Košarica
Izbornik

Tajna povijest - Donna Tartt

Tajna povijest - Donna Tartt

Izdavač: Algoritam
"Vjerojatno je u nekom drugom razdoblju u mom životu moglo biti mnogo priča, ali sad nema nijedne druge. Nikad neću moći pričati nijednu drugu priču osim ove."
Iza popularne američke književnice Donne Tartt zaista se ne nalazi mnogo ispričanih priča. Do sada je napisala samo tri knjige od kojih je upravo Tajna povijest njen prvijenac. Za roman Češljugar iz 2013. godine dodijeljen joj je Pulitzer.
Kuriozitet predstavlja činjenica da ova autorica na svakom svom djelu radi u prosjeku po deset godina. To kritičare i njene mnogobrojne fanove zna dovesti do sloma živaca, ali njene knjige svejedno ne silaze s bestseller lista. Tajna povijest je od svog objavljivanja 1992. nazivana jedinim istinskim modernim klasikom. Spajajući književne rodove antike s postmodernističkom atmosferom američkog koledža, Tartt pruža nepogrešivi uvid u psihu prosječnog europskog studenta.
Devetnaestogodišnji Richard Papen, zasićen atmosferom u malom kalifornijskom provincijskom mjestu, prijavljuje se za stipendiju na prestižnom college Hampden u američkoj državi Vermont. Ne vjerujući vlastitoj sreći Richard, prepun očekivanja i siguran u vlastiti uspjeh, odlazi na college. Već pri dolasku do njega dopru priče o tajanstvenom profesoru klasične grčke filologije Julianu Morrowu. Julian je poznat što svoj kolegij drži samo maloj grupici studenata od kojih zahtjeva da otpišu sve druge kolegije što ga dovodi na zao glas, i kod kolega, i kod ostalih studenata. Kao nekim čudom Richard, za razliku od ostalih Julianovih studenata, uspijeva prevesti jednu rečenicu na starogrčki i osigurava si mjesto šestog sudionika klasične grčke filologije. Suočen s činjenicom da je već pri dolasku postao dio elitne skupine, te veličinom njihovih bankovnih računa i obiteljskih utjecaja, Richard se duboko upliće u laži o vlastitom porijeklu. Njegove kolege, iako odjeveni po najzadnjoj modi i prepuni novca, ispod svoje površine kriju mnoge tajne i psihološka neslaganja. Henry ga očarava svojim poznavanjem starih, gotovo izumrlih pisama i književnih djela, privuče ga Francisova uglađenost iako su mu njegove homoseksualne sklonosti dobro poznate. Richard se nipošto ne želi odvojiti niti od Charlesa i Camile, blizanaca čija ga povezanost i prema njemu usmjereno povjerenje oduševljavaju. A tu je i on! Edmund Corcoran "Bunny". Osoba koja poznaje starogrčki manje od svih, ali očito poznaje sve ostale bolje nego li Richard. Možda upravo zato već u prvoj rečenici saznajemo da je Bunny mrtav! Čin u kome nema okrivljenih, a svatko je podjednako kriv.

Psihološki triler osvojit će vaš um i stvoriti vam nekoliko sijedih vlasi na glavi prije nego što dođete do posljednje rečenice. Čak i ako niste ljubitelj antike. Ovo nije krimić, naprotiv. Već na samom početku pred nas se stavljaju žrtva i počinitelji. Pa što nas to onda tjera da je pročitamo do kraja?! Neće vam biti lako, doći ćete skoro do polovine i imati utisak da se ništa ne događa. Ustrajete li u čitanju, pred sam kraj, ma koliko voljeli knjige, dobit ćete poriv da je bacite o zid. Mislim da je tajna upravo u tome. Napisana krajem prošlog stoljeća savršeno je ogledalo tragedije, drame, euforije i ljudskog karaktera ogoljenog onako kako se to radilo u vrijeme antike. Nema likova s dobrim osobinama, ali ćete za svakog od njih navijati da ne završi jako loše. Ima li nevinih u unaprijed smišljenom oličenju zla? Možemo li biti kažnjeni nikada zaista ne dočekavši kaznu? Odgovori na sva ta pitanja nalaze se između zidova Hampdena ispunjenog okultnim ritualima, teškim drogama, homoseksualizmom, incestom i potragom za vlastitim identitetom...
Upravo je u izdanju Algoritma izašla zadnja i nagrađivani Donnin "Češljugar". Kažu da je to jedan od najvažnijih romana ovog desetljeća. "Češljugar" je uznemirujuća odiseja kroz današnju Ameriku i drama zadivljujuće snage. Upravo čitam.

Pretraga