Košarica
Izbornik

Robert Galbraith - Dudov svilac

Robert Galbraith - Dudov svilac
Izdavač: Mozaik knjiga “Dudov svilac” drugi je u seriji krimića Roberta Galbraitha, inače pseudonima tvoriteljice Harrya Pottera, J.K. Rowling, pod kojim piše krimiće. Poznato nam je kako je serijalom o Harry Potteru osvojila i mlađu i stariju čitalačku publiku, no još uvijek je ostalo skeptika koji sumnjaju da isti uspijeh može postići i u drugom žanru. Ovim je djelom autrica potvrdila da može napisati kvalitetan i intrigantan krimić.
Iako se “Dudov svilac” odmah po najavi pronašao na mojoj dugačkoj listi čitanja, nisam vjerovala da ću dobiti priliku i odmah pročitati knjigu. Iskreno da kažem, najviše su me potaknule kritike i skeptičnost ostalih koji očekuju dočepati se ovog naslova i dati svoj sud. Imajući to na umu, uzela sam u ruke ovu knjigu s više od 500 stranica i prionula na čitanje.

Cormoran Strike postao je popularan detektiv riješivši slučaj ubojstva manekenke za koju je policija zaključila da se sama ubila. Ionako već prenatrpan slučajevima i odlučan da ne uzima nove, predomisli se kada mu u ured dođe žena u pedesetima tvrdeći da joj je muž nestao. Owen Quine bio je kontroverzan pisac raskalašenog ponašanja koji je otišao nakon što mu je posljednji rukopis odbijen i nije ga bilo već desetak dana. Iako je to prethodno znao činiti, nestati i povući se na nekoliko dana kako bi u miru razmišljao, pisao ili družio se s brojnim “prijateljicama”, njegova je žena ovog puta uvjerena kako nešto nije u redu te moli Strikea da ga pronađe jer ne može biti sama s njihovom kćerkom. Policiju, naravno, ne želi zvati jer bi ju ismijali, a ionako im ne vjeruje. Iako baš i nije oduševljen te ne zna kako će ga autorova žena uopće platiti, Cormoran Strike obećaje kako će se raspitati te riješiti naizgled vrlo jednostavan slučaj. No ni ne sanja na što će sve naići te će mu upravo slučaj Owena Quinea postati glavna okupacija.

Već u samoj najavi knjige saznajemo da je Owen Quine ubijen. Neki zamjeraju što je to otkriveno. Neki zamjeraju vrlo dugi uvod, jer ubojstvo je razotkriveno tek negdje iza 150te stranice. Ovo mi je dalo misliti jer struktura romana je u biti odlična. Strike pomalo otkriva kako je Quine znao biti vrlo neugodan pa je stekao mnogo neprijatelja među kolegama autorima i izdavačkim kućama, a nestanak povezuje s njegovim posljednim rukopisom, Bombyx mori što je na latinskom naziv za dudovog svilca. Također je živio neodgovorno te imao brojne “izlete” nakon kojih bi se vraćao kući kao da se ništa nije dogodilo. Upravo je Bombyx mori, kojeg je navodno pročitalo tek nekoliko ljudi, izazvao ogroman skandal jer se u knjizi Owen nemilice okomio na mnoge poznate ličnosti te je prihvatljivo kako se netko želio osvetiti, ali i zaustaviti izlazak knjige u javnost.

U knjizi koju neki neopravdano vole dijeliti na dva dijela, prije i poslije pronalaska ubijenog pisca, održan je kontinuitet u priči pa se tzv. uvod nikako ne može nazvati sporim ili propitkivati redoslijed kojim nam autorica priča priču. Naime, baš su ti dani, kada svi misle da je nestanak Owenova smicalica kako bi dobio veći publicitet, presudni za istragu kada Strike saznaje kojekakve detalje iz njegovog života a oni su mu ispričani bez ikakvih zadrški ili bojazni da bi itko mogao biti sumnjiv. Potraga za kontroverznim autorom tako rezultira uvidom u to koliko je neprijatelja imao, kakvo je mišljenje javnosti o njemu te koliko je utjecaja na to imao sporni rukopis koji je izazvao toliki skandal. Kada tijelo konačno biva pronađeno i dalje je zadržan efekt iznenađenja jer ubojstvo je brutalno, sadrži skrivene poruke a sumljivaca je zaista mnogo i treba otkriti vezu između svakog od njih i neizdane knjige. Time roman dobiva veliku dubinu, pogotovo jer je opisan i osobni život Cormorana Strikea i njegove pomoćnice Robin. Ono što će otkriti o svakom od sumnjivaca dodatno će zapetljati jedno zaista zamršeno klupko što karakterizaciju čini vrhunskom.

Iz opisanih razloga, svidjela mi se upravo ovakva struktura romana. Knjiga je bogata detaljima a svi ključni likovi također opisani podrobno pa ćete morati pričekati da vam ubojicu otkrije sam Cormoran Strike. Upravo puno zapleta, tajni i intriga natjerat će vas da iznova i iznova pogađate, no novi će vas događaji uvijek vratiti na početak. Nije li upravo to karakteristika odličnog krimića?

Za one koji vole krimiće, preporučam ovo kompleksno djelo. Što više upoznajete likove, to ćete više biti zbunjeni pokušavajući odgonetnuti ubojicu. Ovog nam je puta autorica donijela odličan krimić koji će vas zaokupiti satima te ne ćete vjerovati da ste ga pročitali tako brzo (kao što je bio i moj slučaj). Usporedbe kažu da je puno bolji od prethodnog koji je bio uvod u serijal o detektivu Cormoranu Strikeu i njegovoj pomoćnici Robin, a ja nimalo ne sumnjam da ćemo čitati još gomilu njihovih zanimljivih slučajeva. Lea Martinuš

Pretraga

Tečaj €/kn: 7,53450 2023-03-30 16:58:14