15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 1 0 horizontal https://citajknjigu.com 300 4000
Čitaj knjigu | Izvrsna stranica za knjigoljupce i sve one koji će to tek postati.

Dr. Seuss – sinonim za dječju književnost

August 18, 2014
6348 Pregleda
Uzdamo se u vaše poznavanje engleskog jer, kako prevesti Dr.Seussa? Kada je moj sin imao dvije godine obožavao je knjižicu “There’s a Wocket in your Pocket” i “Dr Seuss ABC” i osim što su to bili njegovi prvi koraci u...

Uzdamo se u vaše poznavanje engleskog jer, kako prevesti Dr.Seussa?

Kada je moj sin imao dvije godine obožavao je knjižicu “There’s a Wocket in your Pocket” i “Dr Seuss ABC” i osim što su to bili njegovi prvi koraci u zaljubljivanju prema knjigama, bili su i prvi koraci prema engleskom. Kasnije su neke knjige prevedene ali ne i sve. Jer, upravo je u tome čar Dr. Seussa, zapravo Theodora Seussa Geisela koji je rođen 1904. u Springfieldu, Missouriju. On je jednostavnim, “čistim” stihovima djeci, ali i odraslima, približio mnogo, mnogo tema

Djetinjstvo Teda Geisela

Theodor Geisel bio je dijete njemačkih emigranata. Tata, Theodor Robert i djed bili su glavni „pivari“ grada, a majka, Henrietta često je djecu uspavljivala stihovima koje je pamtila iz svog djetinjstva. Zato je kasnije Theodor rekao kako sve duguje mami koja je ne samo da je dobro pamtila već je i sama sklapala stihove. Ona je do udaje radila u pekarnici svog oca, a pite koje su bile svaki dan u ponudi nudila je pjevajući mušterijama. Ona je to zvala “pjesmice za prodaju pita”. Geiselovi su bili dobrostojeći, ali su ih i Prvi svjetski rat i prohibicija poljuljala. Reći će kako su to bila kao njemačkim emigrantima “izazovna vremena”. No, Theodor i sestra Marnie nisu puno osjetili te prevrate i imali su sretno djetinjstvo. Roditelji su bili strogi, ali prepuni ljubavi. S 14 je Ted prodao najviše ratnih obveznica i kao jedan od deset izviđača trebao je dobiti nagradu od bivšeg predsjednika Theodorea Roosevelta. Kada je podijelio devet došao je do malog Teda i zabrundao – “što ovaj dječačić radi ovdje?” – umjesto da mu netko objasni kako je mali najviše napravio. Otjerali su ga s pozornice i umjesto pohvale iskusio je poniženje, ali i zauvijek, zauvijek stravičan strah od javnih nastupa. To će ga pratiti do kraja života.

U djetinjstvu se “posadi” gotovo sve – sigurno i sretno dijete narast će u sretnog čovjeka, ono djetinjstvo koje je prerezano smrću ili bolestima ostavlja traume, a mjesta u kojima su djeca odrasla pojavljuju se često kasnije u djelima. Sretno djetinjstvo i zgodan grad Springfield kasnije se u Theodorovim djelima pojavljuju na najljepši način. Slon Horton prolazi džunglom, uz potok kakav je s vodopadima u mladim danima Theodorea tekao u Spriengfieldu, traktor Knox je onaj koji vozi lik u “The Sneetches”, u knjigama je kratko mnogo  slika iz njegovog rodnog grada. Upravo su te knjige Theodoru donijele slavu i bogatstvo, ali i neupitnu ljubav djece svih, pa i današnje generacije. Dr Seuss je jednostavno bez roka trajanja.

Ted, kako su ga zvali, pohađao je Dartmouth College gdje je postao glavnim urednikom humorističnog magazina “Jack-O-Lantern” a kada su ih “uhvatii” kako na tulumu, na Veliku Subotu piju krijumčareni gin Ted je smjenjen. U tom se magazinu od tada Ted potpisivao kao Seuss, svojim srednjim i maminim djevojačkim imenom i to je prvo spominjanje imena koje će postati sinonimom za dječju književnost.

Studiranje i ljubav

Da bi zadovoljio očeve ambicije Ted je upisao Oxford i otputovao u Englesku jer je otac svog sina vidio kao profesora, ali je Tedu to bilo dosadno i nezanimljivo. Nije se lako upisao na faks. Nisu ga primili pa je tata skupio novce i sam mu platio studij. U početku je Ted sjedio na anglo-saxonskom za početnike, ali su mu predavanja bila sve samo ne zanimljiva, a stvar se malo popravila kad je upoznao kolegicu Helen Palmer koja će mu postati suradnicom i prvom ženom. Zajedno su putovali Europom a ona je ta koja mu je rekla da bi bilo bolje da postane umjetnik nego li – profesor.  Na sreću, prihvatio je njen savjet. Vjenčanje je obavljeno u dnevnom boravku njenog brata sa samo 40 gostiju. Ted je tada imao samo 23 godine dok je Helen bila šest godina starija. No, trebalo je zaraditi za život. Kad su se vratili u SAD Ted je počeo raditi kao crtač stripova i iako su “The Saturday Evening Post” i neke druge novine objavile njegove “rane radove” Ted će punih 15 godina raditi u marketinškoj agenciji gdje će osmišljavati reklame za Standard Oil koji je na sreću pravovremeno prepoznao talent mladog Teda. Njegovi su crteži zapeli za oko i uredniku magazina “Judge” koji mu je ponudio posao, ali je Ted tada radio i za Ford, NBC i jednu pivovaru.

Otkrivanje crtanog filma i dva Oscara

S izbijanjem Drugog svjetskog rata Ted radi na političkim karikaturama za jedan liberalni magazin. Tjedno je napravio tri do pet tzv. “political cartoons”.  Prestar da ga unovače, imao je 38 godina,  doprinosi stvaranjem filmova za novake pri Frank Capra’s Signal Corps. Tu je prvi puta vidio animaciju, osmislio vojnika Snafua koji je glavni lik filmskih “instrukcija” za buduće vojnike. Ponudili su mu da radi za mornaričku obavještajnu službu ali on je radije ušao u Caprinu jedinicu. “Private Snafu” bio je popularan među mladim vojnicima koji su bili najbrojniji među regrutiranima pa se ideja da su crtići neozbiljni na kraju odbacila. Dva Oscarom nagrađena crtića koje je radio dok je bio u vojsci bili su „Tvoja dužnost u Njemačkoj“ i „Tvoja dužnost u Japanu“, sačuvani su, ali se ne zna gdje su crtići dobitnici Oscara “Hitler živi” i “Dizajn za smrt”.

A onda slovarica

Ted i dalje radi za Life, Vanity Fair i druge magazine  onda dobije ponudu da ilustrira zbirku dječjih izreka “Boners”, i iako nisu imale komercijalnog uspjeha Tedove su ilustracije primjećene i hvaljene. Priča kako je do toga došlo je – sjajna. Dvojica su autora napisala, jedan knjigu a drugi članak u “Timeu” o problemu djece koje teško ili nikako ne mogu naučiti čitati. Knjige su dosadne, djeca se ne mogu poistovjetiti s njima, a autor Hersey je bio užasnut pa je tražio da se postojeći primjerci slovarica i prvih čitanki zauvijek promjene. “One su antiseptične i nenormalno čiste”, rekao je, i zaključio kako Disney i Geisel daleko više “pašu” djeci.  Potpouno neuobičajeno Vanguard Press i Random House “podijelili” su autora, Teda i prava – a roditelji su razgrabili sve primjerke. Djeca su pak najviše profitirala.

Dr Seuss

Tada počinje doba Dr Seussa. Prva knjiga koju je napisao i ilustrirao je “And to Think That I Saw It on Mulberry Street, a nastala je kad su Helen i Ted putovali luksuznim cruiserom. Tedu je išla na živce buka motora. Helen mu je rekla neka ritam pretvori u rimu i tako je nastala knjiga koja će postati hit. Ali, prvo je bila odbijena 27 puta dok je nije otisnuo Vanguard Press. I to, sasvim slučajno. Ted je naletio na starog znanca iz Dartmoutha Mikea McClintocka koji je baš tog jutra počinjao raditi kao urednik u Vanguard Pressu i to na dječjem odjelu. Pokazao je šefovima rad svog kolege i za nekoliko sati Ted je potpisao ugovor.

Knjigu “The Cat in the Hat” ili “Mačak u šeširu” koja je postala sinonim za Dr Seussa, zajedno su izdali Houghton Mifflin iz Vanguarda i Random House. Naime, Mifflin je zamolio Teda da napiše i ilustrira knjigu koja će koristiti 22  riječi, riječi koje djeca prve koriste. Tako se “rodio” Dr Seuss!

Dr Seuss ili Budi ono što jesi i kaži što osjećaš, jer oni koji imaju nešto protiv toga nisu važni, a oni koji su važni, nemaju ništa protiv toga.

Helen Tedu nije bila samo suradnica, urednica i knjigovotkinja već je i sama pisala. The New York Times je njenu knjigu za mlade, 1936. proglasio jednom od najboljih. Osnovala je s Tedom i Phyllis Cerf Beginner Books, odjel za mlade pri Random Houseu, a iako su poslovno odlično funkcionirali brak nije bio najbolji. Helen i Ted kupili su 1948. stari toranj za promatranje u kalifornijskom mjestu La Jolla, a “toranj” je bio mjesto gdje je Tedova mašta svaki dan najmanje osam sati prelazila iz glave i srca na – papir. Kako je pisao ne zna se jer o tome nikada nije pričao. Imao je ideju o čemu će knjiga biti, na zidove je povješao komade papira a između su bile “rupe” koje je trebao ispuniti i povezati. Kad je trebao razbistriti misli išao je u duge šetnje po svom vrtu. Smatrao je da je vrtlarenje i briga za drveće forma umjetnosti pa su njegovi radovi pastoralni, a donirao je novac za izgradnju Lion Wading Poola u Wild Animal Park u San Diegu 1973. Priča se i o “kapi za razmišljanje” koju je nosio kada je imao blokade. Inače, osim leptir mašni imao je veliku kolekciju šešira. Kad su ga, a često su, pitali otkuda crpi ideje uvijek bi rekao – “Iz Uber Gletcha”. To je bila šala jer je u taj gradić svake godine putovao kako bi mu Švicarci popravili sat s kukavicom.  prije nego je našao svoj mir Ted je s Helen imao i gorkih trenutaka. I tužnih. Helen je pobolijevala, a kad je oboljela od raka 1967. dlučila je da je dosta i ubila se u 68 godini. Nije mogla imati djece, bila je poluparaliziran, a navodno ju je jako povrijedilo to što je Ted imao aferu sa ženom koja će mu kasnije postati drugom suprugom. On je s Audrey Stone godinama prijateljevao, a onda je to preraslo u ljubav. Ona je utjecala na daljnji Seussov rad a poslije njegove smrti postala je predsjednica Dr. Seuss  Enterprises, korporacije koja čuva nasljeđe. Njene je dvje kćeri Ted prihvatio kao svoje kada se razvela od svog muža kardiologa i iako je bila mlađa 18 godina Ted je rekao kako je u njegov život unijela svježinu i osjećaj obnove. Audrey i Ted imali su lijep i sretan brak. Temelj je bio dugogodišnje prijateljstvo, ona je donijela i mir i red u Tedov život, nikada ga nije ni na šta nagovarala (osim da pusti bradu) i bili su predodređeni jedan za drugog iako je njegov prvi brak tragično završio. Imali su bogat društveni život, bili su odlični domaćini i svakog su tjedna imali bar jednu zabavu s velikom i raznolikom listom gostiju. Ponekad bi Seuss zadao tematsku večeru i bilo je bolje da si gosti sami ponesu šešire  umjesto da on izabere neki iz svoje lude kolekcije i natakne gostu na glavu. Mnogo su putovali a na foto safariju u Africi rekao je kako su mu “maznuli” traffula drveće (koje je izmislio za Lorax). S Audrey, kažu prijatelji, dobio je novi zamah, veselje i inspiraciju. Pisao je osvještenije, koristio boje u nemogućim kombinacijama. Nikada ga nije maltretirala, samo ponekad usmjeravala. I dan danas je aktivna u očuvanju muževljeve misije – približiti knjigu i čitanje svima, najbolje od malih nogu.

Ted je umro 1991. 24. rujna i do tada je napisao i ilustrirao 44 knjige koje su prevedene na 20ak jezika, a preko 300 milijuna primjeraka prodano je diljem svijeta nakon njegove smrti. Napravljeno je 11 televizjskih emisija, musical na Broadwayu i nekoliko dugometražnih crtića i igranih filmova. Dobitnik je dva Oscara; prvi za crtić iz 1951. Gerald McBoing-Boing, a drugi za dokumentarni film”Design for Death”, dvije Emmy nagrade, 1977. i 1982. za “Halloween is Grinch Night” i “The Grinch Grinches”, dobio je i nagradu Peabody i Pulitzera 1984., šest počasnih doktorata i sve moguće književne nagrade..

Osoba je osoba bez obzira koliko je malena

Ted je unio u književnost što nitko nije. Često je govorio kako “nije neki crtač” i da više voli crtkati i šarati.  Likovi su mu čudni, bizarni i baš takvi djeci mili. U 60 godina tako maštovit i fantastičan zarobio je srca djece i odraslih. Duhoviti stihovi nisu bili samo lako pamtljivi već su širili rječnik, nagnali klince da sami “kuju” riječi, a jedan stih “osoba je osoba bez obzira koliko je malena” danas bi se i te kako ponovo trebala u nekim krajevima Zemlje svakodnevno tiskati da bi djeca, kad narastu u ljude odbacila rasizam, nacionalizam, homofobiju i fanatizam. Bio je širokog talenta pa je manje poznato da je noću radio skulpture, da je crtao, sebi za dušu  – zahvaljujući Audrey danas su njegova djela poznata. San koji je Ted imao ostvaren je 1997. kad je svijet mogao vidjeti litografije, serigrafije i skulpture koje je Ted radio. Ne samo to. Njegovi crteži danas vise u muzejima uz djela Rembrandta, Picassa jer je neupitno da je Geisel umjetnik 20. stoljeća, čak i tako nesavršenog crteža koji je postao njegov zaštitni znak.

Grinch

“Kako je Grinch ukrao Božić” jedna je od napopularnijih knjižica Dr Seussa u svijetu. Počelo je s pozivom kad je 1966. Chuck Jones koji je svojevremno gostovao i u Zagrebu a koji je napisao, producirao i režirao crtiće Bugs Bunnyj (Zekoslav Mrkva), Duffyja Ducka (Dodo Patka), Wile E. Coyote (Mirko S. Zlikovski) i Road Runner ili Ptice Trkačice, nazvao Teda. Uspio ga je uvjeriti da je knjigu o Grinchu treba adaptirati za televiziju. Disney je tada koristio potpunu animaciju pa je za pola sata crtića trebalo napraviti 25 000 crteža kako bi se priča mogla pratiti i bez naracije. Ted je pristao… Imali su pune ruke posla – koliko smije biti dugačak crtić, koje je boje Grinch, scenarij ne smije imati religioznu notu već je važno da se istakne dobrota srca… Ted je bio jasan što se boja tiče i jedva je Chucka uvjerio da Grinch bude zelen a da su mu oči grozne i crvene. Skladatelj Albert Hague imao je pak svoje muke. Ali, uspjeli su i to s nratorom koji je bio ni manje ni više već slavan Boris Karloff, inače pozntiji kao najslavniji filmski Frankenstein. Prvi je puta “Grinch” emitiran 1966. i do danas je na prvim mjestima po gledanosti svakog Božića.

(svake godine kod nas ljudi kukaju kako se “jedni te isti” filmovi vrte po programima a da ne shvaćaju kako je to praksa u svijetu – uvijek i svakog Božića na programu su Grinch, “Sam u kući”, “It’s a Wonderful Life”, “Čudo u 34. ulici”, “Umri muški” i niz drugih… jer je to dio božićne atmosfere i neke sigurnosti i utjehe kada se cijela obitelj okupi na ručku pa poslije, uz kolače i kavu ili punč s pola oka gledaju film(ove) a s pola prepričavaju događaje, uspomene…)

Kontroverze oko Seussa

Trebamo li reći kako se vagalo i proučavalo sve što je Dr Seuss napisao? Njegova je misija bila da i najmanjoj i većoj djeci približi ljepotu knjiga i čitanja, ali uvijek se nađu pseudo dobročinitelji za djecu koji traže neprimjereno, prosto, pogano. Najkontroverznijom se smatrala knjiga “The Butter Battle Book” koja je bila odgovor na nagomilavanje oružja i prijetnju nukleranog rata za Reaganove administracije. Rat između Yooka i Zooka prijetio je uništiti oba naroda jer se nisu mogli dogovoriti kako se pravilno jede kruh! Treba li maslac na krišku kruha biti namazan gore ili dolje? Posljednja je stranica knjige prazna. I poečo je cirkus. U Random Houseu su uslijedili sastanci urednika, pravnika, direktora pa se zaključilo kako je sve u toj knjizi opasno. Naslovnica, stihovi, kraj, ma, i naslov i iako nesklon raspravama i veoma ugodan čovjek koji nikada nikome nije zadavao glavobolje mušicama kakve neki pisci znaju imati, Seuss je branio svoje djelo. Svaki komadić. Na kraju je napravljeno nekoliko promjena i knjiga je šest mjeseci bila na bestseler listi The New York Timesa. Ali – kao knjiga za odrasle!! Kada je 1990. u SSSR-u emitirana TV verzija “Buttera” Ted se šalio kako zemlja pouzdano odlazi k vragu ako Sovjetski Savez može prikazati ovo djelo. Poruka knjige je bila daleko važnija, ali je i natjerala čitatelje da sami odgovore na pitanje – kakav je kraj? Dr Seuss je i danas jedan od najomiljenijih pisaca za djecu, a više od 40 knjiga prebačeno je na TV ili film. Šesnaest knjiga bilo je na ljestvicama 100 najprodavanijih.

Dr Seuss – doktor čega?

Ne, nije bio doktor. Ali, to vam je već postalo jasno. Dodao je dr pseudonimu u čast ocu koji je jako želio da mu sin bude liječnik. U neku ruku je i postao liječnik jer su njegovi stihovi milijunima djece dali odlične lekcije pa ne čudi često citiranje stihova ovog sjajnog pisca.

Today you are you! That is truer than true! There is no one alive who is you-er than you!

Iako su Seussova publika bila djeca sam nije previše volio djecu. Audrey je čak jednom rekla kako se on djece zapravo plašio! Uvijek je mislio “što će slijedeće napraviti?” Nije mogao mirno sjediti i igrati se s njima. Plašio se da će nekuda pobjeći ili upasti u neku nevolju. Još jedna važna stvar – on je izmislio riječ “nerd”, još 1950 u knjizi “If I Ran the Zoo”. “Horton” nije samo knjiga o slonu koji čuje majušne glasove već alegorija – kako se Amerika odnosi prema Japancima poslije Drugog svjetskog rata. Nastala je nakon posjete Hiroshimi što je Teda duboko potreslo – mala zemlja devastirana nuklearnim bombama morala se oporaviti i dignuti iz pepela, pa je i posvetio knjigu japanskom prijatelju. Napokon je i priznao  da je “Yertle the Turtle” temeljena na Hitleru – kornjača gladna vlasti prikaz je diktatora. To čak nije ni izazvalo tolike kontroverze koliko sam kraj jer se kornjača – podrignula. To do tada nije bilo ni u jednoj knjizi za djecu.
The more that you read, the more things you will know. The more that you learn, the more places you’ll go.

Posthumno je izašlo još šest knjiga po materijalima Dr Seussa. Audrey je osim nadgledavanja i očuvanja Tedove ostavštine sudjelovala i u stvaranju tematskog parka, a djela su, što je i sam Ted želio, prebačena i na CD-e. Fascinirala su ga računala, ali nikada nije naučio raditi na njima. Bio je uvjeren kako se čitanje i učenje može olakšati i tim novim medijima ali nije osmislio kako. Jer, kada je umro, 1991. CDi još nisu postojali.  Zato danas DSE, Dr Seuss Enterprises ide u korak s vremenom – stvorene su aplikacije, igre, on line stranica…

Nakon 53 godine predanog rada dobri je Ted umro u 87 godini i Amerika, ali i svijet oplakivao je njegov odlazak. Imao je rak čeljusti i umro je u snu. Ostavio je naputke – tijelo neka mu kremiraju, bez pogreba, bez oznake groba.

Posljednja rečenica u posljednjoj knjizi “Oh, the Places You’ll Go!” govori sve – “Ići ćeš na sjajna mjesta! Danas je tvoj dan! Tvoja te planina čeka! Pa… kreni na svoj put!”

 

stranica Seussvillea: https://www.seussville.com/?home#/home/

Knjige:

And To Think That I Saw It On Mulberry Street (1937)

The 500 Hats Of Bartholomew Cubbins (1938)

The King’s Stilts (1939)

Horton Hatches the Egg (1940)

McElligot’s Pool (1947)

Thidwick The Big-Hearted Moose (1948)

Bartholomew And The Oobleck (1949)

If I Ran the Zoo (1950)

Scrambled Eggs Super! (1953)

Horton Hears A Who! (1954) HORTON

On Beyond Zebra (1955)

If I Ran The Circus (1956)

The Cat in the Hat (1957) Mačak u šeširu

How The Grinch Stole Christmas (1957) Kako je Grinch ukrao Božić

Yertle The Turtle And Other Stories (1958)

The Cat In The Hat Comes Back! (1958)

Happy Birthday To You! (1959)

Green Eggs And Ham (1960)

One Fish Two Fish Red Fish Blue Fish (1960)

The Sneetches And Other Stories (1961)

Dr Seuss’s Sleep Book (1962)
Dr Seuss’s ABC (1963)

Hop on Pop (1963)

Fox In Socks (1965)

I Had Trouble In Getting To Solla Sollew (1965)

The Cat in the Hat Song Book (1967)

The Foot Book (1968)

I Can Lick 30 Tigers Today! And Other Stories (1969)

My Book About Me (1969)

I Can Draw It Myself (1970)

Mr Brown Can Moo! Can You? (1970)

The Lorax (1971) Lorax, zaštitnik šume

Marvin K. Mooney Will You Please Go Now! (1972)

Did I Ever Tell You How Lucky You Are? (1973)

The Shape Of Me And Other Stuff (1973)

Great Day For Up (1974)

There’s a Wocket in my Pocket! (1974)

Oh, The Thinks You Can Think! (1975)

I Can Read With My Eyes Shut! (1978)

Oh Say Can You Say? (1979)

Hunches In Bunches (1982)

The Butter Battle Book (1984)

You’re Only Old Once! (1986)

I am Not Going to Get Up Today (1987)

Oh, The Places You’ll Go! (1990)
Poslije smrti:
Daisy-Head Mayzie (1994) po Tedovim skicama i tekstovima

My Many Colored Days (1996) napisana još 1973. ai otkrivena poslije smrti.

Hooray For Diffendoofer Day! (1998) napisana po skicama i tekstovima

 

 

 

Komentari 9
 • January 2, 2015 11:43 am

  new balance 993 white

  I simply couldn’t depart your site before suggesting that I extremely loved the standard info an individual supply in your guests? Is going to be back ceaselessly to check up on new posts https://www.bjxgl.net/UserFiles/newbalance4/modelli_new_balance_…

 • January 3, 2015 5:16 am

  new balance made in china

  What i do not realize is actually how you’re now not actually a lot more well-favored than you might be right now. You are very intelligent. You know therefore considerably in the case of this topic, produced me in my view imagine it from so many nume…

 • January 3, 2015 11:30 am

  asics running shoes women

  I will right away take hold of your rss as I can’t to find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please let me recognise in order that I could subscribe. Thanks. https://pt-rigspek.com/userfiles/file/asics3/asics_nimbus…

 • January 27, 2015 7:22 am

  kinser surprise eggs

  […]just beneath, are many absolutely not related web-sites to ours, nevertheless, they’re surely worth going over[…]

 • January 28, 2015 4:51 pm

  donald duck

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 • February 4, 2015 9:32 am

  raymond de rankseo

  […]the time to study or pay a visit to the subject material or web sites we have linked to below the[…]

 • February 4, 2015 5:34 pm

  blood test

  […]Here is a great Weblog You might Come across Exciting that we Encourage You[…]

 • February 6, 2015 8:13 am

  News info

  I was reading the news and I saw this really cool information

 • February 22, 2015 12:41 am

  new balance 850

  You really make it appear so easy together with your presentation but I in finding this topic to be really something which I feel I’d by no means understand. It sort of feels too complicated and extremely wide for me. I’m having a look forward to you…

Odgovorite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.