15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 1 0 horizontal https://citajknjigu.com 300 4000
Čitaj knjigu | Izvrsna stranica za knjigoljupce i sve one koji će to tek postati.

Opet on – Timur Vermes

November 9, 2014
6099 Pregleda
Izdavač: Fokus na hit Ljeto 2011. Adolf Hitler se budi dezorijentiran na jednoj livadi usred Berlina. Bez rata, bez stranke, bez Reichstaga, bez Eve. Usred mira, među tisućama stranaca i uz Angelu Merkel (neobično mu je da Njemačku vodi jedna...

Izdavač: Fokus na hit

Ljeto 2011. Adolf Hitler se budi dezorijentiran na jednoj livadi usred Berlina. Bez rata, bez stranke, bez Reichstaga, bez Eve. Usred mira, među tisućama stranaca i uz Angelu Merkel (neobično mu je da Njemačku vodi jedna žena). Prošlo je 66 godina od njegovog nestanka i smrti i nasukan u sadašnjosti  započinje svoje nevjerojatno putovanje po Njemačkoj a time započinje i njegova nova karijera   – ni manje ni više nego na televiziji glumi Hitlera.  Na početku nema gdje stanovati, nema novaca ni bankovni račun. Takav Hitler nije nikakav šaljivi lik  i upravo je zato zastrašujuće stvaran. I zemlja i društvo u kojem se budi je: cinično, besramno napaljeno na uspjeh i unatoč desetljeća  njemačke demokracije potpuno bez šanse protiv demagogije  i ovisnosti o citatima, klikovima i lajkovima . Je li ova knjiga satira? Politička komedija? Sprdnja?  Sve to i još mnogo više: debitantski roman Timura Vermesa književna je poslastica. Roman je, naravno, uzdrmao svijet i potaknuo brojne polemike!

Teško je ovu knjigu opisati i objasniti. Knjiga je smiješna, ali istovremeno zastrašujuća i malo je reći – tragikomična. Cijelo vrijeme vas prolazi ili jeza  ili grižnja savjesti jer nije ugodno smijati se s Hitlerom, koketirati s njim ili mu davati za pravo. A upravo ste na to, kao čitatelj, nekako prisiljeni. Priča zapravo podsjeća na istinsku biografiju pravog Adolfa Hitlera i ima visok stupanj vjerodostojnosti.

I moramo se zapitati – negativac i zločinac ispod kože je podjednako krvav kao i mi. Možda su okolnosti dovele do uzdizanja i potpunog ludila i koliko je među nama Hitlera ( Hitler je imao u obitelji duuuguuuu povijest mentalnih oboljenja i sasvim je izvjesno da bi 66 godina poslije isto bio lud).

Usprkos polemikama i neslaganjima “Opet on” bestseler je broj 1 u izuzetno politički korektnoj Njemačkoj . Preveden je na 40 jezika i već se po knjizi snima film. Bit će zanimljivo sigurna sam.

Timur Vermes je rođen 1967. godine u Nurnbergu kao dijete Mađara i Njemice. U Erlangenu je studirao povijest  i politiku; konačno se zaposlio kao novinar. Od 2001. radi za “Abendzeitung” i “Express” iz Koelna te nekoliko časopisa. Od 2009. objavio je četiri knjige kao pisac iz sjene.

Preporuka čitati i promišljati!