Košarica
Izbornik

F – Daniel Kehlmann - Roman o istini i laži, o obitelji, krivotvorenjima i moći fikcije

F – Daniel Kehlmann - Roman o istini i laži, o obitelji, krivotvorenjima i moći fikcije

Ne znam kako bih vam prenijela utiske o romanu "F". Daniel Kehlmann je suvremeni njemački pisac čije su knjige prevedene na više od četrdeset jezika i za koje je dobio pregršt priznanja i nagrada. Njegov roman "Mjerenje svijeta" o Alexanderu von Humboldtu i Carlu Friedrichu Gaussu, objavljen u jesen 2005., postao je najvećim književnim uspjehom njemačke poslijeratne literature. Zbog svih hvalospjeva sam od ovoga romana puno očekivala. Nažalost, moja očekivanja nisu se ispunila.

Artur Friedland, osrednji pisac i otac triju sinova iz dva braka: Martina, blizanaca Erica i Iwana, odvede sinove na predstavu Velikog Lindemanna. Pristane na pozornici asistirati majstoru hipnoze. Sinovi su zbunjeni i skeptični kao i Artur. Ali, nakon predstave sve se mijenja. Artur naglo donosi čudnu odluku. Već iste večeri  isprazni obiteljski bankovni račun, uzme putovnicu i nestaje – na 24 godine.
Dalje je radnja romana podijeljena na tri dijela. U svakom se prati život odraslih Arturovih sinova. Martin, najstariji sin iz prvog braka koji je rijetko viđao oca sada je katolički svećenik, prekomjerne tjelesne težine, uvijek gladan i bez vjere, priziva Boga, a sumnja u njegovo postojanje. Eric je Martinov polubrat blizanac, financijski je savjetnik i prezadužen je toliko da je s jednom nogom u zatvoru. Ima nevjerojatne vizije, ovisan je o amfetaminima. Ni prelijepa žena Laura, ni kćer Marie ne sumnjaju da im se život urušava i svi dalje žive lažne raskošne živote. Eric ne odustaje ni od svoje ljubavnice Sybille. Sa svih strana dolaze upozorenja. Iwana,  Ericovog brata blizanca, umjetnika estete bez talenta i homoseksualca često zamjenjuju s Ericom, jer, naravno, nevjerojatno sliče.
Sada, kad im se putovi iznova spajaju, Arthur - otac,  je književna zvijezda tamna sjaja, a njegovi odrasli sinovi muškarci su koji prolaze svaki kroz vlastite krize. Nešto im je ipak svima zajedničko: svaki je na svoj način - varalica, licemjer, krivotvoritelj. Sve su si posložili u životu, ali iznenada sva trojica zure u ponor. Trenutak nepažnje, slučajnost, jedan pogrešan korak, i ono što se činilo kao noćna mora postaje realnost.

Posljednji je dio knjige ispričan je iz kuta Ericove kćeri Marie. Priča ispričana iz različitih perspektiva doima se uspješnom. Ali ipak na kraju ostaje neka praznina. Kao da je priča negdje zaglavila. Tako sam bila malo razočarana unatoč sjajnom stilu pisanja.  

Daniel Kehlmann rođen je 1975. u Münchenu, a živi u Beču i Berlinu. Pohađao je isusovački kolegij u Beču te studirao filozofiju i komparativnu književnost. Kao književnik debitirao je 1997. romanom "Magičan život Arthura Beerholma" (Beerholms Vorstellung). Piše recenzije i eseje za "Süddeutsche Zeitung", "Frankfurter Rundschau", "Frankfurter Allgemeine Zeitung" i časopis "Literaturen". Kao gostujući i izvanredni profesor predaje poetiku u Mainzu, Wiesbadenu i Göttingenu. Za svoje romane i pripovijetke, koji su prevedeni na više od četrdeset jezika, dobio je brojne nagrade i priznanja, između ostalog nagradu Candide, književnu nagradu Zaklade Konrad Adenauer, te nagrade Per Olov Enquist, Kleist i Thomas Mann. Godine 1999. objavljuje roman "Mahlerovo vrijeme", a 2003. "Ja i Kaminski" (2003.). Njegov roman "Mjerenje svijeta", o Alexanderu von Humboldtu i Carlu Friedrichu Gaussu, objavljen u jesen 2005. i postao najvećim književnim uspjehom u njemačkoj poslijeratnoj literaturi.

Sve romane autora nađite na: Kehlmann

Pretraga