Košarica
Izbornik

Laura Ingalls Wilder - književnica iz prerije

Laura Ingalls Wilder - književnica iz prerije
Jeste li čuli za seriju knjiga "Mala kuća u preriji"? To je temeljna serija knjiga, ali i televizijska i dalje omiljena serija američkih djetinjstava za to je "kriva" Laura Ingalls Wilder. Koliko znamo o njoj?
Laura Ingalls Wilder rođena je 7. veljače 1867. a i umrla je u veljači 1957. i jedna je od najomiljenijih američkih književnica. Postala je slavna po knjigama o američkoj pionirskoj obitelji koja živi na "granici" što je bilo njeno iskustvo. Odrasla je s tri sestre jer je jedini brat umro još kao beba. Živjeli su Wilderovi u Wisconsinu, Minnesoti, Iowi i Dakoti, nikada im nije bilo lako, a ipak su njene autobiografske knjige prepune ljepote i ljubavi i do danas su najomiljenije štivo svake generacije mladih Amerikanaca.
Laura je radila kao učiteljica, s 18 se udala za Almanza Wildera, a svoje je djetinjstvo opisala u knjizi "Farmer Boy" inače drugoj knjizi iz slavne serije. Prva godina braka bila je prepuna nesreća jer su Almanzo i Laura dobili sina koji je ubrzo umro, bilo je u njihovim životima puno bolesti, propala im je ljetina koja je bila presudna da se izvuku iz neimaštine, a na kraju su imali i požar. Te je događaje opisala u posljednjoj knjizi serije "Mala kuća u preriji" koja je tiskana tek 1971. Drugo dijete, Rose postala je spisateljicom i ona je zapravo nagovorila svoju mamu da napiše knjige.
"Mala kuća u preriji "jedan je od onih romana koje svako dijete mora pročitati, a Laura Ingalls Wilder je prvu knjigu objavila sa 65 godina. Nakon prve, napisala je još 11 knjiga. Nakon četiri knjige Američka je udruga knjižničara osnovala nagradu "Laura Ingalls Wilder Award" koja odaje počast piscima i ilustratorima dječjih knjiga, a nagradu su dobili i Dr. Seuss (aka Theodor S. Geisel) i Maurice Sendak. Nakon dugog života Lura je umrla tri dana poslije 90. rođendana i iako se kasno upustila u pisanje doživjela ne samo slavu i priznanje već i to da su njene knjige apsolutni bestseleri i klasici. Djeca Amerike su joj pisala, a ona im je odgovarala presretna što njene knjige vole i cijene. I danas je tako, osobito kod djevojčica koje, naročito od osme do 12. godine, zarone u svijet male kuće u preriji.
3cd2c268cd7d683bbd6a7228e99b8768
Napisala: Sandra Veić Sukreški

Pretraga