Košarica
Izbornik

Dječak, krtica, lisica i konj – Charlie Mackesy – Život je težak, ali si voljen

Dječak, krtica, lisica i konj – Charlie Mackesy – Život je težak, ali si voljen

Ovo je knjiga koja se nikada ne pročita, ono, stvarno pročita. Ona stoji na nekom istaknutom mjestu u sobi, u stanu, u kući i treba biti stalno nadohvat ruke. Pisana je u maniri Malog princa i Medvjedića Winnieja zvanog Pooh. Spoj je teksta i ilustracija. Kad otvorite ovu knjigu tonete u svijet pun ljubavi i prijateljstva. Na početku autor nas, čitatelje, upoznaje sa svojim svijetom. Upoznajemo pozadinu likova i odmah ih zavolimo. Tada započinje putovanje. Unatoč svojim očitim razlikama četiri lika daju si međusobnu potporu i utjehu. Svaka stranica sadrži prekrasan crtež tušem, od kojih je dio otisnut kao skica, a dijelom je akvarel. Čak je i tekst napisan indijskom tintom i impresionira neobičnim, zakrivljenim rukopisom. Svaki je crtež obogaćen ljubavnim dijalogom između prikazanih likova ili nekom izrekom. Tekstovi koliko god kratki bili duboki su, potiču na razmišljanje i uvlače vam se ravno u srce. Pomoću njih lako možete naučiti lekcije o životu i biti utješeni u teškim situacijama. Čitatelja izgrađuju emocionalno i ponašaju se poput zagrljaja.

Mnogi ovu knjigu nazivaju "modernom basnom" jer su junaci iz životinjskog svijeta. Sastaju se tako usamljeni dječak i krtica, pridružuju im se lisica i konj. Svi se osjećaju napuštenima od svijeta, ali u razgovorima o svojim strahovima i samoći daju jedni drugima snagu i podršku. Krtica voli tortu i smatra je rješenjem svih problema. Lisica upada u zamku i unatoč opasnosti koja prijeti krtici ako je oslobodi odluči joj pomoći, jer tako to rade prijatelji. Krtica je simbol junaka iz sjenke. Ona predstavlja dobro i empatično biće koje daje kako bi se davanje umnožavalo, a ne da bi se od njega imalo koristi. Krtica je svojevrsna  učiteljica koja vodi dušu kroz mrak -  samo svjetlost neba predstavlja čovjekov spas. Krtica je najbolji primjer kako spasiti druge kad već ne možete sebe. Ne zaboravimo da je krtica slijepa i uglavnom je samotnjak. Malo je životinja obilazi i mari za nju. Ona si je jednostavno iskopala rupu u šumi i navikla se na život u mraku i samoći. Konj predstavlja simbol snage, moći, vjerovanja i mudrosti. Izaziva divljenje i osjećaj zaštićenosti. Lisica predstavlja prilagodljivost okolišu, sposobnost pronalaženja rješenja, veliku mudrost i okretnost. Ne kaže se uzalud – lukav si kao lisica. Ova knjiga koju nazivaju svjetskim fenomenom u izdavaštvu  je bila najprodavanija knjiga u Velikoj Britaniji 2020., a sličnu popularnost je doživjela i u Hrvatskoj. Stoga - trk do knjižare ako je već niste kupili.

Preveo: Edo Popović

No tko je njezin autor? "Moja je želja da ova knjiga pomogne ljudima živjeti hrabrije, istinitije i s puno više ljubavi prema sebi i drugima." Charlie Mackesy Charlie Mackesy rođen je tijekom snježne zime u Northumberlandu u Velikoj Britaniji. Bio je crtač filma The Spectator i ilustrator knjiga za Oxford University Press. Surađivao je s Richardom Curtisom za Comic Relief i Nelsonom Mandelom na litografskom projektu "The Unity Series". Živio je i slikao u Južnoj Africi  i New Orleansu, a suorganizator je socijalnog poduzeća Mama Buci u Zambiji, koje pomaže obiteljima s niskim prihodima da postanu pčelari. Živi u Londonu, ali često je u Suffolku. "Posjetite ga" na www.charliemackesy.com

photo: the Times co.uk

Pretraga