Košarica
Izbornik

Kamo si otišla, Bernadette? – Maria Semple

Kamo si otišla, Bernadette? – Maria Semple

Kažu za ovu knjigu da je divna i smiješna i da stalno iznenađuje. S tom konstatacijom se u potpunosti slažem jer je i mene iznenadila, nasmijala i šokirala. Istovremeno, ova knjiga pripovijeda o vrlo ozbiljnoj krizi unutar jedne neobične obitelji, o složenom odnosu majke i kćeri a sve s puno humora i u neobičnoj pismenoj formi (cijela knjiga napisana je u obliku e-mailova, pisama, poruka, FBI izvještaja i prepiski između likova). Bernadette Fox je kaotična, preopterećena i beskrajno simpatična pedesetogodišnjakinja. Njezin muž Elgie, zvijezda u Microsoftu, uživa veliko divljenje i u njegove genijalne robotičke projekte ulažu velike nade. On obožava njenu genijalnost  i originalne lude ideje. Bernadette je za razliku od kompjuteraša Elgia bila umjetnica, izrađivačica pokućstva, kiparica te je ustanovila pokret "Uradi sam". Kažem bila, jer njeno neobično stvaralačko razdoblje naprasno je prekinuto i, njenom odlukom, stavljeno na čekanje. To je najgora odluka za plodnog umjetnika i stvaratelja. Svjestan je toga i Elgie koji Bernadette premalo podržava i ohrabruje dok nju muče strahovi i napadi panike. Bernadette ne voli ljude ni direktnu komunikaciju. Bernadette ne voli ni grad u kojem živi. Zato nemaju prijatelje, a sa susjednom vodi oštru borbu oko zemlje koju potkopavaju njene sadnice kupina. Foxovi  obožavaju svoju petnaestogodišnju kćerku Bee koju je Bernadette prerano rodila (nakon višestrukih traumatičnih pobačaja) i koja je, nakon rođenja, morala "odraditi" nekoliko teških i rizičnih operacija na srcu zbog preranog rođenja. Bee pohađa lokalnu školu u kišnom Seattleu gdje je obitelj doselila prije dvadeset godina. Nitko zapravo ne zna ništa o Bernadette Fox i, što je vrlo neobično, kad njeno ime ukucate u Google tražilicu, o njoj nema baš nikakvih informacija. To još više stvara tračeve o njoj. Bernadette se i nije najbolje uklopila u Školski odbor i izbjegava bilo kakva druženja s ostalim majkama koje je zato doživljavaju kao napornu i smetenu ženu  koja se neodgovorno ponaša prema svojoj kćeri i njenim školskim obvezama. Neobično je da Bernadette zapošljava on-line indijsku asistenticu Manjulu koja rješava sve obiteljske nabavke, kupnje, rezervacije, planira obiteljski odmor na Antarktiku uz satnicu od 0,75 USD. Naravno, za svoju kćerku Bernadette je najbolja i najoriginalnija majka. No, u jednom trenutku Bernadette puca po svim "šavovima", a Elgie cijelu situaciju još više napuhava. Ne raspoznaje pravu srž problema. Bernadette uviđa da treba predah, odmak i promjenu. Iznenada nestaje bez traga i nitko, čak ni njena kćer Bee ne zna kamo je otišla i gdje da počnu tražiti odbjeglu Bernadette. Kako je sve završilo otkrit ćete sami.

Kroz navedeni sadržaj  knjiga odlično oslikava način života u kišnom i tmurnom Seattleu, objašnjava nam  kako funkcionira veliki i slavni Microsoft, pomalo se sprda na temu self-help kulture, kritizira američki privatni školski sustav i savršeno mami u turistički razgled Antarktika. Roman mi je najzanimljiviji u istraživanju preklapanja između kreativnog i roditeljskog nagona kroz portret majčinstva kao nešto što je emocionalno iscrpljujuće i frustrirajuće. Kao majka sam sve te faze i sama prošla, a ova knjiga mi je došla kao potvrda da nisam jedina. Toplo preporučujem ovu knjigu koja će vas nasmijati, rastužiti, zabrinuti, ali i ohrabriti. Pogotovo ako ste majka kćeri.  

Maria Semple je svoje prve godine života provela putujući s roditeljima po Europi. U Španjolskoj je njezin otac Lorenzo pisao scenarije za pilot televizijske serije Batman. Poslije su se preselili u Los Angeles, a kasnije u Colorado. Odmah nakon diplome na Barnard Collegeu, prodala je filmski scenarij  za Twentieth Century Fox, nakon čega se nastanila u Los Angelesu. Bavila se pisanjem humorističnih serija.  Sada živi  sa suprugom, koji piše "Simpsone", i njihovom kćeri u Seattleu. Piše knjige, studira  i pokušava ne biti stalno online. "Kamo si otišla, Bernadette" je već više od 30 tjedana na New York Times bestseler listi. Filmska adaptacija je u tijeku.

Izdavač: Mozaik knjiga

Pretraga