Košarica
Izbornik

Ocean na kraju staze - Neil Gaiman - Novi naslov u Algoritmu

Ocean na kraju staze - Neil Gaiman - Novi naslov u Algoritmu

Roman Neila Gaimana već je požnjela brojna svjetska priznanja i uvukla se u srca mnogih njegovih poklonika. Čitajući je i vi možete s Neilom uroniti u doba kada ste imali sedam godina... kad ste bili slabi i bespomoćni, ali ste znali kako se točno u kapljici vode može kriti cijeli svemir. 

Sredovječni muškarac vraća se u mjesto u Sussexu gdje je odrastao zbog pogreba. Njegove rodne kuće u kojoj je odrastao sa svojom sestrom više nema, ali ipak odlazi na farmu na kraju puta, gdje je, sa sedam godina, susreo nevjerojatnu djevojčicu, Lettie Hempstock, njezinu majku i baku. Desetljećima se nije sjetio Lettie, a ipak, dok sjedi uz jezerce (za koje je ona tvrdila da je ocean) iza oronule stare seoske kuće, nezapamćena prošlost navire. A to je prošlost previše čudna, previše zastrašujuća, previše opasna da bi se ikome dogodila, a kamoli malom dječaku.
Četrdeset godina ranije, čovjek, rudar je ukrao automobil pripovjedačeva oca i ubio se na stražnjem sjedalu, nakon što je prokockao novac svojih prijatelja. Njegova smrt omogućuje nadnaravnom biću pristup svijetu pripovjedača. Poput fitilja na vatrometu, njegova je smrt oslobodila tamu , nešto strašno i potpuno neshvatljivo malom dječaku. A Lettie - čarobna, utješna, mudra iznad svojih godina - obećala je da će ga zaštititi, bez obzira na sve. Kad je Lettie u sukobu s nečim mračnim, njegovo je mirno djetinjstvo kao prerezano. Uz to, on je kako je nehotice doveo do toga da ga to mračno prati do njegovog doma. Na njegov užas to "nešto" se uobliči se kao njegova nova dadilja Ursula Monkton. Ursula se brzo slaže s njegovom obitelji, osvaja njegovu sestru i zavodi njegova oca, dok se pripovjedač otuđuje od obitelji i otac ga gotovo udavi u kadi dok Ursula promatra... Ne može dokazati roditeljima, da je žena koju su zaposlili nešto sasvim drugo, i osuđen je na vlastitu dovitljivost i izdržljivost, kao i Lettienu pomoć, kako bi zlo protjerali natrag otkuda je i došlo... A to će izazvati nevjerojatne događaje...

Pretraga