Košarica
Izbornik

Noćna mora - Lars Kepler

Noćna mora - Lars Kepler

Kao što me prije par godina oduševio Keplerov prvi triler "Hipnotizer" toliko me ponovno oduševio četvrti roman iz serije o inspektoru Linni - pravi, napeti švedski triler. Od prvog retka napetost ne popušta, knjiga se čita u jednom dahu, a svo vrijeme je adrenalin na najvišoj razini. Sviđa mi se stil pisanja ovog uspješnog švedskog dvojca – bračnog para koji koristi umjetnički pseudonim Kepler. Kratka poglavlja, jednostavne rečenice, stalne i brze izmjene scena i vrhunsko održavanje napetosti daje jedinstveni ritam čitanju. Inače prije nekoliko godina kada je bračni par Ahndoril predstavio svoju knjigu Hipnotizer u Zagrebu upoznala sam ih i začudila kako tako topli, mirni i dragi ljudi mogu pisati tako okrutne i morbidne romane. Od kuda im ideje i sve te nevjerojatne kombinacije koje opisuju u svojim knjigama? Iako sam ih to i pitala, nisu mi na to pitanje mogli odgovoriti.  

Jurek Walter sjedi godinana u samici. Nitko ne bi trebao ući u njegovu ćeliju bez nadzora, čak ni njegov liječnik. Walter je serijski ubojica koji se, uprkos svim sigurnosnim mjerama, iskaljuje i iza rešetaka. Pripisuju mu barem dvadesetak ubojstava, a mnoga tijela nisu nikada pronađena. Jedna od njegovih posljednjih žrtava – dječak kojeg je oteo, sada mladić, Mikeal, nakon trinaest godina zatočeništva pojavljuje se živ i inspektoru Joona Linni je jasno da ubojica "vani" mora imati pomagača. Mikael je imao deset godina kada je, zajedno sa svojom  mlađom sestrom Felicijom, nestao nakon igranja u kvartu. Njihov otac, poznati pisac zbog toga je postao alkoholičar i ne vidi više smisao života, a njihova majka se zbog te tragedije, ubrzo nakon nestanka djece, ubila. Obitelj je uništena. Mikael leži iscrpljen, traumatiziran i s ograničenim sjećanjem u bolnici, ali uspije Linni objasniti da je Felicija živa no zatvorena u jednoj podzemnoj građevini koju ne može smjestiti u prostor ni opisati je. Djevojka je negdje ispod zemlje, bez svijetla, bez mnogo prostora, oboljela od legionarske bolesti i Mikael tvrdi kako nemaju mnogo vremena žele li je naći živu. Nažalost, nikada nije vidio svog otmičara pa ne može previše pomoći u pronalaženju Felicije. Utrka s vremenom započinje.

Da bi saznali Felicijino boravište, Joona odluči ubaciti svoju kolegicu Sagu Bauer na isti odjel gdje je Jurek Walter, kao pacijenticu. Saga se ubojici treba približiti, zadobiti njegovo povjerenje i iz njega izvući što više informacija u, naravno, što kraćem vremenu. Njen undercover zadatak težak je i mučan. Ali, nakon što joj je Sagina majka preminula i nakon što ju je dečko ostavio nema previše izbora. Odluči svom raspadnutom životu dati smisao, pronaći Feliciju i pomoći obitelji Frost da se ponovno ujedini  jer su previše propatili.

Naravno, kao čitatelj želite shvatiti zašto su se svi ti zločini "morali" dogoditi. Tko stvarno stoji iza njih? Tko pomaže Jureku Walteru, koji su motivi svih tih jezivih okrutnosti i iživljavanja i hoće li ikada prestati? Preporuka: Svakako čitati!

Roman "Noćna mora" poharao je skandinavske top liste bestselera što i nije čudno. Bračni par Ahndoril koji djeluje pod proslavljenim pseudonimom Lars Kepler maestralno ga je napisao. Alexandra Coelho Ahndoril rođena je 1966. u švedsko-portugalskoj obitelji. Odrasla je u Helsingborgu, književna je kritičarka i trenutno piše doktorsku disertaciju o Fernandu Pessoi. U svojim djelima bavi se istraživanjem čovjekova sukoba sa znanošću, religijom i politikom. Živi sa mužem i tri kćeri u Stockholmu. Alexander Ahndoril švedski je dramaturg i romanopisac. Rođen je 1967. u Stockholmu, autor je osam romana i petnaest kazališnih komada. Njegov je najpoznatiji roman "Režiser" (2006.), priča o redatelju Ingmaru Bergmanu.  

Izdavač: Fraktura

Pretraga