Košarica
Izbornik

Čitajte s djecom: Labud Kjel Želimira Hercigonje vratio se u najljepšem izdanju

Čitajte s djecom: Labud Kjel Želimira Hercigonje vratio se u najljepšem izdanju
Ako ste voljeli "Ružno pače", zaljubit ćete se i u Kjela, protagonista predivne bajke "Kjel, crna ptica-labud" Želimira Hercigonje, u novom objavljenom izdanju popraćenom čudesnim ilustracijama Ane Kadoić. Kjel će svako dijete povesti na putovanje u potrazi za svojim mjestom pod suncem, ljubavlju, srećom i iskrenim prijateljstvom.
Bajkovit tekst popraćen bajkovitim ilustracijama Želimir Hercigonja poznat je gotovo svakom malom čitatelju i onima koji rade s djecom. Čak je pet njegovih djela uvršteno u lektirne popise u hrvatskim osnovnim školama te se samim time mnoga njegove bajke poput „Bajkovnice“, „Srebrnaste niti snova“ „Vladara ledene osame“ i „Kjela“ ubrajaju u sam vrh hrvatske dječje proze. Jednako je i s romanom „Tajni leksikon“ koji ne prestaje oduševljavati generacije čitatelja. No, „Kjel“, inače već godinama dio lektire za drugi razred, svakako je jedna od onih onih posebnijih i vječnih bajki kojima se rado vraćaju i djeca i odrasli. U najnovijem izdanju svog maestralnog književnog ostvarenja Hercigonja je udružio snage s višestruko nagrađivanom hrvatskom akademskom umjetnicom Anom Kadoić. Ona iza sebe ima više od 40 ilustriranih slikovnica i školskih udžbenika, a potvrdu njezinom radu dale su i brojne prestižne nagrade poput „Ovce u kutiji“, „Lice knjige“ i „Grigor Vitez“. „Kjelu“ je pristupila drugačijom ilustratorskom tehnikom, koja se u ostalim dječjima knjigama i ne viđa baš dovoljno često. Kolažnom tehnikom kombinirala je elemente tkanine, čipke i papira s klasičnim ilustracijama, koristeći pritom pastelnu paletu boja koja tako neodoljivo podsjeća na nordijske krajeve, ujedno i mjesto radnje ove hvaljene bajke.
Crni labud u potrazi za srećom Povezujući andersenovske elemente "Ružnog pačeta" i elemente nordijskog folklora, radnja prati mladog labuda Kjela u dalekoj nordijskoj zemlji koji je već samim svojim rođenjem pokazivao da je drugačiji od drugih. Naime, bio je crne boje. Iako je to privlačilo pažnju brojnih labudica, drugi mužjaci mu nisu bili nimalo skloni. Štoviše, Kjel je dugo trpio njihovo zlostavljanje i plakao u tišini, sve dok jednog dana nije odlučio tome stati na kraj i potražiti svoju sreću negdje drugdje. Mada je odlazak predstavljao veliku nesigurnost i strah, još mu je strašnije bilo ostati u jatu u kojem nije prihvaćen. Iako se snašao u novom okruženju, svakog je dana postajao sve potišteniji. Naime, Kjelu je nedostajala  ljubav. Odlučan u namjeri da potraži pravu ljubav, put ga je doveo do vještice Karengard. Ona mu je obećala družicu, no pod uvjetom da sam pričeka da mu je život stavi na put, a ne da je sam traži. No, Kjel nije mogao izdržati, a avanture koje su uslijedile odvele su ga u predivne začarane ledene krajolike i nova iskušenja. Hoće li pronaći toliko željenu životnu družicu?
Sloboda kao nit vodilja Uz pregršt pjesničkih slika i harmoničan sklad jezika, autor na vrlo nenametljiv način ispituje teme s kojima se susreće gotovo svako dijete. Nije tajna da je vršnjačko nasilje u sve većem porastu, a djeca nerijetko pronađu bilo koji razlog kako bi se rugali onom koji je drugačiji od njih. Takav je bio i Kjel. Srećom, naš je labud na vrijeme shvatio da je nemoguće zauvijek živjeti u okruženju zlostavljanja želi li nešto više za sebe. I upravo taj dio šalje snažnu poruku svakom malom čitatelju: nitko nikada ne smije pristajati na bilo koji oblik nasilja. Odmakom od toga, pružaju nam se neki sasvim novi životni vidici, baš kao i Kjelu. Iako mu je na trenutke nedostajala prividna „sigurnost“ jata, znao je da tu ne može provesti život. Štoviše, čak i švedsko ime „Kjel“ znači „onaj koji je slobodan“, a upravo spoj prave ljubavi i iskrenog prijateljstva za Kjela najbolji mogući opis slobode. Iskrene preporuke za ovo magično štivo za sve generacije! 
Tatjana Barat

Pretraga

Tečaj €/kn: 7,53450 2023-10-01 04:13:25