Košarica
Izbornik

Šetač knjiga – Carsten Henn – knjiga o knjigama i moći pisane riječi

Šetač knjiga – Carsten Henn – knjiga o knjigama i moći pisane riječi

Čarobna knjiga, prava bajka za odrasle koju treba obavezno pročitati. Svakako pripremite olovku za zapisivanje citata ili post-ite za označavanje najljepših rečenica i dijelova knjige o pisanoj riječi, knjizi, o čitanju i književnosti.

Carl Kollhof strastveni je ljubitelj i prodavač knjiga. Oduvijek je radio u antikvarijatu knjiga, a dio dana osobno dostavlja "prave knjige" odabranim kupcima na kućnu adresu. Iako se čini da su odnosi s njegovim kupcima ograničeni na knjige i njihovu dostavu, razvija vezu sa svakim od njih. Na primjer, časnoj sestri uz kriminalističke romane svaki put spakira i jednu funtu brašna i svijeće. Carl razumije ljude u njihovu biću i njihove potrebe, smatra da dobar i djelotvoran lijek za ljudsku psihu može biti u odgovarajućoj literaturi. Carl je uvjeren da za svakoga postoji prava knjiga koja se uklapa u čovjekove trenutne probleme. Knjige su prijatelji, knjige su lijekovi, knjige su više od riječi jer one pokreću nešto u čitatelju i mogu promijeniti čovjekov život na bolje.

Ovo je još jedna knjiga-hommage čitanju i knjigama. Kad se vlasnik antikvarijata gospodin Gruber (koji je uvijek govorio da nije važno što se čita, nego - da se čita), razboli, antikvarijat preuzima njegova kći Sabine koja nema nimalo razumijevanja za Carla i njegovu zaljubljenost u knjige. Ona misli da postoje modernije i jednostavnije metode za dostavu knjiga i Carl bi mogao ostati bez posla. U nekom trenutku u romanu se Carlu pridružuje Saša, pametna i vesela devetogodišnja djevojčica koja ga počinje pratiti na njegovim dostavama i unosi posebnu energiju u šetnji i predaji knjiga - kao da oboje žele svojim kupcima učiniti život lakšim, podnošljivijim i boljim. Saša kao da upozorava Carla da knjige nisu dovoljne. Ljudima prvenstveno treba kontakt, briga za njihove probleme, želja za pomaganjem i davanjem.

Na vrlo osjećajan i empatičan način "Šetač knjiga" priča o teškim životima ljudi, njihovoj borbi s fobijama, anksioznošću, tjeskobom, otuđenjem i samoćom. Kroz cijelu knjigu osjeća se velika ljubav prema čovjeku i želja da se pomogne drugome. Čitajući, osjetila sam duboku povezanost s Carlom; kao da imamo istu životnu misiju i kao da dijelimo istu strast prema čitanju i knjigama. Jezik pisanja je jednostavan, optimističan, radnja je ljupka, ali prilično očita. Knjiga koja vam omogućuje da uronite u svijet knjiga, zagrijat će vam srce, a daje veliki užitak čitanja od prve do posljednje stranice. Uz sve to nas tjera na razmišljanje o sebi i o odnosima s drugima, o prijateljstvu, o životu – bez upozorenja ili obrazovne namjere. "Samo" vas dira u srce.

Zgodno je da se poglavlja knjige zovu prema poznatim književnim djelima: Sam svoj gospodar; Stranac; Crveno i crno; Velika očekivanja; Riječi; Tragovi; Putovanje nakraj noći, a neki likovi nose imena knjiških junaka koje svi poznajemo. Tu je na primjer, gospođa Pipi Duga Čarapa i gospodin Darcy. Spominju se i mnogi poznati književni klasici poput "Buddenbrookovih" Thomasa Manna, "Rat i mir", Proustova "Potraga", "Suverena čitateljica", "Čitač" prema romanu Bernharda Schlinka, "Dječje i kućne bajke" braće Grimm, "Blizanke", "Lily i ljubazni krokodil", "Otok s blagom"...
Knjiga o čitanju i čitateljima, o knjigama i junacima, o osjećaju koje nam knjige daju i mogu dati, o ljudima i što im treba, što im nedostaje - prava poslastica!

Pretraga