Košarica
Izbornik

Čitajte s djecom: drugi dio "Priča za laku noć za mlade buntovnice"

Čitajte s djecom:  drugi dio "Priča za laku noć za mlade buntovnice"

Otkada sam prije nekoliko mjeseci u knjižari vidjela drugi dio popularnih „Buntovnica“ na engleskom jeziku, nisam mogla dočekati njezinu verziju i na hrvatskom jeziku. I evo je! Izdavačka kuća Znanje napokon nam je donijela toliko dugo očekivani nastavak „Priča za laku noć za mlade buntovnice“ u prijevodu sjajne Ande Bukvić Pažin. Ponovljen uspjeh prve knjige Sada već svima poznate autorice Elena Favilli i Francesca Cavallo, poduzetnice, novinarke i voditeljice raznih projekata vezanih uz djecu, još su prije dvije godine svojom Kickstarter kampanjom oduševile čitav svijet. Uočivši kako najveći broj priča i bajki na tržištu djevojčice percipira kao one kojima je životni cilj pronaći princa, željele su razbiti stereotipe dječje književnosti i pokazati svakoj djevojčici da može biti apsolutno sve što poželi. Kampanjom je prikupljeno preko milijun dolara, a sve ostalo je povijest. To je postala knjiga koja je svoje mjesto našla na policama milijuna djevojčica, koja se čitala u knjižnicama, koje su učitelji nudili učenicima kao izborno štivo, koju su tete pričalice čitale u bolnicama.  Knjiga je bila prevedena na više od četrdeset jezika i rušila rekorde prodaje. U njima nisu uživale samo djevojčice, nego i njihove mame, bake, starije sestre, sestrične, žene u kasnim dvadesetima i ranim tridesetima. Shvativši da ima još itekako mnogo žena koje zaslužuju svoje mjesto u knjizi, autorice su se odlučile na izdavanje i drugog nastavka. U tome su im pomogli i čitatelji koji su sami predlagali žene o kojima su nekada čuli ili koje su poznavali, a za koje ostatak svijeta nije znao. I zaista, u ovoj ćete knjizi naći nekoliko imena koja su svima poznata poput Beyoncé, Madonne, Oprah Winfrey, Joanne Kathleen Rowling, Isidore Duncan ili Audrey Hepburn i drugih, ali jednako tako i obilje ženskih imena s kojima se mnogi nikada nisu sreli.

Primjerice, jeste li znali da je Beatrice Vio, sada 21-godišnja djevojka i strastvena mačevateljica, zbog bolesti ostala bez sva četiri uda, no i dalje pronalazila način za osvajanje medalja? Ili da je zahvaljujući Pauline Léon pokrenuta Francuska revolucija? Ili pak da je Sofia Ionescu bila jedna od prvih neurokiruginja na svijetu koja je spasila na tisuće života? A profesori su joj rekli da to nije za ženu. Ove i još mnoge druge priče daju novi pogled na ulogu žene u povijesti. Daje se novi pogled na povijesne događaje poput holokausta, apartheida, izbjeglištva, pokoravanja Aboridžina, napada ISIL-a i svega onoga o čemu djeca najčešće ne znaju mnogo. Primjetno je da ovaj nastavak ima i snažnu ekološku i znanstvenu notu pa je, mnogo više nego u prvoj knjizi, naglasak na ženama koje su se bavile očuvanjem flore i faune, ali i onima koje su pronašle nove načine liječenja ili rada u znanosti. Dakako, ne zaostaju ni književnice, umjetnice, plesačice, aktivistkinje, sportašice ili pak naprosto hrabre djevojčice koje su odlučile da će već u najranijoj dobi raditi baš ono što vole. Novost u ovoj knjizi je i ta što se na kraju nalazi rječnik u kojem se malim čitateljima dodatno pojašnjavaju termini vezani uz djelovanja pojedinih žena, a i grafički je knjiga pomalo osvježena i u skladu s trendovima izdavaštva.

Dopustite djevojčicama da budu sve što požele. Jer one to mogu Kao što je to bio slučaj i s prvim nastavkom, ovo je knjiga koju naprosto morate priuštiti sebi i svojim djevojčicama (ali i dječacima). Ona će kod djevojčica snažno utjecati na stvaranje slike o samoj sebi. Naime, poražavajući je podatak iz članka objavljenom u časopisu Science, jednom od najboljih na području ljudske znanosti, koji kaže da djevojčice već sa šest godina počinju vjerovati u to da su lošije od dječaka, da nisu pametne kao oni i da naprosto u dalekoj budućnosti ne mogu ostvariti sve ono o čemu sanjaju. Dobro znamo da istina ne može biti dalje od toga. Djevojčice i žene mogu sve, a ova će im knjiga to i pokazati. Kada sam prošle godine u ovo doba pisala o prvom dijelu „Priča za laku noć za mlade buntovnice“, spomenula sam kako mislim da će ta  knjiga promijeniti lice dječje književnosti i općenito knjiga za djecu. I zaista se to i dogodilo. Ta je iznimna knjiga pokrenula lavinu promjena. U proteklim su se mjesecima objavljivale razne varijante priča o ženama koje su mijenjale povijest, koje su rušile predrasude i koje nisu prezale pred pravilima „muškog svijeta“. Diljem kugle zemaljske ljudi pronalaze inspiraciju u ženama upravo putem ovakvih priča, a napokon je red došao i na našu regiju. I Hrvatsku na proljeće čekaju naše "Buntovnice" uz koje će djevojčice, ali i dječaci, vidjeti da se i u Hrvatskoj može uspjeti, iako možda traje duže nego u razvijenijim zemljama.  

Tatjana Barat

Pretraga

Tečaj €/kn: 7,53450 2023-10-01 04:48:23