Košarica
Izbornik

Dvadeset klasika koje možete slistiti u jednom vikendu

Dvadeset klasika koje možete slistiti u jednom vikendu
  1. Biser, The Pearl, John Steinbeck, 1947.

Kad je John Steinbeck putovao u La Paz, čuo je staru narodnu meksičku priču koja ga je inspirirala za kratki roman "Biser". Kino je siromašan seljak koji je izronio veliki biser. On je, kao i cijela njegova loza, ronilac, a biseri koje pronađe pomažu im da prežive. No jednog dana izroni ogromni biser koji će prodati kako bi platio troškove za liječenje svog teško bolesnog sina. Biser koji će prodajom Kinovoj obitelji donijeti spas postaje prokletstvo jer svi žele biser tj. novac. Da bi zaštitio biser on je spreman na sve, a to vodi do tragedije… Steinbeck je jedan od najvećih pisaca 20. stoljeća, i s pravom ga tako zovu. Priču koju je prvo napisao kao scenarij za film objavio je kao novelu The Pearl of the World, 1945, a istovremeno su Meksikanci snimili film La Perla. U originalu duga tek 96 stranica, Biser je jedno od najpopularnijih i najpoznatijih djela.

  1. Soba s pogledom, A Room With A View, E. M. Forster, 1908.

Dok još ne možemo putovati s koferima, otputujte u Italiju s ovim romanom. Lucy Honeychurch, mlada i tvrdoglava djevojka, kakve djevojke tih godina uglavnom jesu, s rođakinjom i usidjelicom Charlotte Bartlett odlazi, zapravo bježi u Firenzu. Forster je vrhunski pisac pa ćete imati osjećaj da ste s Lucy, da osjećate njezinu slobodu u kojoj uživa nakon što se otrgnula okovima svakodnevice i očekivanja koja su pred njom. A onda je tu i taj pogled na rijeku Arno i ta soba i društvo koje se zatekne u Firenzi među kojima i - on. Jedna je od sto najboljih romana 20. stoljeća na engleskom jeziku. Stranica? 321 u originalu.

  1. Giovannijeva soba, Giovanni's Room, James Baldwin, 1956.

Pariz 1950-ih je mjesto glamoura. Mladi Amerikanac David odmah na početku romana zaprosi voljenu djevojku. Ona odlazi u Španjolsku da razmisli o ponudi. David je ubrzo uhvaćen u vrtlogu emocija s mladim talijanskim barmenom.. Možda je točno da je James Baldwin koji je iz Amerike pobjegao u Europu, prvo u Pariz zbog rasizma te na kraju i umro u Francuskoj unio autobiografske elemente, no ovo je više prikaz socijalne izolacije, pitanje spola i seksualnosti, krize identiteta, konflikt muškosti. Rekao je kako priča nema veze s njegovim iskustvima, ali da je više studija o što bi moglo biti i što treba biti. Jer sretnemo neke ljude i ne znamo cijelu priču. On je zapamtio plavokosog muškarca kojeg je upoznao u baru i koji je cijelo društvo počastio pićem da bi tri dana kasnije Baldwin na naslovnici francuskih novina vidio njegovo lice – čovjek je uhapšen i giljotiran. Strast, nesigurnost i zabranjena ljubav, to je Giovannijeva soba na samo 159 stranica.

  1. Slika Doriana Graya, The Picture of Dorian Gray, Oscar Wilde, 1890.

Iako je Oscar Wilde najpoznatiji po komedijama, njegov je jedini roman remek-djelo koje svakako treba pročitati. Dorian Gray mlad je i prelijep mladić koji želi po svaku cijenu zauvijek sačuvati svoj izgled. Nevjerojatna ljepota inspirira slikara da naslika Dorianov portret, a mladić obuzet taštinom prepušta se hedonizmu koji prerasta u život prepun zla. Svaki put kad nekome napravi zlo, na portretu njegov lik stari, no on je i dalje nepromijenjen. No taj portret on drži pod ključem i iako je svjestan da zlo ima posljedica ne može se zaustaviti. Iako su roman u početku napadali kao presenzibilan, danas ga drže najboljim Wildeovim djelom.

  1. Stranac, L'Étranger, Albert Camus, 1942.

Albert Camus nije mislio da je njegov Stranac primjer egzistencijalizma, no tako danas najčešće opisuju roman koji je možda i njegovo najpoznatije djelo. Apatičnog Francuza Meursaulta koji je rođen u Alžiru pratimo prije i poslije događaja koji će oblikovati njegov život. Mersault jednostavno ne brine što se oko njega događa pa roman završava meditacijom o besmislenosti postojanja. Obavljen 1942. proglašen je ovaj kratak, ali moćan roman kao jedno od 100 najvećih djela 20. stoljeća po anketi Le Mondea.

  1. Veliki Gatsby, The Great Gatsby, F. Scott Fitzgerald, 1925.

Niste li do sada, dobar je trenutak da provjerite zašto se roman Veliki Gatsby smatra jednom od najboljih knjiga ikad napisanima. Naoko romantičan i bezbrižan pogled na život u vrijeme Ludih dvadesetih. No priča postaje sve mračnijom i traži pažnju od čitatelja što nije teško, jer ovo djelo nećete ispustiti iz ruku sve do kraja. Ono što na početku izgleda kao život prepun glamoura, dekadencije i pretjerivanja skriva ljubavnu priču. Junaci polako gube blještavilo i pokazuju svoje prave karaktere…

  1. Životinjska farma, Animal Farm, George Orwell, 1945.

Prije nego je Zapad prekinuo prijateljstvo sa SSSR-om 1945. i u doba kad je Staljin bio cijenjen i poštovan, George Orwell napisao je Životinjsku farmu. Alegorijska priča o prevratu na jednoj farmi, gdje životinje svrgnu vlasnika ne bi li poštenije živjele. Orwellova je priča zapravo opisivala  Rusku revoluciju 1917. a trebalo je neko vrijeme da je objave. Sovjetski su vođe u knjizi svinje koji preuzmu vlast jer sve su životinje jednake, samo su neke jednakije od drugih. A znao je o čemu priča jer je bio dobrovoljac u Španjolskoj pa je vidio što se dogodilo kad su Sovjeti počeli "pomagati" Španjolcima u borbi protiv Franca. Naravno da je roman bio zabranjen u SSSR-u jer je bilo jasno da je svinja Napoleon zapravo – Staljin.

  1. Starac i more, The Old Man and the Sea, Ernest Hemingway, 1952.

Posljednje veliko djelo slavnog Hemingwaya donijelo mu je Nobelovu nagradu, hvale i ulazak u lektire. Iako izgleda na prvu kao jednostavna priča o starom ribaru koji se bori s velikim marlinom zapravo je mnogo više od toga. Hemingwayov stil, čist i bez suvišnih riječi, očišćen od nepotrebnih pridjeva primjer je sjajne književnosti, a o toj ćete priči, sirovoj i snažnoj još dugo razmišljati..

  1. Mirni Amerikanac, The Quiet American, Graham Greene, 1955.

Kako su antiratne teme bile smatrane i antiameričkima i nedomoljubnima, djela Grahama Greena su klasik. Mirni Amerikanac jasan je komentar beskorisnosti rata, a Greena je inspiriralo vrijeme koje je proveo u Francuskoj Indokini kao ratni dopisnik. Čitajući knjigu vrlo je jasno da je Greene pisao o mjestu i stvarima koje je na njega jako utjecale. Zamislite to kao špijunski roman, ali s mnogo, mnogo više dubine.

  1. Klaonica 5, Slaughterhouse-Five, Kurt Vonnegut, 1969.

"Klaonica Pet" na ovom je popisu možda i stranično najduži roman, ali između vanzemaljaca, putovanja kroz vrijeme, povijesti Drugog svjetskog rata i osobnih anegdota nećete primijetiti da je čitate satima, ali unutar vikenda. Jer ovo je ipak ikonski roman sjajnog Kurta Vonneguta. Navodno ga je na pisanje ovog romana nadahnulo vlastito iskustvo, kad je bio ratni zarobljenik u Dresdenu za vrijeme Drugog svjetskog rata. No ako je njegovo iskustvo temelj, on ga je nadogradio u raskošnu vilu - roman obuhvaća mnogo toga pa prkosi bilo kakvoj kategorizaciji. Možda bi je mogli svrstati u književnu znanstvenu fantastiku, ali to morate pročitati sami.

  1. Dan skakavaca, The Day of the Locust, Nathanael West, 1939.

Tvornica snova Hollywood ima i mračniju stranu i nije to neka novost. No West koji je roman Dan skakavaca napisao 1939. lagani je komentar i na Veliku depresiju no snažnija slika propasti Američkog sna. Poput mnogo klasika i West je umro ne sluteći kakav će uspjeh njegov roman postići. Zašto je na popisima najboljih knjiga provjerite sami.

  1. Jedan dan u životu Ivana Denisoviča, Odin den’ Ivana Denisoviča, Aleksandr Isajevič Solženjicin, 1962.
Solženjicin je preživio gulag, pa onda svijetu rekao ovim romanom kako je to bilo. Njegov je junak Ivan Denisovič, i pratimo vrlo detaljno njegov jedan jedini dan u gulagu. Opisi su besprijekorni i omogućavaju nam da zamislimo sve, od kreveta do mršave juhe koju zatvorenici dobiju kao obroka. Iznenađujuće je da je sovjetska vlada dopustila da se roman objavi odmah, uz samo ograničenu cenzuru 1962. Pomoglo je što je tada bilo razdoblja liberalizacije.
  1. Preobražaj, Die Verwandlung, Franz Kafka, 1915.

Ovo je možda najkraći roman na popisu, ali kako su Kafkine knjige guste, otkrit ćete da će vam s ovim kratkim djelom vjerojatno treba cijeli dan. U tipičnoj Kafkinoj modi, priča započinje neobjašnjivom transformacijom glavnog lika, Gregora Samsa, u divovskog insekta. Ne žohara, samo insekta jer je inzistirao da se ne kaže koji, a kamo li na naslovnicu stavi ilustracija kukca. Tako on  istražuje novi život čovjeka kao insekta. Metamorfoza je s njemačkog prevedena na bezbroj jezika i smatra se jednim od najboljih djela fikcije ikad napisanih.

  1. Oduvijek smo živjeli u dvorcu, We Have Always Lived in the Castle, Shirley Jackson, 1962.

Sjajna priča o ubojstvu na imanju obitelji Blackwood, posljednji je roman kraljice horrora Shirley Jackson, a vrsta je knjige koju ćete htjeti svi pročitati samo da biste razgovarati o njoj. Uostalom, čekamo biopic o Shirley Jackson pa će i oni koji je do sada nisu čitali posegnuti za njenim knjigama. Ali, oprez… probajte po danu čitati. Ne po noći.

  1. Dražba predmeta 49, The Crying of Lot 49, Thomas Pynchon, 1965.
Upoznajte Thomasa Pynchona, barem kroz ovaj, njegov jedini kraći roman. Oedipa Mass kućanica iz Kalifornije uplete se u staru zavadu dvije poštanske kompanije kad je obavijeste da je ona nasljednica i izvršiteljica oporuke svog nekadašnjeg dečka mogula Piercea Inverarityja koji je umro kao bogati vlasnik nekretnina. Je li riječ o zavjeri?
  1. Ljubavnik, L'Amant, Marguerite Duras, 1984.
Nakon uspjeha prijašnjih romana Durasova je 1984. objavila i autobiografski roman na 148 stranica. Postao je književnom senzacijom, preveden na 43 jezika i odnio joj je Prix Goncourt, ali i skandal. U Francuskoj Indokini 15godišnja djevojka 1929. putuje deltom Mekonga na povratku s praznika. Vraća se u internat u Saigonu i privuče pažnju 27godišnjeg sina kineskog poslovnog magnata koji započinje razgovor s njom. Njezina je majka manično depresivna, udovica koja je bankrotirala i djevojka je odlučila da će sama pronaći svoj put. No postoje ljubavnicom i iako se čini da je ovo ljubav bez premca, njegov otac se ne slaže s njegovim odabirom bijele djevojke. Koliko on nju stvarno voli shvatit će tek kasnije. Roman je izazvao skandal je junakinja odnosno Duras ima tek 15 godina.
  1. Ethan Frome, Edith Wharton, 1911.

U Starkfieldu, izmišljenom gradiću Ethana Fromea se ne može ne primijetiti, no on je ruina od čovjeka. Pripovjedača zanima tko je taj čovjek i pred nama se na 195 stranica otkriva priča.

  1. Fahrenheit 451, Ray Bradbury, 1953.

Klasični roman Raya Bradburyja nosi ime po temperaturi na kojoj se papir spontano zapali, jer je priča postavljena u distopijsku budućnost u kojoj vatrogasci ne gase vatru. Oni je pale. Točnije, pale knjige. Inspiraciju je dobio, i djelo napisao 1953. kad je Ameriku zahvatilo ludilo senatora McCarthyja i kada je paljenje knjiga bilo prava prijetnja.

  1. Noć, Night, Elie Wiesel, 1956.

"Noć" je najkraći put za postizanje neke razine razumijevanja strahota holokausta, a put je običan i jednostavan. Temelji se na vremenu kad je dobitnik Nobelove nagrade Elie Wiesel bio u koncentracijskim logorima i to je prva i najstrašnija trilogija koju je napisao o svom eventualnom procesu povratka natrag u stvarni život. "Noć" ni na koji način nije ugodno čitanje, ali to bi trebalo biti obavezno za cijelo čovječanstvo. Ovo je kratki roman potresnog sjećanja na te događaje i ključno je da se ne ponove.

  1. Galeb Jonathan Livingston, Jonathan Livingston Seagull, Richard Bach, 1970.
Priča o galebu s ilustracijama Russella Munsona bajka je i novela koja je sedamdesetih poharala svijet. na vrhu ljestvice bestsellera New York Timesa bila je 37 tjedana. Za one koji su knjigu čitali tada važna napomena: 2014. izašlo je novo izdanje s dodatnih 17 stranica odnosno četvrtim djelom priče. Jonathan je galeb koji želi letjeti i koji zbog toga uči sve o letu, a kako od toga ne želi odustati, izbace ga iz jata…
  1. Kronika najavljene smrti, Crónica de una muerte anunciada, Gabriel García Márquez, 1981.

Prije nego zaronite u magični realizam Sto godina samoće moćna, snažna priča o ubojstvu vrijedna je vašeg vremena. I više od toga. Možda se ljudi dijele na one koji Márqueza obožavaju , a u koju, priznajemo, spadamo, i na one koji ga ne vole, ali svakako je trebate pročitati. Uostalom, to je jedno od onih djela s kojim što više saznajete, manje znate. Jesmo vas nagovorili?

BONUS Franny i Zooey, Franny and Zooey, J.D. Salinger, 1961. Dvije kratke priče o bratu i sestri priče je o borbi koju smo svi prošli ulazeći u svijet odraslih.

Sandra Veić Sukreški

Pretraga