15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 1 0 horizontal https://citajknjigu.com 300 4000
Čitaj knjigu | Izvrsna stranica za knjigoljupce i sve one koji će to tek postati.

Livraria Lello & Irmão – knjižara koja oduzima dah

June 12, 2014
5668 Pregleda
Livraria Lello & Irmão – najljepše knjižnice svijeta Možda je njeno ime malo teže za izgovoriti ali možete reći i Livraria (knjižara) Chardron ili samo Lello. Ako ste u Portu i upitate li za smjer, svi će znati kamo trebate...

Livraria Lello & Irmão – najljepše knjižnice svijeta

Možda je njeno ime malo teže za izgovoriti ali možete reći i Livraria (knjižara) Chardron ili samo Lello. Ako ste u Portu i upitate li za smjer, svi će znati kamo trebate ići. Osim Bertranda to je najstarija knjižara u Portugalu, a Lonely Planet proglasio je Lello & Irmão 2011. najboljom trećom na svijetu knjižarom. Nije loše. Knjižara Lello i brat izvana je krasna zgrada ali iznutra…no, samo malo, kako mislite treća? Ima li ljepše od ove?

Ako ste ikada pomislili, poučeni domaćim iskustvima, da profitabilni dućan ne može biti luksuzan i bogat niste bili u knjižari Lello & Irmão. Osim art nouveau uređenja s mnogo zlata, vitraža, drvenih oplata, crvenih tepiha te veličanstvenog stubišta postoji još nešto. Čak i nepušači požele zapaliti cigaru jer cijeli interijer daje osjećaj da ste zakoračili u prošla vremena kad je cigara bila dio svakodnevnice ispunjene bogatstvom, luksuzom, probranim jelima i vrhunski vinima te naravno, finim cigarama. I da, Lello & Irmão na drugom katu ima kavanicu koja ima samo četiri stola i gdje uz slavni porto i kavu možete zapaliti cigaru koju tamo možete i kupiti. Slasna i fina peciva i kolači su u ponudi. Skroz na skroz dekandento, zar ne?

A sada malo o povijesti koja nije ništa manje zanimljiva.

Priča počinje kada je jedan Francuz osnovao Međunarodnu knjižaru Ernesto Chardron (Livraria Internacional de Ernesto Chardron) 1869. u ulici Rua dos Clérigos (Svećenićka ulica). Ernesto je radio je u knjižari Moré a veliki je ugled stekao kao urednik knjiga, osobito nakon što je izdao većinu djela eminentnog portugalskog pisca Camila Castela Branca te lansirao Treasury of English Literature, Frei Domingos Vieira ili Riječnik konverzacije. Za to vrijeme poprilično neobičan odabir.

Nakon iznenadne smrti sa samo 45 godina knjižara je prodana izdavačkoj tvrtki “Lugan & Genelioux, Successors” a nakon smrti Geneliouxa jedini je vlasnik izvjesni Mathieux Lugan. Knjižara je 1891. stekla udjele u tri knjižare u Portu koje su pripadale AR Cruz Coutinhou, Franciscu Gomesu da Fonseci i Paulu Podestu.

Međutim, novi vlasnik José Pinto de Sousa Lello otvara 1881. outlet u ulici Rua do Almada, od kućnog broja 18 do 20, zamislivši to velikom kjnižarom, ali i mjestom za prodaju i tiskanjem knjiga. Ubrzo je, 30. lipnja 1894. Mathieux Lugan prodao staru Knjižaru Chardron Joséu i njegovom bratu i partneru Anthonyju koji su imali knjižaru u  ulici Almada i posvetili su se prodaji knjiga i publikacija. No, Chardron je ostao u imenu: “Sociedeade José Pinto Sousa Lello & Irmão” Godine 1898. pridružio je i novu tvrtku koja je imala bibliografski background, Bookstore Lemos & Co. a koju su osnovala braća Maximilian i Manuel de Lemos i tako proširio “ponudu”.

Korporativno ime je opet mijenjano pa se od 25. svibnja 1919. zove ” Lello & Irmão”, a na čelu tvrtke je Raul Reis Lello, sin Anthonyja Lelloa. Godine 1924. stasali su José Pinto da Silva i Edgar Lello Lello Pinto da Silva, a 1930. red je na José Pereira da Costa, a i sin Anthony Lello ulazi u obiteljski posao i skraćuje ime u “Lello”. Pet godina kasnije, José da Costa vraća ime  “Lello & Irmao” ili Lello i brat.

Raul Reis je umro 1949. a Lello Lello Antonio 1953. pa je knjižaru vodio José Lello Pinto da Silva, koji je umro 1971. Do smrti 1989. je slijedeći u nizu bio Edgar Pinto da Silva Lello. Kako bi se knjižara očuvala ona je modernizirana i osnovano je novo društvo čiji udio ima jedan od nasljednika loze. Knjižara je obnovljena 1995., usluga je osuvremenjena i kompjuterizirana a galerija je mjesto gdje se održavaju književni susreti i događanja te umjetničke priredbe te je važna kulturna točka grada Porta.

Otvorenje

Projektant je bio inženjer Francisco Xavier Esteves koji je napravio malo čudo. Dana 13. siječnja 1906. Nova edficio Lello knjižara je u ulici Karmelićanki ili Carmelito a imala je veliki utjecaj na kulturni milieu toga vremena.

Zgrada je jedna od najznačajnijih i postala je pečat grada kao neogotička građevina usred gradskog krajolika. Pomalo i odudara od ostalih, ali to je dio njene posebnosti. Jer upravo ona odskače svojim neogotičkim zašiljenim vanjskim i bogatim unutarnjim izgledom i tako na neki način iznevjeruje uobičajenu gradnju ranog 20. stoljeća. Fasada je pravokutnog oblika s centralnim ulazom koji je zapravo veliki luk podijeljen na dva prozora te ima dva luka na bočnim prozorima. Iznad, trostruki je prozor uz koji su sa svake strane dvije figure koje je naslikao José Bielman, a predstavljaju umjetnost i znanost. Čipkaste ploče okružuje prozore, i stapaju se u tri pilasetra iznad kojih su šiljate kule, lukovi kako neogotika i zahtjeva.  Na fasadi su i cvjetni motivi, geometrijski oblici i naravno, natpis “Lello i brat” koja je ispod prozora. Cijela zgrada toliko odskače a kao primjer autentičnog umjetničkog izričaja svrstana je u Svjetsku baštinu.

U unutrašnjosti caruje secesija, art nouveau, art deco ili jungdenstil, kako vam drago, a osim minijaturnog kafića svi se zagledaju u ozračnik koji je napravljen vitražem “Slomljene” lukove drže stupovi na kojima je, uz čipkaste nadstrešnice, kipar Romão Junior napravio poprsja pisaca Antera de Quentala, ECA de Queiroza, Camila Castela Brancoa, Teófila Brage Ribeira i Tomasa Guerre Junqueiria. Stropovi su izrađeni pažljivo jer je centralni komad veliki svjetlarnik koji osvjetljava knjižaru no on je zapravo  vitraž s monogramom i motom knjižare “Decus in Labore”. Stupovi s lijeve i desne strane, biste, linije prozora, svjetlo koje pada iz vitraža po beskrajnim policama i veliki lusteri koji su smješteni u kuteve daju čudesnu atmosferu. Naravno, poslastica je na kraju – stubište. Prvo, crvene je boje. Pod nekim kutevima i kako pada svjetlo postaje ljubičasto. Inspiracija je navodno bila pariška Galleries Lafayette ali cijela je slika ovdje čarobna.  Posjetiteljima se zavrti u glavi od svega što je oko njih pa možda i ne primijete rebra koja spajaju iznutra strop i zidove. Lello & Irmão oduzima dah.

Stubište vodi na prvi kat i apsolutno je nevjerojatno te ga često fotografiraju oni koji će sa zadržanim dahom ući u Lello & Irmão znajući što ih unutra očekuje. I, uvijek se iznenade. Jer upravo je ovo stubište bilo inspiracija J.K. Rowling koja je neko vrijeme živjela u Portu. Stubište Lello je ono u Hogwartsu! Gdje god da pogledate su knjigae One su na policama obloženim kožom, stolice na kojima možete prelistati knjigu drvene su a miris knjiga neodoljiv. Osjećate prostornost knjižare i dodir prošlosti i to je dio čarolije Lelloa.

Otvorenje je pomno zabilježeno. Najava otvorenja izazvala je senzaciju u tadašnjem portugalskom visokom društvu, ili bolje reći, pismenom a novine su ga proglasile bitnim i velikim događajem za napredak i razvitak.

Stanovnici Porta okupili su se ne bi li vidjeli sve ugledne glave koje su se pojavljivale na otvorenju – intelektualni red carpet dogodio se tada i vjerojatno, koliko je zabilježeno, nikada više. Oko podneva počeli su stizati gosti. Među uzvanicima su osim obitelji Lello, gradskih glavešina bili su i War Junqueiro, Abel Botelho, Duarte Leite, John Grave, Benedict Broom, Antonio Arroyo, Eduardo Pimenta, Júlio Brandão, Rocha Peixoto, Justin of Montalban, John Ramos de Oliveira Lopes Teixeira, SA de Hostels, Alexandre de Barros, João Oliveira Ramos, Marques de Abreu, Ayres de Carvalho, Aurélio da Paz dos Reis, António Lopes Guimarães, António Joaquim Nunes, José Leite de Vasconcelos, Jose Barreiros, Afonso Costa, Xavier Esteves, Dr. Queiroz and Castro, Drs Eduardo de Sousa and Germain M, Dr. José Carlos Machado, Acacio Pereira, Delfim Pereira Costa, Lino Ferreira do Nascimento, i Grace Cruz, Jose Pedrosa …

Prošetali su zdanjem, točio se šampanjac, cocktail je bio uspjeh kakav nije zabilježen. José Lello je zahvalio uzvanicima a nazdravio je biranim riječima urednicima, pjesnicima Guerri Junqueiru i  Xavieru Nevesu, arhitektu, direktoru novina Trade Port, Benedictu Broomu koji je hvalio do nebesa inicijativu braće Lello.

Pisac Abel Botelho koji je doputovao iz Lisabona izrazio je zadovoljstvo ali i ishvalio prisutne pisce-kolege: Camila Castela Branca, Wara Junqueira, Teófila Bragu i Antera de Quentala. Sve je to zapisano u Zlatnoj knjizi svih knjiga u koju su se oduševljeni upisivali uzvanici. Stiglo je i mnogo telegrama – poslali su ih José Pereira de Sampaio (Bruno), Xavier da Cunha (National Library of Lisbon) i Luís Magalhães, Joaquim de Araújo (koji je tada živio van Portugala), Bernardino Machado, Julio de Matos, António de Sousa in Guedes de Oliveira, Ricardo Malheiro, Augusto de Castro, Delfim Guimarães, Alfredo Magalhães, Pepper Alfredo, Alfredo Mesquita, H. Brunswick…

Poslijepodne, kad je i posljednji znatiželjnik prošetao kroz police knjiga koje su uredili i za tisak pripremili Lello & brat, od onih velikih portugalski pisaca, bogato ilustriranih svezaka, i popularnih knjiga, knjižara je na kratko zatvorila vrata spremna da Portugalci ne samo čitaju djela pisaca poput Eca de Queiroza, Camille C. Whitea, Junqueira War, Sampaia, Amorima Viana, Gustavea Flauberta, Renana, Herberta Spencera, Straussa, Shakespearea, Louisa Buchnera i… Kad su vrata ponovo otvorena svima je bilo sasvim jasno kako je ovo jedna od vodećih knjižara koja će Porto utisnuti u kulturno sjećanje grada, zemlje ali i svijeta.

Tako je već 90ak godina. Popravljeno je sve što se izlizalo s vremenom, ali ambijent je isti kao i tog dana otvorenja. Trebalo je osuvremeniti poslovanje s kompjuterskom bazom podataka u kojoj je popis svih knjiga IKADA izdanih u Portugalu ili van njega. Danas je tamo preko 60 000 naslova. Imaju odjel s posebnim i periodičnim izdanjima, s CDima, ali i sa starim knjigama iz fonda one stare Chardron knjižare.

Osim knjiga i kafića tu je i izložbeni prostor u kojem su često izložbe slika i skulptura, razni performansi, aukcije nakita i umjetnina, no sve osmišljeno tako da je u službi čitatelja i ljubitelja knjiga. Spomenimo kako osim knjiga na portugalskom imaju i veliki  izbor engleskih, francuskih i španjolskih knjiga uključujući i prijevode književnika i pjesnika portugalskog govornog područja.

Jedinstvenost ove knjižare danas je više manje dobro poznata no podsjetit ćemo na neke od misli. Španjolski je pisac Enrique Vila-Matas Lello opisao kao “najljepšu knjižaru na svijetu”.  Britanski The Guardian, in 2008, smatra je najljepšom knjižarom Trećeg svijeta. Australski vodič “The Lonely Planet” 2011. je napisao da je Lello “treća najljepša knjižara na svijetu a opisali su je kao “biser art decoa”, izdvajajuću neogotičke police, crveno spiralno stubište koje izgleda poput egzotičnog cvijeta.” Lello je i dalje jedna od najkarakterističnijih kuća u Portu a fasada koja je neogotičkog stila kao takva proglašena je svjetskom baštinom (World Heritage).

Livraria Lello & Irmão

Rua das Carmelitas, 144, 4050-161 Porto +351 222018170

ponedjeljak – petak:  10:00-19:30

subotom 10:00-19:00

nedjeljom: zatvoreno

Pokušajte s ovog linka sa svih 360 stupnjeva osjetiti atmosferu: Livaria Lello  right here.

https://www.360portugal.com/Distritos.QTVR/Porto.VR/vilas.cidades/Porto/a5_lello.html

 

SVS

Komentari 5
  • January 27, 2015 6:33 am

    kinder surprise

    […]Here is a superb Weblog You may Locate Interesting that we Encourage You[…]

  • January 27, 2015 9:31 pm

    frankies bikinis july

    […]check below, are some entirely unrelated internet websites to ours, nevertheless, they are most trustworthy sources that we use[…]

  • January 28, 2015 8:50 pm

    chip and dale cartoons

    […]always a massive fan of linking to bloggers that I like but do not get a great deal of link love from[…]

  • February 4, 2015 6:03 am

    raymond de rankseo

    […]very handful of internet sites that happen to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out[…]

  • February 6, 2015 7:10 am

    News info

    I was reading the news and I saw this really interesting information

Odgovorite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.