Košarica
Izbornik

Armati – Lari Mari – fenomenalna magična priča koja nas vodi do životnog poziva

Armati – Lari Mari – fenomenalna magična priča koja nas vodi do životnog poziva

"Armati" je roman višeg misaonog nivoa. Duhovna priča prepuna je metafora, divnih pjesama i magičnih ulomaka. Svaka rečenica obučena je u ruho zadivljujućeg rječnika. Misteriozna radnja vodi nas do jednog od venecijanskih otoka na kojima se krije tajna obiteljska priča. Životni poziv! Svatko od nas ga ima. Svatko od nas dolazi s nekim poslanjem na zemlju. To je ona pokretačka snaga koja nas ispunjava, čini sretnima i daje nam snagu da idemo pravim putem!

Sretna sam da sam svoj životni poziv prepoznala prije pet godina, kad sam ostala bez posla, nakon dvadeset i dvije godine rada u velikim tvrtkama, na odgovornim pozicijama. Svih tih godina bila sam nesretna, neostvarena i mobingirana. Tada sam sanjala o životnom pozivu i propitkivala se kako je to kad radiš ono što voliš, ono u čemu imaš srce i kad ti ništa nije teško. Kako prepoznati svoj životni poziv? Svakome od nas on se otkriva kroz znakove, osobe, događaje, a najvažnije - preko savjesti i srca. Tamo gdje srce pronalazi mir i zadovoljstvo - tamo je i životni poziv. Ja sam ga konačno pronašla u knjigama. Nažalost, mnogi nikada ne pronađu svoj životni poziv. Prođe im život, a ne dožive onaj zanos i osjećaj sreće kada ih srce vodi.

O svemu tome govori treća knjiga mog omiljenog književnog dvojca Lari Mari. Pratim njihov književni uspon od prve knjige, od prvog retka. Osvojile su me svojim prvijencem "Bez ljubavi i mržnje" za kojeg su dobile i nagradu Kiklop. Njihova druga knjiga "Zlatni mjesec" bila je novo iznenađenje i meni jako draga knjiga. Ali, "Armati" sada zauzima prvo mjesto u mom srcu.

Fenomenalna, magična i poučna priča zbiva se između Primorja i romantične Venecije. Dječak Ian Artanian na početku romana ima četiri godina i uživa u društvu i ljubavi svojih dviju baka i djedova na izletu u Veneciji, u preduskršnje vrijeme. Šeću, piju kavu na Markovom trgu i samo ih nekoliko sati dijeli od ponovnog susreta s Ianovim roditeljima – majkom Tulip, uspješnom violončelisticom i ocem Moorem, slavnim arhitektom koji trebaju sletjeti na venecijanski aerodrom nakon kraćega puta. Ianova baka Cesna, majka njegova oca Moora neuobičajeno je nemirna toga dana. Silna joj se duševna patnja odrazila na zdravlje i duša joj je, shvaćamo, trula. Izjeda je grižnja savjesti i samo jedan čovjek zna njezinu tajnu iz prošlosti. More je gorka sjećanja. Što se to dogodilo u njezinoj mladosti što joj ne da živjeti u miru u starosti? Tko je Armati, čije ime Cesna stalno zaziva? Zašto joj se stalno u mislima vrste slike s otoka pokraj Venecije na kojem se nalazila tajanstvena klinika koja se bavila nepoznatim pokusima na ljudima? Pod tim okolnostima vožnja prema aerodromu, ususret Ianovim roditeljima, nažalost ne završava dobro. Baka Cesna gubi kontrolu nad volanom i auto slijeće u lokalnu rječicu. Bake i djedovi pogibaju, a mali Ian čudom ostaje živ, ali traumatiziran. Ian je dječak koji je dalje rastao ispunjen ljubavlju i pažnjom, a roditelji su se maksimalno trudili nadoknaditi gubitak obiju baka i djedova. Osobito je majka svakodnevno stvarala život za svoga sina kao u bajci, sve do kobnog trenutka u Ianovoj dvanaestoj godini života. Tada se dogodio tragični preokret. Ian preko noći postaje ranjena duša u borbi za preživljavanjem. Malo po malo saznajemo obiteljske tajne, jer ima ih baš svaka obitelj. Ian izrasta u mladića i vrlo rano ga počinje zanimati duševni svijet. Želi saznati koji je njegov životni poziv, gdje leži njegov talent.
Hoće li u tome uspjeti? Hoće li ići stopama slavnoga oca, ili će biti liječnik, a možda svećenik? Ian sada živi po pravilima tetinog krutog svijeta i pokušava se što više prilagoditi, boji se napuštenosti i stalno se pita zašto ga je Bog pustio živjeti, nakon što mu je oduzeo najmilije i najbliskije osobe. Zaljubljive je prirode i želi upoznati pravu ljubav. Vodi li ga kroz život sudbina, ili je ipak on jedini odgovoran za svoj životni put?
Osim Iana u ovoj knjizi su me zainteresirali i mnogi drugi likovi koje upoznajemo. Ianov prijatelj Fed nikada nije imao roditelje. Majka ga je još kao bebu ostavila, a za oca se nikada nije ni saznalo tko je. Fed je, kao i Ian, u potrazi za životnim pozivom jer onaj koji mu je serviran na pladnju, ne želi prihvatiti. Tko je tajanstvena teta Erda, jedina Ianova živuća rođakinja. Je li ona manipulatorica ili lažljivica? I na kraju tko je tajanstveni i magični ARMATI?

Sve ćete saznati čitajući ovu knjigu. Uživat ćete i šokirati se. Napetosti, magije i duhovnosti joj ne nedostaje. Zato, s ovom knjigom zakoračite u potragu života. Možda vam pomogne dovesti vas do vašeg životnog poziva.

Larissa Kunić i Marieta Kola su književnice, duševne savjetnice i specijalistice energetske medicine. Suvlasnice su Entere Clinic u Opatiji, male klinike velike duše u kojoj već 20 godina crpe nadahnuća, pomažući klijentima i stvarajući književne hitove. Roman "Armati" treći je nastavak jedinstvenog ciklusa njihove Proze koja liječi.

Pretraga