15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 1 0 horizontal https://citajknjigu.com 300 4000
Čitaj knjigu | Izvrsna stranica za knjigoljupce i sve one koji će to tek postati.

“Kradljivica knjiga” (The Book Thief) – Markus Zusak

February 24, 2014
11254 Pregleda
U posljednje vrijeme pisci iz Australije sve su prisutniji na književnoj sceni. Svakako je jedno od iznenađenja bio Mark Zusak koji je s knjigom “Kradljivica knjiga” (The Book Thief) objavljenom 2005. stekao svjetsku slavu i priznanje. Jedna od najboljih knjiga...

U posljednje vrijeme pisci iz Australije sve su prisutniji na književnoj sceni. Svakako je jedno od iznenađenja bio Mark Zusak koji je s knjigom “Kradljivica knjiga” (The Book Thief) objavljenom 2005. stekao svjetsku slavu i priznanje.
Jedna od najboljih knjiga koju sam pročitala upravo je Kradljivica knjiga. Mene lik “kradljivice” podsjeća na Malog princa. Iako je pripovjedač Smrt ova priča nije o smrti ni o ratovima, iako je to možda prvo što ćemo pomisliti.
Glavni je lik djevojčica Liesel Meminger koja s majkom i bratom (otac je negdje nestao u vihoru rata) putuje vlakom do obitelji koja će ih udomiti no mali  brat u vlaku umire. Na pogrebu Liesel pokupi knjigu koju je grobar zaboravio,  ne zna čitati no sačuva je jer je podsjeća na brata..  Dolazi u munchensku udomiteljsku obitelj u koju je upućena od vlasti : majka se suprotstavila nacističkim vlastima.  Udomitelji su jednostavni i pošteni ljudi,  Papa, Hans Huberman koji je uči je čitati i pralje, Mama, Rosa, oštra i pomalo gruba žena s, naravno, zlatnim srcem. Preokret se zapravo dogodi na jdnom od spaljivanju knjiga koj su nacisti organizirali kako bi “pročistili” nacističku Njemačku od nemoralnih i neprimjerenih misli a govor nacističkog oficira isprovocira Liesel. Jer, nakon lomače ona nađe još jednu knjigu i ponese je kući. Vidi je i Ilsa Hermann (gradonačelnikova žena i mušterija Lieseline pomajke). Kada Liesel isporuči rublje Ilsi ova joj pokaže kućnu biblioteku. Kako rat ne jenjava kriza pogađa sve pa gradonačelnik otkaže pranje i peglanje rublja što djevojčicu prisili da “posuđuje” knjige a tako zaradi nadimak “Kradljivica knjiga”. Jedina knjiga koju nije ukrala je “Mein kampf” (“Moja borba”) koju je napisao Hitler što je znakovito –   borbe se ne kradu, bile one naše ili tuđe – one se jednostavno vode… ma kakve bile.
Kada njeni posvojitelji u podrumu sakriju Židova Maxa s kojim se Liesel sprijatelji i zajedno dijele priče, zaplet postaje mnogo kompleksniji. Poput Malog princa i lisice veza im je snažna no rizik i stalna opasnost čini štivo napetim. Max mora bježati jer se Papa zauzme za Židova kojeg napadne nacistički oficir i time stavi cijelu obitelj u opasnost….
Svi junaci u ovoj knjizi daju nam nadu u doba kada je nade bilo najmanje i u svoj tami koja ih okružuje nalaze svijetlo. To je ono čarobno i nadahnjujuće što je ovu knjigu vinulo u svijet.. “Kradljivica knjiga” počast je životima ovjekovječenima u knjigama. Možda nam Liesel i suputnica joj Smrt poručuju da ne moramo krasti živote dok smo živi nego čitajmo knjige, a u njima su stranice i stranice tuđih života.
Osobito je zanimljiva Smrt kao pripovjedač, koja je, suprotno našim očekivanjama, suosjećajna prema ljudskom rodu i ne sviđa joj se očaj i razaranje koje Rat donosi ljudima što je suprotno mišljenju kako su Smrt i Rat najbolji prijatelji. Njeni komentari i promišljanja osvježenje su u književnosti.

Upravo u kinima igra film snimljen prema romanu. Po prvi puta mi je teško reći da je knjiga bolja od filma. I film i knjiga su mi jednako dobri. Nakon gledanja filma danima nisam prestala razmišljati o njemu.
Zusak je inače autor pet knjiga, rođen je u Australiji od majke Nijemice i oca Austrijanca koji su u Australiju emigrirali 1950ih. “Kradljivica knjiga” koju je objavio kao 30godišnjak prevedena je na više od 30 jezika, bila je na prvom mjestu Amazona.com i New York Times bestseler lise, ali i na prvim mjestima po prodaji u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Izraelu i Južnoj Koreji.
Roditelji koji su preživjeli Drugi svjetski rat pričali su mu o tom vremenu, Zusak je radio na knjizi tri godine i čak posjetio Munchen.
Oženjen je i ima dvoje djece.
 

 

Komentari 0

Odgovorite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.