Košarica
Izbornik

Farma - Tom Rob Smith - istinska jeza koja se ne zaboravlja

Farma - Tom Rob Smith - istinska jeza koja se ne zaboravlja

Oduševljena sam - ovo je jedna od onih knjiga koje ne možete pustiti iz ruku. Od prvog do zadnjeg retka drži vas u visokoj napetosti, izaziva stanje kada vam je i tjelesno lagano neugodno, kao da imate šaku ili čvor u želucu koji se sve više steže. Iako ga opisuju kao psihološki triler, za mene je ovo prava psihološka drama koja uključuje najskrivenije obiteljske tajne. Sigurna sam da se većina opisanih događaja stvarno dogodila. Kažu da je na pisanje ove knjige Tom Roba inspirirala vlastita obiteljska priča. Tom Rob je Englez, a ispričao je pravu skandinavsku hladnu i okrutnu životnu priču.

Dvadesetdevetogodišnji Daniel živi u Londonu sa svojim partnerom Markom u njegovom stanu. Danielovi  su roditelji prije nekoliko mjeseci preselili na osamljenu farmu u hladnu Švedsku jer je njegova majka Tilda Šveđanka koja je svoje roditelje i domovinu napustila kao šesnaestogodišnja djevojka. Taj nagli odlazak i napuštanje domovine jedan je od nebrojenih misterija ovog romana. Danielovi roditelji su imali uredan i relativno sretan brak, u Londonu su vodili mali vrtni centar kojeg su dobro prodali, ali su novac nespretno i pomalo naivno uložili u projekt izgradnje stanova koji je u vrijeme recesije propao pa se tako i njihov novac istopio. Jedini način da nekako prežive starost bilo je preseljenje u majčinu rodnu Švedsku, na zabačenu farmu i da se tamo hrane ribom i povrćem iz vlastitog vrta. Daniel o svemu tome pojma nema. Misli da su mu roditelji sretni i bezbrižni iako su njihovi telefonski razgovori rijetki i zapravo su se jako otuđili.  Daniel im još nije stigao reći da nije baš uspješan u poslu i da je u ljubavnoj vezi s muškarcem. Sve se mijenja jednim telefonskim pozivom - Daniela nazove otac koji zvuči itekako uznemireno. Tvrdi da je Tilde odjednom ozbiljno psihički bolesna, da ima brojne paranoje, strahove  i da je morala biti primljena u psihijatrijsku kliniku. Tilda je pak uvjerena da je zdrava i da svi stanovnici područja oko farme, takozvana seoska elita, znaju više nego što pokazuje. Opsjednuta je s mišlju da je velika urota u pitanju. Tamnoputa, lijepa i posvojena djevojka Mia se čudno ponaša. Mijin otac Hakan ne izgleda previše zabrinut, a prema Tildi su svi oholi i hladni. Kada Mia preko noći nestane iz sela Tilda misli da zna što se dogodilo. Svojim sumnjama opsjeda sve susjede i oko njih plete priču. Daniel kupuje kartu za Göteborg, ali ga je majka preduhitri i pojavi se u Londonu jer joj je Daniel posljednja nada. Uvjerena je i da raspolaže s hrpom dokaza da je muž pokušao, s drugim stanovnicima područja oko njihove farme, prikriti zločin. Uz pomoć dokaza koje je donijela sa sobom u jednom ruksaku Danielu strogo kronološki i detaljno prepričava svaku pojedinost i uokviruje kompletnu priču. Daniel postaje nevoljki sudac majčine priče o tajnama, lažima i urotama. Tildino prepričavanje traje nekoliko dana. Otac dolazi u London s liječnikom koji je Tildu u Švedskoj hospitalizirao, ali do tada je Tilda uspjela ispričati kompletnu priču. Daniel je nakon svega još više zbunjen i naravno, šokiran. Tek sad ne zna kome vjerovati: majci, ocu ili liječnicima.
Više vam ne mogu prepričavati. Sve što se dalje događalo morate sami otkriti, u tome i jest čar čitanja. Prvi i duži dio romana je kronološko Tildino prepričavanje dok drugi, kraći dio, opisuje posljedice ispričane priče. Daniel, kako bi se uvjerio u sve majčine tvrdnje, odlazi u Švedsku gdje konačno upoznaje svoju obitelj, saznaje obiteljske tajne i pokazuje koliko mu je stalo do istine i pravde. Želi dokazati majčin "zdravi razum" no hoće li u tome uspjeti?

Ova nas obiteljska drama uči o ljubavi, lojalnosti prema voljenima u obitelji, roditeljstvu, koliko smo se spremni žrtvovati i koliko nam je stalo do nama najbliskijih ljudi. Obiteljske tajne se nikada ne mogu zaboraviti ili izbrisati, mogu se samo duboko potisnuti i to zbog želje i nagona da preživimo.

Nemali broj kritičara ističe kako je taj roman i najbolje što je Tom Rob Smith dosad napisao, bolje od zaista sjajnog romana "Dijete 44" kojim je, kako se napominje, postigao nemoguće – oduševio i Bookerov žiri, i osvojio čitatelje diljem svijeta. Smithovi su roditelji trgovci antikvitetima, a majka mu je, baš kao i Danielu iz romana, podrijetlom iz Švedske. Njegovi romani prevedeni su na 36 jezika. Filmska ekranizacija romana "Dijete 44" premijerno će biti prikazana na proljeće. Film je režirao Daniel Espinosa, a u njemu glume Tom Hardy, Gary Oldman, Noomi Rapace i Vincent Cassel.

Izdavač: Profil

Pretraga