Košarica
Izbornik

Malibu gori – Taylor Jenkins Reid – ljetni party godine otkriva mnoge obiteljske tajne

Malibu gori – Taylor Jenkins Reid – ljetni party godine otkriva mnoge obiteljske tajne

Da, jasno je zašto je Jenkins Reid toliko popularna - svoje je umijeće pisanja potvrdila i u najnovijem romanu u hrvatskom prijevodu koji je pravo ljetno štivo. To sugerira i naslov jer Malibu će poharati požar 27. kolovoza 1983. Ali neka vas ne to ne zavarava - napetosti ima pregršt. Jasan i lagani stil prepoznatljiv je na prvu, a nudi nam sjajnu galeriju zanimljivih likova. U hit romanu "Daisy Jones & šestorka" priču o jednom bendu pripovijedalo nam je više ljudi, a ovdje je to jedna obitelj -  Nina Riva, njezino troje braće, sestara i roditelji. Tek kasnije i gosti zabave dobit će priliku za progovoriti o... neću otkrivati što će vam oni reći.  Iako je to dosta likova, Jenkins Reid je manje zainteresirana za njihov snažan razvoj, a više je zanima cjelokupna slika priče o jednoj neobičnoj obitelji u kojoj otac-narcis gura sigurnost svoje obitelji u nesigurnost, majčinu sreću pretvara u depresiju, izbjegava sva obiteljska pravila, a sve kako bi zadovoljio svoje sebične potrebe za potvrdom i pažnjom. Obiteljska drama o napuštanju, zanemarivanju, gubitku i prihvaćanju da bude sve po očevim željama zarobit će vas od prve stranice.

Godina je 1983. i sunčani kalifornijski grad okružen s 34 kilometara savršenih plaža pravi je surferski raj. Bliži se godišnji ljetni party, a zabavu organizira kraljica surfanja i supermodel Nina Riva. To je događaj sezone i nitko ne želi propustiti priliku za druženje  sa slavnim bratom i sestrama Riva. Samo... Nina taj dan želi biti što dalje i najradije bi otkazala zabavu. Raspada joj se brak jer ju je njezin muž, slavni tenisač Brandon Randall prevario i napustio. No ništa više ne može zaustaviti pripreme - njezina braća -  Jay, prvak u surfanju, Hud, fotograf surfera i sestrica Kit koja na jesen kreće u college usred su priprema. A onda stiže i prvi gost iznenađenja... Divlja noć zabave otima se kontroli i otkriva obiteljske tajne koje su desetljećima tinjale ispod površine prijeteći rastrgati krhko obiteljsko gnijezdo. Ni Nina ni njezini gosti ne slute da će na kraju noći sve gorjeti...

Jedina zamjerka je predzadnji dio knjige gdje se pokušava sudionicima zabave dati malo više prostora, što sam smatrala nepotrebnim. Za mene su članovi obitelji Riva središte priče i nepotrebno je nastojanje da se gostima partyja daje prostora, jer je obračun nakon dolaska Micka Rive sve postavio na svoje mjesto. Želite li imenovati glavnog lika ove knjige, onda bi to vjerojatno bila Nina, nevjerojatno jaka, požrtvovna žena koja se morala puno odricati za svoju braću i sestru od malena, ona ih je praktički podigla. Prošlost i tragična obiteljska povijest imali su veliki utjecaj na nju pa je Nina meni vrlo privlačan lik. Od četvero braće i sestara bila mi je najdraža i baš sam je zavoljela. To ne znači da Jay, Hud i Kit nisu jednako sjajni likovi, a svaki ima svoje ponekad bolne priče, ali Nina mi je baš nekako "sjela". Taylor Jenkins Reid napravila je (opet) sjajan posao opisujući dinamiku i koheziju braće i sestara. Osjećala sam da članovi obitelji Rive stvarno postoje, a tako približiti čitateljima junake i junakinje glavna je specijalnost ove američke "tvornice hitova".

Nisam mogla ostaviti knjigu, jer napetosti i dramatičnosti ne nedostaje, a tajne zakopane duboko u prošlosti otkrivaju se i prisiljavaju likove da donesu velike odluke...

Braća i sestre Riva odmah su mi se uvukli pod kožu i članove obitelji doživljavala sam nevjerojatno emotivno. Patila sam s Ninom, ljutila se na Huda i bilo mi je žao Jaya i Kit. Mrzila sam Mick Rivu, stvarno ga poželite - ošamariti. Tugovala sam i patila s Nininom, Jayevom, Hudovom i Kitinom majkom June. Doživjela sam, ukratko, pregršt različitih osjećaja, jer talent ove spisateljice hitova je da nas uvijek iznenadi likovima i emocijama koje u nama bude. Mnoge rane obitelji Riva bile su već nanesene, životi razbijeni prije nego što se ova zabava dogodila i mi vidimo te krhotine. Prije nego što Malibu izgori sudbina obitelji otkrit će se mnogo, mnogo brže nego što bi braća i sestre Riva to željeli. Sve u svemu, još jedna knjiga sjajne Taylor Jenkins Reid o disfunkcionalnoj obitelji koja je samo na van "O.K." a koja bi se u stvarnosti trebala pribrati i potražiti pomoć.

Roman je ovo o gubitku, napuštanju, bratsko-sestrinskim odnosima, slavi i još mnogo i dajem mu čistu peticu. Počinje fantastično, razvija brutalno iskrenu i privlačnu ljubavnu priču, a usporava oko sredine romana s nekim pomalo nepotrebnim brojem stranica (kao da želi da malo predahnemo od tog hali-galija emocija), da bi nam potom dao sjajan završetak koji sve zaokružuje. Tako je to s Taylor Jenkins Reid koju smo zavoljeli kroz romane koje možete pronaći na: Taylor Jenkins Reid

 Roman je dobio niz nagrada, a Hulu je već otkupio prava za TV adaptaciju pa očekujemo seriju.

Malibu je poznat kao zemaljski raj vila vrijednih milijune, filmskih zvijezda i nezamislive prirodne ljepote. Ali sve se promijenilo 8. studenog 2018. kad je najrazorniji šumski požar u povijesti Los Angelesa sve pretvorio u pepeo i kad su mnogi jedva spasili živu glavu. Koliko god da izgleda idilično zbog mediteranske klime, valova koji su idealni za surfanje, Malibu se bori s požarima desetljećima - u prosjeku su bila dva požara svakog desetljeća od 1929. Neki se požari pamte: Požar Newton 26. prosinca 1956. spalio je 10 521 hektara, uništio 100 domova i prouzročio jednu smrt, Požar Wright je 1970. uništio 11 331 hektara, poginulo je deset ljudi, a uništene su 103 kuće, a Kanan Blaze je uništio 10 117 hektara, dvoje je poginulo, a 230 domova uništeno.
Požar Old Topanga je spalio 16 800 hektara , troje je ljudi poginulo, a 268 domova uništeno, a šteta je bila 219 milijuna USD-a. Taj je požar bio prekretnica u lokalnoj povijesti požara - nakon najvećeg angažmana vatrogasaca u povijesti Kalifornije počele su akcije za prevenciju i financijsku i psihičku pomoć preživjelima.


Osamdesetih je, točnije 1982., požar Dayton spalio 17 806 ha, 15 domova je izgorjelo, dok su 1985. bila dva velika požara. Tada je stradalo i mnogo kuća slavnih - Micka Fleetwooda na primjer. U nedavnom požaru 2018. plamen je progutao dom Miley Cyrus, Neila Younga, Gerarda Butlera, Robina Thickea, Shannen Doherty, Orlanda Blooma, Julije Roberts, Jessice Simpson, Nicka Noltea... Izgleda da Malibu uvijek gori... a to je poslužilo za odličan okvir za pričui o obitelji čiji problemi desetljećima tinjaju.. sve do pogubnog požara.

Pretraga