15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 1 0 horizontal https://citajknjigu.com 300 4000
Čitaj knjigu | Izvrsna stranica za knjigoljupce i sve one koji će to tek postati.

Peter Pan – dječak koji je odbio odrasti

August 27, 2014
40082 Pregleda
SVE, BAŠ SVE ŠTO STE ODUVIJEK ŽELJELI ZNATI O PETERU PANU ili Osobna karta Petera Pana Književni otac: J. M. Barrie Datum rođenja: Peter se prvi puta pojavio 1902. u knjizi “Mala bijela ptica” (The Little White Bird) koju je škotski...

SVE, BAŠ SVE ŠTO STE ODUVIJEK ŽELJELI ZNATI O PETERU PANU ili Osobna karta Petera Pana

Književni otac: J. M. Barrie

Datum rođenja: Peter se prvi puta pojavio 1902. u knjizi “Mala bijela ptica” (The Little White Bird) koju je škotski pisac J. M. Barrie napisao za odrasle. Peter se pojavljuje od 13. do 18. poglavlja. Prve poznate avanture pna Petera pojavile su se kao kazališni komad, 27. prosinca 1904. (Peter Pan, ili, Dječak koji nije želio odrasti), a više smo saznali u proširenoj knjizi koju je napisao nakon uspjeha predstave, te u knjizi “Peter i Wendy” 1911.

Osobine: dječak koji je odbio odrasti, sjajan mačevaoc, siroče, hrabar, bori se s piratima.

Nacionalnost: Englez

Spol: muški

kosa: crvena

oči: smeđe

visina, težina: nepoznata, ali nije bio ni punašan ni šrtkljav, bio je normalan, zgodan dječak

izgled: nepoznat, ali znamo da je bio lijep, skladno građen i da je imao prekrasan osmijeh (Barrie je namjerno izbjegao detaljan opis a kako bi svaki čitatelj mogao stvoriti “svoj” lik)

starost: sedam dana, možda malo manje od 14 godina, u svakom slučaju još ima mlječne zube

Roditelji: nepoznati. Ostavili su ga kao novorođenče, a kada se kasnije vratio do roditeljske kuće vidio je da je prozor zatvoren a da roditelji imaju novo dijete. Shvatio je da ga ne žele.

Prebivalište: Neverland, po naški Nigdjezemska i povremeno London

Točna lokacija Nigdjezemske: nije poznata. U originalnoj priči to je otočić čija tropska vegetacija ukazuje da je daleko od Engleske. Do nje se može doći samo ako letite (druga desno, i ravno do jutr). U knjizi je pojašnjeno kako je Peter htio impresionirati Wendy dajući joj koordinate, a da su otok našli jer su ga – tražili. No, Nigdjezemska je blizu zvijezda Mliječne staze, uvijek u vrijeme izlaska sunca pa može biti na nebu ili u svemiru. U Disneyevoj je verziji Peter kaže kako moraju letjeti do druge zvijezde s desna pa ravno do jutra. Još je nekoliko toponima – na Ravnicama Nigdjezemske stoluju Indijanci; na hridi Skull Rock su pirati sakrili svoj plijen i Crockodile Creek, ili Potok krokodila, močvarni je dio gdje živi – Krokodil.

Voli: priče, Nigdjezemsku, pustolovine, letjeti, igranje

Ne voli: kapetana Kuku kojem je u dvoboju odrezao desnu šaku, odrasti, dječake koji odrastu i odrasle ljude

Prijatelji: Izgubljeni dječaci, Indijanci, dobro se slaže sa sirenama, vilama, osobito, Tinker Bell, Zvončicom.

Neprijatelji: Kapetan Kika i pirati, odrasli ljudi

Posebna obilježja: sjajno svira panovu frulu, ima malo zašiljene uši jer je pan, odličan je letač

Vještine: fantastično dobar vid i sluh; sjajan mačevaoc; sjajno imitira zvukove i glasove, ima prepoznatljiv krik, može zamisliti stvari koje se materijaliziraju (hrana, prozori, vrata)

Karakter: pomalo umišljen, egocentričan, sedmim čulom osjeti blizinu opasnosti, nitko ga ne smije dotaknuti, hrabar, nepromišljen, nonšalantan. Kad je suočen s mogućom pogibijom kaže: “To die will be an awfully big adventure” (Umrijeti, to će biti strašno velika avantura) što je i posljednja rečenica u originalnoj drami kad pripovjedač kaže kako bi bilo da je Peter ostao s Wendy jer bi mogao reći: “To live would be an awfully big adventure!, ali ne bi se mogao toga držati”. Iako je pompozan i olako donosi mišljenje, uvijek zagovara pravdu i uvijek pritekne u pomoć.

Mana: ne može uzvratiti ljubav, ne razumije osjećaje drugih ljudi. Možda jer ga nitko nije mogao naučiti ljubavi, no ipak osjeća privrženost dječacima i Wendy i njenoj braći. Čut će se i onih koji misle da je  Peter Pan možda bio autist ili INDIGO dijete, čak Kristalno dijete).

Zašto je zaboravljiv: Peter mora zaboraviti svoje pustolovine i što je naučio o svijetu kako ne bi izgubio nevinost djeteta

Važnost: cijela zemlja Nigdjezemska oživi kada se on vrati

Simbolizira: sebičnost i nevinost djetinjstva

Tema knjiga i drama o Peteru Panu: sukob između nevinosti djetinjstva i odgovornosti koje nosi odraslost. Peter je namjerno odabrao ne odrasti i nagovara drugu djecu da učine isto. Tako i počinje roman: “Sva djeca odrastu, osim jednog djeteta”. Zaključak je da, iako je želja nerealna i lijepa ima element tragedije. Postoji i romantična strana priče ali se često ili potisne ili potpuno makne. Wendy flerta s Peterom i želi ga poljubiti, on žudi za figurom majke, ima podvojene osjećaje prema Wendy, Tiger Lily i Tinker Bell (Zvončici) a svaka predstavlja jedan tip žene. Simbolizam njegove borbe s Kapetanom Kukom (koji u kazalištu uvijek glumi isti glumac koji glumi i Wendynog oca), nagovještaji su Edipovog kompleksa. Sve verzije, i Disneyeva, ne pokazuju simpatije između Wendy i Petera ali originalno ih ima.

Kako leti: U “Maloj bijeloj ptici” Peter može letjeti jer je, kao i sve male bebe, djelomično ptica. U predstavi i knjizi on poučava djecu Darling kako letjeti – trebaju koristiti kombinaciju “prekrasnih lijepih misli” koje je Disney pretvorio u “sretne misli” a Barrie je zbog djece koja su završila na hitnoj padajući s postelja dodao i obavezni sastojak – vilinsku prašinu.

Što se ne smije: dotaknuti Petera iako on ne zna zašto. Na pozornici svi su glumci dobili striktne upute da se ne smije dotaknuti Petera pa tako nikada nije dotaknut. Kad Wendy želi Peteru dati “thimble”, napršnjak, zapravo poljubac, spriječi je Tinker Bell (Zvončica)

Kako je došao do Darlingovih: Gospođa Darling čula je legendu o Peteru Panu kao djevojčica: djecu koja umru Peter otprati do čarobne zemlje kako ih ne bi bilo strah pa podsjeća na grčkog boga Hermesa. Njene je priče čula Wendy koja ih prepričava braći. Peter voli priče (o sebi)pa se prikrada i sluša, sjedeći na krovu.

Odjeća: originalno crvenkasta tunika i tamno zelene tajice. (danas je odjeća s premijere u muzeju u rodnoj kući Barrieja a druga iz kasnijih predstava u Museum of London). Od 1920-ih kostim je zelen.

Crtić: Autorizirana adaptacija koju je Disney pustio u kina početkom veljače 1953. postao je klasik. Disney je platio licencu 1939. bolnici Great Ormond St Hospital. Glazbu su napisali maheri – Sammy Cahn (Let It Sow, Love and Marriage, Čarobnjak iz Oza, High Hopes, Tri novčića u fontani, Call Me Irresponsible, Come Fly With Me, Day by Day), Frank Churchill, Sammy Fain (Love Is a Many Splendored Thing) a animator je Ted Sears (animator Snjeguljice, Pinocchia, Uspavane ljepotice, Fantasije, Bambija i Dumboa, Pepeljuge i Alice u Zemlji čudesa). Tada velika 15-godišnja zvijezda Bobby Driscoll dao je glas Peteru.

Napomena: Jako je malo originalnih dijaloga u crtanom filmu.

Stanovništvo Nigdjezemske: sirene, Starosjedioci odnosno Indijanci, vile i pirati a povremeno i djeca koja dolaze iz našeg svijeta, životinje, ptice…

NIGDJEZEMSKA

(U raznim prijevodima bila je to Nigdjelika, Maštokraj i Snokraj, ali je Neverlandu najbliži prijevod Nigdjezemska)

Vile: Najvažniji stanovnici Nigdjezemske. Od svih stanovnika najviše koriste čarolije. Smisao je njihove prirode proizvodnja i čuvanje vilinske prašine koja omogućuje djeci da lete (osim Petera kojeg su ptice naučile da leti, ili vila iz vrtova Kensington koji je na tzv. Mainlandu, zapravo u našem svijetu).  Imaju još jedan jako važan zadatak – sakupljaju ostavljenu ili izgubljenu djecu i odvode ih u Nigdjezemsku.

Vile su saveznice Izgubljenim dječacima i protivnice piratima. Ponekad služe kao vodiči po Nigdjezemskoj. Najvažnija i najpoznatija je Zvončica ili Tinker Bell,  Peterova najbolja prijateljica,  kućna vila koja nije uvijek med i mlijeko. “Tink” je loše naravi, lako plane, razmažena je, ljubomorna i osvetoljubiva. S druge strane, od velike je pomoći Peteru i prema njemu je ljubazna i dobra te mu je beskrajno, beskrajno odana. Njena egzotična i vilinska priroda ima i zločestoće zato jer su “vile premale da bi mogle imati više od jedne emocije u isto vrijeme”. Takve su vile. Kad su ljute nemaju druge emocije osim te.

Njeno ime, Tinker dolazi od riječi “tinker” što je kotlokrpa čime se daje na znanje da je ona domaća, kućna vila koja zna popravljati lonce i kotlove. Njen govor ljudima zvuči kao malo zvonce jer ne govore jezik vila. Nagovorila je, iz ljubomore, Izgubljene dječake da strijelama skinu “groznu pticu Wendy” a čak je kapetanu Kuki otkrila Peterovo skrovište misleći da će se tako rješiti Wendy. Kad je shvatila da su je pirati prevarili, žrtvuje se za Petera. Na kraju knjige implicira se da je Zvončica umrla godinu dana nakon što su se djeca Darling vratila u London jer “vile kratko žive”. Peter je se uopće ne sjeća.

U našem svijetu noću vile vladaju Kensingtonskim vrtovima nekoć privatnim vrtovima palače Kensington koje su danas dio “Kraljevskih parkova Londona”, odmah do Hyde Parka i prostiru s na 111 hektara. Umiruću, zlostavljanu djecu ili onu koja su pobjegla od kuće vile pronalaze, zabavljaju i otprate na sigurno. Imaju sudove, mogu ispuniti dječje želje a ljubavne veze mogu imati s pticama. Opasne su, hirovite i jako pametne ali i hedonistice. Kad Peter zaboravi kako letjeti a ptice ga ne mogu naučiti jer je zapamtio što nije smio, vile mu daju prašinu za let. Vile žive i u Nigdjezemskoj a u djelu knjige Peter i Wendy, a kada Izgubljeni dječaci izgrade kuću za Wendy, Peter čuva stražu po noći, pazeći na pirate koji su im uvijek za petama. “Nakon što je zaspao jedna se ne baš na nogama sigurna vila morala popeti po njemu dok se vraćala kući iz orgija. Da je to bio bilo koji drugi dječak, vila bi napravila neki nestašluk ali ova je samo kvrcnula Petera po nosu i nastavila dalje. (orgije su u tom vremenu bili tulumi na kojima se pije alkohol).

Kako su nastale: kada se prva beba prvi put nasmijala njen se osmijeh razbio na tisuće komada… i tako su nastale vile. Nijedna vila iz Nigdjezemske ne može biti ubijena osim ako netko ne kaže da ne vjeruje u vile. Tako saznajemo da su vile podložne istrebljenju i smrti. No, smrt nije trajna jer ako povičemo “vjerujem u vile” one ožive. (“I do believe in fairies, I do, I do”).

Disney je dodao da vile žive u Pixie Hollowu, u srcu Nigdjezemske, a kad se prva beba prvi puta nasmijala smijeh se razbio u mnogo komadića koji su slični balončićima. Svaki komadić kojeg može otpuhati vjetar i koji dođe do Pixie Hollow postane vila. Tamo nauči koju posebnu vještinu ili talent posjeduje.

Ptice

Let između Mainlanda i Nigdjezemske ne traje dugo, a vodiči su Dječacima i djeci, osim vila i ptice. One zabavljaju, daju instrukcije i vode letače. Ne mogu vidjeti ni doći do obale iako nose karte. Žive na Ptičjem otoku, Bird’s Island, mnogo ih je, raznovrsne su i govore ptičjim jezikom. Sličan je vilinskom a mogu ga razumjeti samo mala djeca jer su i  ptice. Ptice su odgovorne za dopremanje dječice na Mainland. Roditelji na papirnate brodove napišu kakvo dijete žele: djevojčicu ili dječaka, mršavo ili debelo dijete. Ptičje povjerenstvo pošalje ljudima takvu pticu koja se pretvori u ljudsku bebu. Bebe uvijek leđa malo svrbe jer su im tu nekada bila krila a onaj prvi govor, ma to je jezik vila i ptica. Tajna je otkrivena!

Postoje i Nigdjeptice, Neverbird, na pola čarobne koje su veoma važne i u predstavi i u knjizi

Životinje ili zvijeri

U Nigdjezemskoj žive zvijeri – medvjedi, tigrovi, vukovi, plamenci i krokodili. Oni love pleme Piccaninny koje lovi pirate, a koji love Izgubljene dječake koji pak love zvijeri. To je lanac plijena i ubojstava u Nigdjezemskoj koji prestaje samo kad zabava uspori ili stane ili kada Peter da Dječacima novi zadatak ili aktivnost. Nitko od tih zvijeri ne mora jesti, niti su pojedene kad ih ubije neki od neprijatelja u lancu, niti se rađaju mladi. Oni su svi besmrtni, kao i svi u Nigdjezemskoj pa je njihovo postojanje paradoks.

Sirene

Žive, kako znamo, u Laguni Sirena, Mermaids’s Lagoon. Vole Peterovo društvo, ali su zle prema ostalima, uključujući vile. Osobito ne vole Wendy jer je ona Peterova prijateljica od “posebnog zanimanja”. Tko god im se približi, povuku ga u more i utope. Hedonističke su i frivolne, arogantne, pjevaju i igraju sirenske pjesme i igre po cijele dane – pušu balone, vole se cijeli dan sunčati na Marooner’s Rock, (Marooner je bio poznati pirat pa bi prijevod bio Stijena Maroonera ili Maroonerova stijena)  i češljati prekrasnu kosu. Wendy je oduševljena njihovom ljepotom, ali je sirene izvrijeđaju i bezobrazne su prema njoj, poprskaju je repovima kojima udare po vodi. Sirene su u oceanu, oko Marooner’s Rocka, ili se izležavaju po okolnim stijenama, a žive u koraljnim pećinama ispod valova u koje se povlače u sumrak kad se diže plima ili kad dolazi oluja. One jesu mračna bića koja će odvuči ljude pod vodu, ali Peteru nikada ne naude. Uvijek mu dojave gdje je tko, osobito Kuka. Kad su pokušale utopiti Wendy na njih je Peter zasiktao, nije kukurikao, i naredio im da je zaštite. Dječaci i Peter su sigurni, znaju užinati u Laguni sirena a Wendy je Peter poklonio češalj od jedne sirene. Osobito je opasno ići noću ublizu njihove Lagune jer tada čarobnom pjesmom privlače žrtve.

Zvijezde

Zvijezde su živa bića i njihov je dom svod (raj) jer nisu ni na Mainlandu ni u Nigdjezemskoj, ali pažljivo prate sve što se ispod njih događa. One su čuvarice i prekrasne su, ali žive tužnim životom i čudnim jer “ne mogu u ničemu sudjelovati” već samo “nadgledati zauvijek”. Znači, besmrtne su. To im je kazna koju su dobile tako davno da se ni same ne sjećaju što su zgriješile. Nisu prijateljski raspoložene prema Peteru jer se on šulja iza njihovih leđa, prestraši ih i još ih pokušava otpuhnuti! One su istovremeno stare i mlade, pa se mlade zvijezde po tome stalno rađaju. Mlađe su zvijezde spremnije na zabavu i lutanje i prijateljskije se odnose prema Peteru. Podržavaju njegove avanture i pomažu djeci Darling pokazujući im put za Nigdjezemsku. Kada Zvončica oživi jer djeca ponavljaju “Vjerujem u vile”, zvijezde psuju i proklinju onu djecu koja ne sudjeluju ili onu koja svjesno ugrožavaju oživljavanje jer ne vejruju.

Krokodil

Smrtni je neprijatelj Kapetana Kuke, uvijek se mota negdje oko broda ne bi li, srećom, pojeo i ostatak kapetana. U strašnom dvoboju Peter je naime Kuki mačem odrezao desnu šaku Kapetanu Kuki i bacio je Krokodilu. Srećom, Krokodil je progutao i sat koji u njegovom trbuhu ide “tik-tak” i tako upozorava Kapetana da je u blizini. Kapetan Kuka se boji Krokodila i strašno mu ide ne živce.

Prijatelji i stanovnici Nigdjezemske – NeverlandaMaimie Mannering

U Kensingtonskim je vrtovima, Peter sreo djevojčicu Maimie Mannering koja se izgubila i  odmah su se sprijateljili. Peter je čak zaprosio Maimie no ona je željela ostati  s Peterom sve dok nije shvatila da se njena mama jako brine i da se mora vratiti.  Obećala je Peteru kako ga nikada neće zaboraviti i kada je odrasla mislila je na Petera.  Uvijek je za njega kupovala darove i pisala mu pisma. Maimie je lik koji prethodi Wendy.

The Lost Boys, Izgubljeni dječaci

Peter je vođa Izgubljenih Dječaka: to su Tootles, Nibs, Slightly, Curly, i The Twins. To je grupa dječaka koje su njihovi roditelji izgubili nakon što su  ispali iz kolica dok su dadilje brbljale ili gledale na drugu stranu. Ako nitko nije došao po njih u roku sedam dana, došli su živjeti u Nigdjezemsku. Kad su počeli rasti Peter bi ih izbacio. Uvijek su za Petera i “drže mu leđa” u svim opasim situacijama pa i onima s Kukom. Nema Izgubljenih djevojčica jer su one, kako Peter objašnjava, “prepametne da ispadnu iz kolica”.

Tootles (nije Toothless ali ga tako prevode u nas; Bezubi, Trubač) je najnesretniji i najponizniji u grupi jer su se “velike stvari” i pustolovine dogodile kad on nije blizu”. To nije uništilo njegovu krasnu narav. On je Wendy pogodio strijelom no kada uvidi svoju grešku traži od Petera da ga ubije. Wendy je srećom preživjela, pa je Tootles pošteđen. On je nespretan i blesav, ali prvi nagovara Wendy d ostane s nima kad se ona želi vratiti kući i prvi stane na njenu stranu. Kad Peter zauzme brod kapetana Kuke “The Jolly Roger”, Tootles zauzme mjesto Gospodina Smeeja, kao vođa palube. Na kraju knjige on se s Wendy i drugim Izgubljenim dječacima vrati u London, odraste i postane ugledan sudac.

Nibs (Mrva, Fićfi, Zrnce) je veseljak, nonšalantan,  vjerojatno i najhrabriji od svih. Jedino čega se sjeća o mami je da je uvijek željela knjižicu čekova i kaže kako bi joj on dao jednu samo kad bi znao što je to. Kad je narastao radio je u jednom uredu.

Slightly (Pihpih, Mališ, Malac) je najumišljeniji jer je uvjeren kako se jedini sjeća svog života prije nego je postao “izgubljen”. No, većina se njegovih sjećanja temelje na nesporazumima. Na primjer, tvrdi kako se sjeća prezimena jer je na pregačici na oznaci pisalo rijči “Slightly Soiled”, malo prljavo. Slightly je loš u maštanju (a poor make-believer), ali je talentiran za glazbu, može napraviti frule, svirale i zviždaljke iz grana i drveta, pleše na glazbu koju sam sklada.

Curly (“Cubby”kod Disneya u nas prevođen kao Rudli, Kuštravko, Čupavko) je “a pickle” – stalno je u dilemi i ne može odlučiti što i kako. Ima kovrčavu kosu otkud mu i ime. Nije jako pametan, ali je ljubak. Malo je  plašljiv, ali ima dobro srce. Odraste i radi u uredu.

The Twins. Blizanci – First i Second Twin, Prvi i Drugi Blizanac – o sebi ne znaju ništa jer ne smiju. Peter ne zna tko su oni, a Izgubljeni Dječaci ne smiju ništa znati ako to ne zna i Peter. Obojica odrastu i rade u uredu.

Tiger Lily

Tiger Lily je kćer poglavice Great Big Little Panther, Veličanstveni Velika Mala Pantera, poglavica plemena Piccaninny, starosjedioca koji žive u Nigdjezemskoj. Ona je “samoprozvana princeza”. Otmu je pirati i ostave zavezanu na stijeni Marooner’s Rock da je potopi plima ali je spasi Peter. Slutimo da je zaljubljena u Petera ali on joj ne uzvraća osjećaje jer uopće ije svjestan osjećaja drugih ljudi

Obitelj Darling

George Darling, otac Wendy, Michaela i Johna bankovni je službenik, strog i s čestim napadim bijesa i ljutnje. Ime je dobio po Georgeu Llewelynu Daviesu. On je strog, praktičan i nemaštovit, a Peter Pan mu je djetinjarija. Najviše ga brine Wendy koja treba postati odraslom i okaniti se “glupih priča”. Radovao se djeci i bio sretan što će biti tata, ali se brinuo i koliko će to koštati. Kako je koje dijete rođeno računao je koliko će se potrošiti u funtu, shilling i penny, uključujući dječje bolesti, gripe.. Kad su na vrata banuli Izgubljeni Dječaci durio ,se ali samo zato jer je žena Mary pristala prije nego je pitala njega. Ali, odmah je rekao da mogu obitavati u crtaćoj sobi. Sebe je krivio kad su djeca otišla u Nigdjezemsku jer su ga ljutile priče, jer Nana nije mogla čuvati djecu a jer je on sirotog psa privezao  dvorište i bio je jako sretan kada su se djeca živa i zdrava vratila kući. Kažnjavao se tako da je spavao u kućici za pse i tajno su ga u njoj vozili na posao i natrag.

Ima napade bijesa i s njim se Wendy ne slaže. Dijelom i jer je na rubu da odraste. Kad se vratila iz Nigdjezemske, odnos im se popravio kako to već s kćerima i očevima biva.

Mary Darling, mma Wendy, Johna i Michaela, žena Georgea Darlinga. Ime je dobila po Mary Ansell, Barriejevoj ženi. Ne zna se što radi a djeca je zovu “majko” a ne “mama”. Iako je opisana kao voljena majka i žena ne pokazuje baš osjećaje. Ona ima poljubac u desnom kutu usana i rezerviran je za samo jednu osobu a to nije muž a nisu ni djeca. Taj poljubac sliči na Petra Pana, poslije saznajemo.

Wendy Moira Angela Darling

Wendy ima između 12 i 14 godina, a možda je godinu starija ili mlađa. Polazi školu, tipična je curica srednje klase u edvardijansko doba. S mlađom braćom djeli dječje odaje – spavaću sobu i sobu za igranje. U početku se trebala zvati Wendy Maria Elizabeth. Visoka je baš kao i Peter i ima mliječne zube. Od prvog trenutka kada se upoznaju Wendy se divi Peteru. Ona počinje odrastati i time je kontrast Peteru koji je to odbio. U početku Wendy oklijeva pobjeći u Nigdjezemsku, ali na kraju pokaže avanturistički duh. Draga je i ponosna na svoje djetinjstvo, obožava pričati priče braći i kasnije Dječacima. Mašta. Ne voli odrastanje, najviše zbog oca kojeg voli ali se boji njegovih napadaja bijesa. Prihvati Peterovu ponudu da odu u Nigdjezemsku gdje neće odrasti, alibaš tamo rste jer se nađe u ulozi odrasle osobe koja brie o svim dječacima, i brći i onima izgubljenima. Dječaci su željni majke i zovu je majkom. Nevino flerta s Peterom što izazove ljubomoru kod Zvončice. Na kraju knjige Peter pita Wendy smije li razgovarati s njenim roditeljima o “slatkoj temi” što implicira prosidbu.

Wendy je i najrazrađeniji lik. Ona shvati kako i odraslost ima svoje prednosti i po povratku u London odluči ne odgađati više svoje odrastanje. U kasnijim je djelima Barrie napisao kako je Wendy odrasla, udala se i ima kćer Jane. Kad se Peter vrati i potraži je ne može shvatiti da je ona sada odrasla žena jer se u Nigdjezemskoj ne stari. Kad je upoznao Jane, Wendy joj dozvoli da ode s Peterom vjerujući kako će i kćer donijeti dobre odluke kao što ih je donijela ona. Kasnije se isto dogodi i s unukom, Margaret. Barrie kaže kako će Janeina kćer Margaret jednog dana otići u Nigdjezemsku s Peterom a ista će se stvar dogoditi s Margaretinom budućom kćerkom, i budućom unukom i tako redom, sve dok djeca budu vjerovala u vile.

Wendy je lijepa, ima smeđu ili plavu kosu. S mamom se dobro slaže a s tatom manje no kad se vrati u London čini se da se bolje razumiju. Wendy vjeruje Peteru i u Petera i svake večeri braći priča o njemu. Čim se upoznaju ona se odmah počne brinuti za njega. Da su zaljubljeni uvijek je samo natuknuto a kako Peter ne može uzvratiti ljubav nikada se ništa ne dogodi. U filmskim verzijama to je promijenjeno. U dramatičnom događaju jedino poljubac od Wendy može spasiti Petera čime se pokazuje kako je on njena prava ljubav. Kad ga poljubi njemu se vrati volja za životom. U filmu Hook ona i dalje voli Petera. Bila je iznenađena što se on nije pojavio na njenom vjenčanju i zaustavio ga. U Disneyevom filmu oni su zajedno (nastavak 1953), sretni su zajedno i vole se. Barrie osim sudbine Wendynih potomaka kaže i kako je jedina djevojka koja je zarobila Peterovo srce Wendy.

John Napoleon Darling

John je stariji sin Darlingovih, srednje dijete ima osam godina, ali je  iznimno jezreo za svoju dob. Fascinira ga piratstvo i oponaša kapeta Kuku dok se kod kuće igra s bratom i sestrom. Nije samo uglađen već je i pametan i hrabar. Peter njemu povjeri brigu o Izgubljenim dječacima kad god mora nekuda otići. Ime je dobio po Johnu Llewelynu Daviesu kojeg su svi zvali Jack.

Michael Nicholas Darling

Michael je najmlađe Darlingovo dijete. Uvjeren je da je Peter prava osoba, a ne samo lik iz priča. U dječjim igrama uvijek glumi Petera koji mu je uzor. U prvoj je verziji bio  Alexander ili Alex, po Barriejevom starijem bratu, ali je preimenovan u Michaela Nicholasa jer su obojica dječaka rođena dok je Barrie radio na razvoju priče. Ne zna se koliko je star ali je malen, još nosi benkice.

Nana: newfoundlander, pseća dadilja djece Darling koju su roditelji “zaposlili” da birne od djeci jer tata nije dovoljno zarađivao da zaposli “ljudsku” dadilju. Iako ga ljuti što za zaposlenika ima psa, treba reći da je Nana dobra dadilja. U kazalištu Nanu uvijek glumi muškarac i cijelo je vrijeme na sve četiri. Dosta je zabune oko pasmine. Barreijevi su imali dva psa, Porthosa koji je bio bernardinac i Luatha koja je bila newfoundlander. No, Barrie je izričito napisao da je Nana newfoundlander.

Jane, kćer Wendy Darling koja se kratko pojavljuje u posljednjim poglavljima dvije Barriejeve knjige. Margaret, Janenina kćer, spomenuta na kraju knjige kao ona koja će s Peterom ići u Nigdjezemsku za proljetnog čišćenja.

Liza: sluškinja u kući Darling.

Neprijatelji:

Prvo da objasnimo za one koji ne znaju. Jedno su gusari a drugo pirati. Pirati su morski pljačkaši koji napadaju brodove svih država; na brodu je čelična disciplina, a što su više rana imali dobili bi veći udio u plijenu. Ponekad su napadali i obalna mjesta i pljačkali suza svoj račun. Gusari su bili pomorski ratnici koji su s dozvolom i u interesu svoje države i vladara napadali neprijateljske brodove, plijenili bilo brodove bilo imovinu i tako oslabili neprijatelja. Jedan od najpoznatijih je bio Francis Drake, gusar koji je imao velike zasluge za stvaranje britanskog kolonijalnog carstva.

Captain Hook – Kapetan Kuka

Glavni neprijatelj Petera Pana je kapetan piratskog broda Jolly Roger (ili Veseli Roger, što je ime za zastavu europskih i američkih pirata u 18.stoljeću s crnom zastava s bijelom lubanjom i prekriženim kostima), Njegovo je ime James Hook, skraćeno Jas. Bio je vođa palube Crnobradom.Plaši se samo dvije stvari: krvi, osobito vlastite (jer je nenormalne boje) i krokodila. Nema desnu šaku koju mu je u ljutom dvoboju mačevima odsjekao Peter i bacio Krokodilu. (U filmovima netko nije pročitao dobro knjige pa je na lijevoj kuka). Šaku je s guštom pojeo Krokodil koji živi u slanoj vodi i toliko mu se dopao okus ruke da uvijek, uvijek vreba Kuku što ovom dobrano pili živce. Umjesto šake osakaćeni je kapetan stavio kuku i tako dobio piratsko ime, jer njegovo ime…. to je velika tajna. Srećom, krokodil je progutao sat pa tiktakanje upozorava kapetana na opasnost. Ne želi otići iz Nigdjezemske dok se ne osveti Peteru.

Barrie je otvoreno priznao kako je Hook/Kuka i  njegova opsjednutost krokodilom engleska verzija Kapetana Ahaba i kita (“Moby Dick” Hermana Melvillea). U prvim nacrtima drame i knjige Kapetana nije bilo, ali je i Peter bio zločestiji. Osmislio ga je za dvoboj pred povratak djece kući. Kako su sva djeca fascinirana piratima i gusarima, lik je dopisao i razradio.

Ime je najveća tajna

Jeste li sada shvatili da mu Hook, Kuka nikako ne može biti prezime? Barrie je napisao kako Kapetanu to nije pravo prezime već je ono tako strašna tajna da bi, otkrije li se, ovaj zemlju zapalilo. Nagovješteno je da je Kuka pohađao Eton College, I Ballioi. Posljednje su mu riječi: “Floreat Etona” što je moto collegea Etona i opsjednut je s “Good form”, pristojnim ponašanjem. Kad uhvati Wendy i izazove Petera na dvoboj, poražen je a Peter ga baci preko palube u otvorene krokodilske ralje što Kapetan kritizira i kaže kako je to – “bad form”. Mrtvački je blijed, s plavim očima i dugačkim crnim kovrčama “koje izgledaju kao crne svijeće”. Kuka mu služi i kao oružje. Zapravo je zgodnog lica, elegantan, s dobrom dikcijom, čak i kada psuje. Bio je, kako piše, najzgodniji muškarac iako odvratan. Imao je držač na koje je odjednom mogao pušiti dvije cigare. Bešćutan je i krvoločan, što ga čini veličanstvenim piratom. Nije bio kukavica. Disney ga je prikazao njanjavom kukavicom, a lik je napravljen po španjolskom kralju. Kako nisu željeli prestrašiti djecu napravili su ga komičnim zlotvorom.

Mr. Smee – gospodin Smee

Kapetanov boatswain, vođa palube, Irac,  zadužen za opremu i posadu desna je ruka Kapetana Kuke. Jedino se njemu Kuka povjerava. Za razliku od ostalih pirata, Smee je nespretan, aposlutno nesposoban zarobiti Izgubljene Dječake, a kamo li Petera i radije se bavi zlatom i plijenom nego li paklenim Kukinim planovima. Jedan je od samo dva pirata koji preživi Peterov masakr. Kasnije živi mirno pripovjedajući kako je on jedini čovjek kojeg se James Hook ikada bojao.

Gentleman  Starkey

Jednom je bio asistent u nastavi u školi. Prvi je časnik Kapetana Kuke. On je drugi pirat koji je preživio masakr jer je otplivao do obale. Postao je dadilja u plemenu Piccaninny. Starjeyev šešir Peter je dao Nigdjeptici da ga koristi kao gnijezdo.

Nekoliko zgoda oko Petera Pana:

Postoji priča kako je J. R. R.Tolkien nakon što je u Birminghamu 1910. vidio predstavu Peter Pan bio inspiriran p stvorio Elves iz Middle Eartha.

Nekoliko je tvrtki uzelo ime Peter Pan – Peter Pan Bus Lines, Peter Pan peanut butter i Peter Pan Records.

Tri su punokrva trkaća konja nazvana Peter Pan, jedan koji je oždrebljen 1904.

Operacija Peter Pan, Operación Pedro Pan “posudila” je ime poznatog književnog junaka za plemenitu kaciju. Od prosinca 1960. do listopada 1962. više od 14 000 kubanske djece stiglo je u SAD i to je bio najveći egzodus djece bez pratnje na zapadnoj hemisferi. Za to se nije znalo 30 godina. Monsignore Walsh koji je stajao iza tog pothvata tek je 1988. ispričao o Operaciji “Reader’s Digestu”. Oko polovice djece čiji roditelji nisu željeli da potpadnu pod indoktrinaciju Castra dočekala je rodbina i prijatelji, a ostale zbrinula katolička crkva na čelu s irskim svećenikom Bryanom O. Walshom. Djeca su prvo privremeno zbrinuta u Miamiju a potom u 30ak američkih država. (pedropan.org)

Dr. Dan Kiley popularizirao je sindrom Petra Pana (puer aeternus) 1983. u knjizi “The Peter Pan Syndrome: Men Who Have Never Grown Up”, o osobama, uglavnom muškarcima, koji nisu dovoljno razvili zelost. Slijedeća mu je knjiga bile ” The Wendy Dilemma” (1984), koja savjetuje žene koje su romantično involvirane s Peter Panovima.

PRAVA

U nas prava traju za života pisca plus 70 godina. U raznim zemljama razna su pravila, ali se vrte oko te brojke, plus minus 20 godina. No, s pravima oko Petra Pana posebna je priča.

Barrie je 1929. prava na knjige o Peteru Panu drovao dječjoj bolnici Great Ormond Street Hospital, GOSH, britanskoj vodećoj bolnici za djecu. Tražio da se ta prava nikada ne ugase i tako je napisao u oporuci. GOSH je ta prava proširio na svijet i zaista su dobivali veliki novac koji je pomogao radu bolnice koja je postala jednom od najuglednijih. Prava su završila krajem 1987 (50 godina nakon Barriejeve smrti), ali su obnovljena 1995. s trajanjem do 31. prosinca 2007. po direktivi da se prava na copyright usklade unutar EU. U međuvremenu je bivši premijer James Callaghan 1988. sponzorirao parlamentarni zakon da se odobre neprekidna prava, vječna i od bilo koje izvedbe, publikacije, adaptacije ili kazališnog komada i da tantijeme dobiva GOSH.  No, bolnica nema utjecaja ni kontrolu nad kreativnim izmjenama ili inspiracijama po Peteru Panu nit može odbiti korištenje lika i djela. Također, nemaju prava na dio o Panu iz “The Little White Bird”. U Americi su prava istekla i odvjetnici rade na tome.

Prezanimljivo zar ne?

Napomena:

Kako smo mi generacija koja je bila izložena svakojakim prijevodima, ovdje se držimo prevođenja Neverlanda u Nigdjezemska. Snokraj nam nije legao, a ne uklapa se u ostala djela koje je J.M. Barrie napisao. Uključuju dio “Never”. Wendy je Wendy jer ima svoje zašto, a Michael i John smo kao i druga imena ostavili u originalu iz poštovanja po ljudima po kojima su likovi dobili ime, i kao poštovanju originala i neshvaćanju nasilnog “prekrštavanja”. Kako je Michael Mihal, John Johan, a Jane – Jana? Isto tako, pisali smo Peter Pan a ne Petar Pan, iz istih razloga.

 

 

SVS

Komentari 53
  • December 11, 2014 8:54 pm

    Yahoo results

    While browsing Yahoo I discovered this page in the results and I didn’t think it fit

  • December 14, 2014 5:07 pm

    News info

    I was reading the news and I saw this really cool info

  • December 16, 2014 5:01 pm

    Looking around

    I like to browse in various places on the web, regularly I will go to Stumble Upon and read and check stuff out

  • December 18, 2014 7:30 pm

    Looking around

    I like to look around the online world, regularly I will just go to Stumble Upon and read and check stuff out

  • December 22, 2014 1:12 pm

    Digg

    While checking out DIGG today I noticed this

  • December 25, 2014 1:39 pm

    Its hard to find good help

    I am regularly proclaiming that its difficult to find quality help, but here is

  • December 27, 2014 3:45 pm

    Its hard to find good help

    I am forever saying that its difficult to get good help, but here is

  • December 29, 2014 6:15 pm

    Yahoo results

    While browsing Yahoo I found this page in the results and I didn’t think it fit

  • January 2, 2015 5:19 am

    News info

    I was reading the news and I saw this really interesting information

  • January 4, 2015 11:03 am

    News info

    I was reading the news and I saw this really cool topic

  • January 6, 2015 3:22 pm

    Yahoo results

    While browsing Yahoo I discovered this page in the results and I didn’t think it fit

  • January 8, 2015 6:43 am

    Informative and precise

    Its difficult to find informative and accurate info but here I noted

  • January 9, 2015 8:48 am

    Yahoo results

    While searching Yahoo I discovered this page in the results and I didn’t think it fit

  • Dreary Day

    It was a dreary day here yesterday, so I just took to piddeling around on the internet and realized

  • January 11, 2015 9:57 am

    Just Browsing

    While I was surfing yesterday I noticed a great post about

  • January 12, 2015 10:54 pm

    Dreary Day

    It was a dreary day here today, so I just took to piddeling around on the internet and found

  • January 13, 2015 7:22 pm

    Tumblr article

    I saw a writer writing about this on Tumblr and it linked to

  • January 15, 2015 7:17 am

    Just Browsing

    While I was surfing today I noticed a great post about

  • January 16, 2015 9:34 am

    Yahoo results

    While searching Yahoo I found this page in the results and I didn’t think it fit

  • January 17, 2015 7:23 am

    Wikia

    Wika linked to this website

  • January 18, 2015 8:09 am

    News info

    I was reading the news and I saw this really cool information

  • January 19, 2015 9:35 am

    Yahoo results

    While browsing Yahoo I discovered this page in the results and I didn’t think it fit

  • January 20, 2015 6:01 pm

    Yahoo results

    While searching Yahoo I discovered this page in the results and I didn’t think it fit

  • January 22, 2015 6:32 pm

    Tumblr article

    I saw a writer writing about this on Tumblr and it linked to

  • January 24, 2015 12:47 pm

    Tumblr article

    I saw a writer writing about this on Tumblr and it linked to

  • January 25, 2015 8:26 am

    Looking around

    I like to surf in various places on the web, often I will just go to Digg and follow thru

  • January 26, 2015 3:27 pm

    Yahoo results

    While browsing Yahoo I found this page in the results and I didn’t think it fit

  • January 27, 2015 12:03 am

    egg surprise

    […]Every the moment inside a whilst we choose blogs that we study. Listed beneath are the latest web pages that we pick out […]

  • January 27, 2015 6:44 pm

    Yahoo results

    While browsing Yahoo I discovered this page in the results and I didn’t think it fit

  • January 27, 2015 7:46 pm

    frankies bikini

    […]Sites of interest we have a link to[…]

  • January 29, 2015 4:47 am

    chip and dale cartoons

    […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nevertheless truly worth taking a appear, whoa did 1 learn about Mid East has got far more problerms also […]

  • January 29, 2015 9:19 am

    News info

    I was reading the news and I saw this really cool topic

  • January 30, 2015 8:56 pm

    Informative and precise

    Its hard to find informative and precise info but here I noted

  • January 31, 2015 6:17 pm

    Yahoo results

    While searching Yahoo I discovered this page in the results and I didn’t think it fit

  • February 2, 2015 10:15 am

    Tumblr article

    I saw a writer writing about this on Tumblr and it linked to

  • February 3, 2015 10:13 pm

    black seo

    […]Sites of interest we have a link to[…]

  • Informative and precise

    Its difficult to find informative and accurate info but here I found

  • February 6, 2015 7:05 am

    Informative and precise

    Its difficult to find informative and precise information but here I noted

  • February 7, 2015 7:57 am

    Digg

    While checking out DIGG yesterday I found this

  • February 9, 2015 11:54 am

    Digg

    While checking out DIGG yesterday I noticed this

  • February 10, 2015 7:58 pm

    Wikia

    Wika linked to this site

  • February 12, 2015 5:52 pm

    Looking around

    I like to surf in various places on the internet, often I will just go to Digg and follow thru

  • February 16, 2015 9:37 pm

    Informative and precise

    Its hard to find informative and precise information but here I noted

  • February 19, 2015 1:28 pm

    Looking around

    I like to surf around the internet, regularly I will just go to Stumble Upon and follow thru

  • February 22, 2015 4:39 pm

    Wikia

    Wika linked to this place

  • February 26, 2015 4:36 pm

    Wikia

    Wika linked to this place

  • March 1, 2015 2:27 pm

    Informative and precise

    Its difficult to find informative and precise info but here I found

  • March 4, 2015 12:14 am

    Its hard to find good help

    I am constantnly saying that its hard to get quality help, but here is

  • March 4, 2015 6:37 pm

    Its hard to find good help

    I am forever saying that its difficult to find good help, but here is

  • March 5, 2015 7:55 pm

    Digg

    While checking out DIGG yesterday I noticed this

  • March 9, 2015 8:44 pm

    Informative and precise

    Its hard to find informative and precise information but here I found

  • March 12, 2015 12:22 pm

    comprar new balance

    You actually make it seem really easy together with your presentation but I in finding this matter to be actually something which I think I would by no means understand. It kind of feels too complicated and very large for me. I’m having a look ahead o…

  • April 5, 2015 2:52 pm

    asics noosa tri 9

    You really make it appear so easy with your presentation however I to find this topic to be really something which I believe I might never understand. It kind of feels too complex and extremely huge for me. I’m taking a look forward for your subsequen…

Odgovorite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.