je sastavljen od četiri dijela koji prate svojevrsnu kronologiju tugovanja i pobune: prvi je "Patiti", drugi je "Shvatiti ", treći "Živjeti" i posljednji je "Pisati". U prvom i u trećem dijelu Camille Laurens se posebno obraća onima koji pretpostavljaju da je gubitak novorođenčeta (koje je živjelo samo dva sata) svojevrsni kasni pobačaj koji ne može uzrokovati toliko boli kao gubitak starijeg ili odraslog djeteta. Camille Laurens im odgovara: "Nije važno u kojoj dobi dijete umire: ako je prošlost kratka, sutra je neograničeno. Nosimo najmračniju žalost, onu od mogućih. Svi roditelji plaču iste suze: imaju sjećanja na budućnost."
Knjiga je nabijena snažnim, velikim filozofskim pitanjima iako ima malo stranica. Od kada postojimo? Od kojeg trenutka postaješ roditelj? Što znamo o djetetu prije nego je rođeno? Kako roditelj zamišlja djetetov život prije porođaja i što kad se to bolno prekine? Što s tragovima koji su ostali? Ultrazvuk fotografije, tragovi praćenja, toliki dokazi kretanja i otkucaja srca.
"Filip je rođen 7. veljače 1994. u D. – klinika R. Sutradan sam s Ivom, njegovim ocem, otišla u mrtvačnicu da ga vidim. Ne govorimo mrtvačnica, kažemo ostava ili, kako je napisano na pročelju zgrade: "odjeljenje za preminule." Preminuli je onaj kome je život prošao. Beba nije slučajno umrla. Niz liječničkih nemara doveo je do smrti novorođenčeta čija je prognoza prije porođaja bila jako dobra. Nakon čitanja znamo koji su normalni fetalni otkucaji srca, a koji ubrzani rad srca dijete dovodi u opasnost po život. Knjigu možete kupiti na Filip
U kasno ljeto – Magdalena Blažević
Remek-djelo mlade bosansko hercegovačke spisateljice. Knjiga je zbirka kratkih priča, uspomena iz perspektive djevojčice koja je ubijena u napadu neprijateljske vojske. Već na prvoj stranici vidimo posvetu knjige – stanovnicima sela Kiseljak u spomen na 16. kolovoza 1993. Stil pisanja je jako poetičan, ali oštar kao sjekira. Osjećam mirise, zvukove, vidim boje i ćutim ljudsku patnju. Rečenice koje te naježe, stresu i ostave nijeme. Svakako čitajte Magdalenu.
Čudo u crkvici Gospe od Samostana – Ante Krstulović
Zbog zavjeta kojeg je dao majci Ante Krstulović otišao je na duhovno hodočašće – na Camino i o tome napisao knjigu. Tada je bio na emocionalnom dnu i to je vidio kao jedini izlaz iz crne rupe. Ova knjiga obuzela me od prvog retka. Čitala sam je kao da je triler. I samo što nisam grizla nokte. Radi se o brutalno iskrenoj životnoj priči splitskog glumca Ante Krstulovića koji živi na zagrebačkoj adresi jer je poslom vezan za glavni grad Hrvatske iako mu je obitelj i sav njegov svijet u Splitu. Istovremeno se suočio sa smrću bake (koja ga je odgojila), majke (koja je umrla u teškim mukama od raka želuca) i djeda (koji je umro od tuge za bakom), raspadom veze s velikom ljubavi i ulaskom u vezu s neiskrenom i pokvarenom osobom i na kraju izdajom gotovo svih prijatelja i ljubavnica. Jedina potpora su mu bili sestra i njezina obitelj i par prijatelja u Splitu. Ali to nije bilo dovoljno za preživljavanje.
O čemu je ova knjiga?
  • o smislu života
  • o gubitku najmilijih
  • o ljubavi
  • o traumama iz djetinjstva koje zakopamo duboko u sebe i koje nam gule srce i dušu, a da toga nismo ni svjesni
  • o podsvjesnom
  • o promjeni i potrebi da ponekad život preokrenemo naglavačke, da ga šokiramo
  • o ranjivosti
  • o Caminu i hodočasničkom putu kroz Španjolsku
  • o postojanju sinkroniciteta i anđela
  • o tome da naša duša ne umire, već se to događa samo s našim tijelom
  • o jednom mladom muškarcu koji se raspada po šavovima i traži spas.
  • spas pronalazi u poruci svoje pokojne majke koja mu daje savjet da ode na tisuću kilometara dug put – na Camino i tako očisti svoju dušu od povreda i boli koje je akumulirao i nije na njih obraćao pažnju dok ga skoro nisu koštale vlastitog života.

Život je dar, život je čudo, život je čarolija koju treba cijeniti, voljeti i biti zahvalan. Ali kada nisi u stanju oprostiti drugima, kad si pun boli, povreda i razočarenja, kad ti duša pati, nisi to u stanju prepoznati i spoznati. Treba ti šok terapija. Put u nepoznato, suočavanje s potpuno novim načinima preživljavanja kako bi spoznao da je život igra i dar. Tjelesni i duševni aspekti s kojima se Ante susreo otvorili su mu put ka duhovnom rastu. Ante želi oprostiti svom ocu, svojoj obitelji, svojim ljubavima, prijateljima, ali prvenstveno sebi. Jer zapao je i u financijske probleme, ima problem s alkoholom i život mu se pretvorio u veliki nered i dramu. Prepoznajete li se u nekim situacijama?  Imate li slične dileme? Ovu knjigu trebate čitati - možete je kupiti na: Čudo u crkvici Gospe od samostana

I za kraj: 

Pretraga