15 49.0138 8.38624 arrow 0 bullet 1 4000 1 0 horizontal https://citajknjigu.com 300 4000
Čitaj knjigu | Izvrsna stranica za knjigoljupce i sve one koji će to tek postati.

Čovjek koji je tražio sreću – Laurent Gounelle i Sam svoj gazda – Kristina Ercegović

April 6, 2014
9801 Pregleda
Zapamtite,  nikada vam nijedna knjiga slučajno ne dođe na čitanje. Otprilike je isto kao što nikada, određene ljude, ne sretnete slučajno. Sve u svoje vrijeme i na vrijeme. Prvo sam počela čitati svjetski bestseler  “Čovjek koji je tražio sreću”. Tijekom...

Zapamtite,  nikada vam nijedna knjiga slučajno ne dođe na čitanje. Otprilike je isto kao što nikada, određene ljude, ne sretnete slučajno. Sve u svoje vrijeme i na vrijeme.

Prvo sam počela čitati svjetski bestseler  “Čovjek koji je tražio sreću”.

Tijekom odmora na Baliju Julian (istovremeno i narator knjige) odluči posjetiti poznatog iscjelitelja Samtyanga koji mu ubrzo dijagnosticira “bolest” tj. stanje nezadovoljstva koje se zove “nisi sretan a to ne primječuješ”.

Julian se zainteresira i počinje dolaziti kod Samtyanga na razgovore i preispitivanje svojih najdubljih uvjerenja. Julian spoznaje da sve što proživljavamo počiva na onome u što vjerujemo i da smo obično sami sebi najveće prepreke na putu do životne sreće.

Naravno, čitajući takve knjige u prvom planu razmišljaš o sebi, o svojoj sreći i osjećaju zadovoljstva. Potom se počinješ nalaziti u svim tim situacijama i ono što je dobro jest da se počinješ i sam preispitivati. Najgore je čvrsto se držati svojih uvjerenja jer nam ona onemogućuju izbore i diktiraju nam ponašanje. Uvjerenja određuju naše stavove.

Poruka ova knjige? Uspješan je život onaj koji vodiš u skladu sa svojim željama, kad u njemu daješ najbolje od sebe u onome što radiš i pri tome ostaješ u skladu s onim što jesi. To je onda život u kojem imamo mogućnost ići dalje od samih sebe i dati čovječanstvu doprinos, makar on bio nešto malo i skromno. Čitajući našla sam se u puno situacija i prepoznala sebe.

Laurent Gounelle, rođen 1968., studirao je sociologiju i psihologiju u Kaliforniji. Već se 15 godina bavi neuroznanostima, Šamanizmom i istočnjačkim religijama. Danas je profesor osobnog razvoja na sveučilištu u Clermont –Ferrand.

Odmah nakon čitanja ove lagane, ali ne i beznačajne “lektire” s mnogo šarma, dopala mi je u ruke knjiga Kristine Ercegović “Sam svoj gazda” koja je tematski povezana s knjigom “Čovjek koji je tražio sreću” jer Kristina, kao i Laurent, daje savjete o stvaranju i održavanju uspješnog posla a to znači i osobnog zadovoljstva i punog osjećaja  sreće. Kristinina knjiga je strukturirana kao vodič kako pokrenuti svoj posao, kako ostavariti svoj san i kako voditi svoj život u skladu sa svojim željama. U konačnici i Laurent i Kristina imaju istu motivaciju i viziju.

Kristinini savjeti su u knjizi više su nego jasni, precizni i korisni. Tko je od nas u današnje vrijeme  zadovoljan svojim poslom, zaposlenjem i položajem u društvu? Moje iskustvo ukazuje kako su rijetki ljudi oni koji  rade upravo ono što vole, što umiju i što ih pri tome i ispunjava. Na kraju i sama sam bila u toj kategoriji. Svakodnevne frustracije i nezadovoljstva na poslu nerijetko uzrokuju i fizičke bolesti.

Kristina nas, na vrlo realan i motivirajući način, uvodi u svijet poduzetništva. Hvala joj na tome. Osim toga, Kristinu sam nedavno osobno upoznala. Karizma i osjećaj zadovoljstva pršte iz nje tako da sve u knjizi napisano je i vjerodostojno.

Drugi dio njene knjige sadrži razgovore s nekim od najuspješnijih hrvatskih malih i srednjih poduzetnika. Njihove priče su inspirirajuće i pružaju odgovore na brojne nesigurnosti koje imamo pri pomisli o pokretanju vlastitog posla. Među njima su Jadranka Boban Pejić, Saša Cvetojević, Aleksandra Dojčinović, Hrvoje Prpić i mnogi drugi.

Svi njeni savjeti i preporuke, kao i njezina energija (koja se itekako osjeća u ovoj knjižici) i meni će pomoći u budućim planovima oko izgradnje mojeg projekta ČITAJ KNJIGU.

Kristina Ercegović diplomirala je marketing 1998. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i završila Executive MBA u poslovnoj školi Cotrugli. Godine 2002. osnovala je Herakleu, prvu agenciju u Hrvatskoj specijaliziranu za mystery shopping. Tu je tvrtku nedavno prodala i sada vodi svoju novu tvrtku ZAOKRET u sklopu koje umrežava male poduzetnike kroz vođenje Business Cafea  – www.crobusinesscafe.com

Vrlo zanimljiva osoba a samim time je i ova knjiga. Ako imate ideje, želje za pokretanjem svog posla, projekta i želite biti sretni i ispunjeni svakako pročitajte ovu korisnu knjigu i zapravo vodič kroz malo poduzetntištvo. Uostalom, to je i knjiga koja se nikada do kraja ne potroši. Uvijek je dobro imati je na nekoj bliskoj polici kako bismo ponovili gradivo.

Preporuka za Kristininu knjigu od jedne čitateljice s Malog Lošinja:

Draga Kristina,

Danas sam u pošti u Malom Lošinju kupila tvoju knjigu. Pročitala sam je u dahu, sada čitam još jednom. Hvala ti, unutra piše sve ono što meni, kao poduzetnici u ovom trenutku treba. Imam osjećaj da više nisam sama i da je sve ono sto sada prolazim tako normalno i tako često kad si “sam svoj gazda”. Nemam više grižnju savjesti zbog otkaza koje sam podijelila lošim djelatnicima, nisam više stroga prema seb -i i dalje se bojim ali unatoč strahu idem dalje :-)) Hvala ti, motivirala si me, podučila i inspirirala za dalje. Knjiga je blagoslov za svakog poduzetnika, nadam se da će je još puno njih pročitati. Puno pozdrava s Lošinja, Anamarija.

Ima li bolje preporuke?

Komentari 1

Odgovorite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.