15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 1 0 horizontal https://citajknjigu.com 300 4000
Čitaj knjigu | Izvrsna stranica za knjigoljupce i sve one koji će to tek postati.

POTRAGA ZA NOUF – Zoe Ferraris

December 3, 2014
1814 Pregleda
Knjiga POTRAGA ZA NOUF,  autorice Zoë Ferraris nije običan krimić. Roman obiluje zanimljivostima o načinu života i običajima u Saudijskoj Arabiji, a kroz zanimljivo i napeto postavljenu radnju te kompleksno okarakterizirane likove, saznala sam mnoge činjenice o svijetu i kulturi...

Knjiga POTRAGA ZA NOUF,  autorice Zoë Ferraris nije običan krimić. Roman obiluje zanimljivostima o načinu života i običajima u Saudijskoj Arabiji, a kroz zanimljivo i napeto postavljenu radnju te kompleksno okarakterizirane likove, saznala sam mnoge činjenice o svijetu i kulturi koja se prilično razlikuje od ove naše u kojoj živimo.

Priča započinje nestankom šesnaestogodišnje Nouf, pripadnice bogate i ugledne saudijske obitelji Shrawi. Polubrat djevojke angažira svog najboljeg prijatelja, siromašnog pustinjskog vodiča, Palestinca Nayira, da je pronađe. Nekoliko dana kasnije Noufin leš pronađen je u pustinji, no Nayirov zadatak time nije završen: on osjeća obavezu otkriti uznemirujuće okolnosti koje su dovele do Noufine smrti.

Ovoj uzbudljivoj i izvanredno dobro napisanoj detektivskoj priči fascinantnu dodatnu dimenziju daje mjesto radnje – Jedda u Saudijskoj Arabiji – i odnos između glavnog junaka, pobožnog i tradiciji odanog muslimana Nayira i ostalih likova, osobito patologinje Katye s kojom surađuje na rješavanju ubojstva. Kroz ova dva neobična i jako zanimljiva lika dobivamo uvid u nama svakako neobičan način života u Saudijskoj Arabiji. Saznajemo što se očekuje od žena, a što od muškaraca te što se događa kada se ta očekivanja ne ispune.

Roman je napeta psihološka drama i uzbudljiv prikaz svakodnevnog života u društvu koje je istodobno izvanredno kultivirano i zastrašujuće klaustrofobično, s paranoičnim odnosom prema ženama i seksu.

Svakako pročitati!

 

O AUTORICI

Zoë Ferraris rođena je prije 40 godina u Oklahomi, a u Saudijsku Arabiju došla je 1990-ih, nakon Prvog zaljevskog rata, kako bi ondje živjela sa svojim tadašnjim mužem i njegovom obitelji – beduinima saudijsko–palestinskih korijena koji ne dopuštaju da se u njihov način života uvuku zapadnjački utjecaji. Ferraris danas živi u San Franciscu sa svojom kćeri i pobire još veće pohvale za svoj drugi roman “Grad velova” – svojevrsni nastavak “Potrage za Nouf” s glavnim junacima Katjom Hijazi i Najirom Sharqijem.