Košarica
Izbornik

3 pitanja o novoj knjizi - Dragana R. Tafra

3 pitanja o novoj knjizi - Dragana R. Tafra
  1. Kako ste došli na ideju za knjigu "Tajkunova kći"?
Oduvijek sam željela napisati roman. Lebdjela sam u prostor-vremenu u potrazi za temom. Godinama ni jedna nije bila dovoljno dobra, dovoljno životna, dovoljno naša, dovoljno moja, dovoljno snažna i dovoljno važna. Tema se na jesen 2018. godine nekako nametnula sama od sebe, a ja sam se dovoljno odmetnula da je ispričam. Pod nametanjem podrazumijevam našu okolinu, okruženje u kojem živimo,  koje je inspiracija za "Tajkunovu kći", iako se ni jedan događaj u romanu nije dogodio onako kako se dogodio u stvarnosti, a likovi su plod moje mašte. Našu okolinu, okruženje u kojem živimo zovemo raznim imenima. Između ostalog i "ortačkim kapitalizmom". Moja glavna junakinja Jelena Mogulić kći je najbogatijeg balkanskog kapitalista, ali ne onakva kakvu publika očekuje s obzirom na svoju unaprijed definiranu percepciju. Kao prava kći ortačkog kapitalizma Jelena je istovremeno i lik čija će sudbina pokazati ispraznost ekonomskog sustava u kojem živimo. Uz to, Jelena izokreće paradigmu u kojoj živimo, a prema kojoj su muškarci koji mijenjaju žene ko' čarape frajeri, a žene koje mijenjaju muškarce ko' čarape kurve. Jelena nije klasična heroina ljubavnog romana, ona je po svemu sasvim neklasična. Tema je nametnuta pravilima koje smo prihvatili kao društvena pravila u okviru kojih se snalazimo. Što se tiče odmetanja, bilo je izazovno napisati fikciju. Novinarstvo, moja prva ljubav i moja profesija, podrazumijeva prilaženje što bliže istini i objektivnosti, neupitno nalažu potragu za oboje. Stoga je bilo izazovno smjestiti jednu ljudsku priču, jer to je ono što se Jeleni Mogulić događa u romanu, u na našim prostorima perceptivno unaprijed omraženi lik "tajkunove kćeri". Morala sam na neki način "izaći iz sebe" da bi mi to uspjelo. U tom kontekstu riječ je o odmetanju.  Poruka je da svi zaslužuju ljubav. Pa i tajkunova kći.
  1. Kako ste istraživali temu?
Odgovor ovisi o dijelu teme o kojoj je riječ. Štreberski sam proučavala, na razne načine, sve moguće modele financijskih prevara u kompanijama budući da je to jedan od tri zapleta u romanu. Tražila sam najučestalije i najobičnije prevare kako ne bih komplicirala, svjesna da je u Hrvatskoj sve na vrlo primitivnoj razini, pa i varanje nažalost. Primjerice, iz nekoliko izvora koji su željeli ostati anonimni, doznala sam da nikad nije zgorega napuhati vrijednost nekretnina iznad realne ako želite dići kredite za koje niste kreditno sposobni ... Potom imamo dio o Jeleninom slomljenom srcu. Život je pun takvih iskustava, no u Jeleninom slučaju njezina je tragedija u tome što mora prešutjeti svoju ljubav, a u prešućivanju su skrivena mnoga zla. Treći zaplet je velika tajna Jelenine majke koju će povjeriti svojoj kćeri i zakleti je na šutnju. Istraživanje tog dijela priče podvela bih tek pod slušanje ljudi. Nešto je pomoglo i desetljeće profesionalnog druženja s bogatašima i poslovnjacima u mojoj novinarskoj karijeri. Uvijek me zanimao čovjek iza imena i novca. Nisam sigurna danas je li mi to vrlina ili mana u naravno, sustavu ortačkog kapitalizma u kojem živimo.
  1. Koji su dijelovi knjige bili najzahtjevniji za pisanje?

Dijelovi koji se odnose na Jelenin susret s konačnom propašću svega za što se borila da opstane.

Dragana R. Tafra u svom je prvom romanu "Tajkunova kći" na provokativan način obradila nekoliko velikih suvremenih društvenih tema – biznis i poslovne manipulacije, obiteljske tajne, način života bogataške zlatne mladeži i njihovu socijalnu osjetljivost. "Tajkunova kći" izbliza prikazuje balkansku i svjetsku elitu, a među živopisnim likovima dominira glavna junakinja Jelena Mogulić, dosjetljiva, borbena i nesretno zaljubljena tajkunova kći koja želi spasiti obiteljski biznis, svjesna njegove važnosti za opći interes. Iako je su teme koje obrađuje zahtjevne, Dragana je pokazala spisateljsko umijeće obrađujući ih na duhovit i komunikativan način. Zbog toga će njezin roman zasigurno osvojiti brojnu publiku željnu suvremene, mladenačke literature u duhu vremena, koja je začinjena i humorom. Kako je u pogovoru napisala Hana Konsa: !Da je Coppoli ovaj roman, kao pročišćeni scenarij, dospio u ruke, bacio bi bilješke o trilogiji Kum i pozabavio se 'Tajkunovom kćeri'. Ako niste znali gdje živite, nakon čitanja ovog romana stvari će vam postati jasnije." 

Pretraga