Košarica
Izbornik

Čitanje na Tenerifima - u gostima kod Ingrid Divković

Čitanje na Tenerifima - u gostima kod Ingrid Divković

Provela sam predivnih tjedan dana kod moje bookkćeri Ingrid Divković u njenom "trenutnom prebivalištu" -  Parc de la Arena na kanarskom otoku Tenerife. Osim što sam s puno radoznalosti i oduševljenja obilazila južni dio otoka čitalo se i nešto više knjiga. Tako sam na putu do Tenerifa pročitala: "Lažljivci", "Božje ime je milosrđe", "Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život" i "Dobra djevojka", a paralelno svo vrijeme  čitam "Purity" Jonathana Franzena.

IMG_4290

Evo i nekih turističkih dojmova s ovog putovanja:

Ono što sam primijetila je da otok Tenerife vrlo širokogrudno prihvaća djecu, starije ljude i invalide. Tu je za njih pravi raj. Sve im je dostupno, sunca ima napretek, ne trebaju se previše oblačiti. Svi putevi, ulazi, prilazi prilagođeni su njima. Zato jako puno Engleza, Skandinavaca, Nizozemaca i ostalih Sjevernjaka ovdje pronalazi mjesto gdje će provesti starost i još lijepe dane svog života. Dječji parkovi su pomno uređeni. Cijena benzina na otoku je preračunato 6 kn za litru. Cijeli otok je bescarinska zona s najnižim poreznim stopama. Cijeli otok ima dobru mrežu autocesta koje su besplatne. Svi parkinzi su besplatni (osim u velikim garažama) Tehnička je roba izuzetno povoljna, a shopping centara ima na sve strane.

IMG_4292

Oduševilo me prekrasno etno naselje Masca (sjeverozapadni dio otoka) na vrhu zelenih visoravni koje krase zelenilo, palme, bambusi i i kaktusi. Može se pješačiti impresivnom dolinom do samog mora....(cca 2,5h) i fantastičnim liticama uz Atlantski ocean. Zaljubljenika u hodanje ima jako puno. I mi smo se potrudili probijati kroz kanjon od mora prema gore cca jedan sat. Impresivno! Mjesto je puno restorana, konoba, suvenirnica i prekrasnih pogleda.  

IMG_4257

  Playa La Tejita je plaža duga jedan kilometar, pokrivena finim zlatnim pijeskom i nalazi se uz Montaña Roja (Crvena gora). Idealna je za čitanje! Nema kafića ni restorana. Idealna je za hodanje po pijesku i udisanje oceana. Čarobno i nestvarno. Danas su valovi bili ekstra veliki i moćni. Uživali smo!  

IMG_4066

  El Medano  - raj za surfere sa zlatnim pjeskom

Mjesto s predivnim plažama, odličnom klopom i rajem za sufere i kejtere, kojih je na stotine.  Na plaži je hrpa barova te trgovine s opremom za surfanje. Vjetar i valovi na ovoj plaži ne mogu se usporediti ni s jednom drugom plažom na Tenerifima. Pogled na desno je uvijek Montana Roja (Crvena gora).

IMG_4411

Nema natrag bez paelle - zanimljivo je da je ovo jelo dobilo ime po posudi u kojoj se priprema – tavi s dvije drške sa strane (paellara). U početku je bila hrana za vrijedne radnike i nadničare, sada je nacionalno jelo.  

IMG_4308  

Zaključak: Dugo ću pamtiti ovo prekrasno putovanje i ovaj čarobni otok.  

IMG_3986

Pretraga