Košarica
Izbornik

Čitajte s djecom: Frida Kahlo u izdanju za najmlađe

Čitajte s djecom: Frida Kahlo u  izdanju za najmlađe

U posljednjih nekoliko mjeseci, otkada je na naše tržište stigla predivna knjiga „Priče za laku noć za mlade buntovnice“, napokon su u prvi plan stavljene jedinstvene i nevjerojatno snažne žene i to prilagođene najmlađim čitateljicama. I čitateljima, dakako. Jedna od žena koja se redovito javlja u raznim varijantama slikovnica o suvremenim junakinjama je meksička slikarica Frida Kahlo. Međutim, ovaj put možemo je naći u zasebnoj knjizi namijenjenoj predškolskom uzrastu pod nazivom "Frida Kahlo i njezini ljubimci" u izdanju izdavačke kuće specijalizirane za djecu Planet Zoe.

Najbolje ilustrirana knjiga 2017. Već od otvaranja prve stranice ove knjige jasno je da su autorica teksta Monica Brown i ilustrator John Parra napravili izniman posao. Štoviše, New York Times i njujorška javna knjižnica dodijelili su joj nagradu za najbolje ilustriranu dječju knjigu u 2017. godini. Ilustracije savršeno prate tekst, a ono što je posebno uspjelo je i svojevrsno kopiranje umjetničkog izraza same Fride. Kao i na Fridinim umjetničkim remek-djelima, i ovdje prevladavaju asteški uzorci i jarke boje Meksika. S obzirom na to da autorica već ima iskustva sa slikovnicama za najmlađe u kojima predstavlja umjetnike (isto je napravila s pjesnikom Pablom Nerudom, što željno iščekujemo i na našim prostorima), nema dileme da je i ovdje znala što radi.

Kućni ljubimci oblikovali Fridinu osobnost Pazeći da ton slikovnice bude vedar poput Fridina karaktera, autorica se vješto fokusira samo na Fridine najljepše uspomene iz djetinjstva i mladenaštva uz, dakako, povlačenje paralela s njezinom odraslom dobi. Međutim, samo u dva-tri navrata vrlo nježno spominje nesreće koje su je zadesile u vidu zdravstvenih problema i, budimo realni, nevjernog supruga Diega Rivere. Također se ne spominju njezini politički angažmani ni revolucionarne smjele slike jer sve to, dakako, nema što tražiti u dječjoj književnosti za predškolski uzrast. Kako navodi sama autorica, uvijek ju je intrigirala veza Fride i njezinih ljubimaca, što ju je ponukalo na detaljno istraživanje tog aspekta života velike umjetnice. Zato okosnicu radnje čini Fridina neizmjerna ljubav prema životinjama, koja je započela još u djetinjstvu. Nastojeći male čitatelje na nenametljiv način, bez ikakvog dociranja, poučiti o ikoni suvremenog meksičkog slikarstva, autorica odlučuje to napraviti uz pomoć životinja koje su oblikovale Fridin karakter, a u konačnici i samo slikarstvo. Tako upoznajemo papagaja po imenu Bonito, lane Granizo, crnu mačku, dva majmunčića koji su se zvali Fulang Chang i Caimito del Guayabal, orlicu Gertrudis, dva purana i tri psa imena Seňora Xolotla, Seňnorita Capulina i Seňora Kosti. Svaka životinja predstavljena je na zasebnoj stranici slikovnice, a uz nju i Fridine avanture i sretni trenuci sa svakom od njih.

"Noge, zašto bih vas trebala kada imam krila kojima mogu letjeti?" Svi ti ljubimci često su bili motivi Fridinih nenadmašnih slika. Njezine autoportrete u velikom broju slučajeva krase upravo njezini dragi animalitosti, koji su joj i u najtežim životnim trenucima pružali sigurnu luku i utjehu. Takav odnos ujedno pruža primjer svim malim čitateljima. Naime, osim što će iščitavanjem ove slikovnice dobiti uvid u život jedne nevjerojatne žene, mnogo će naučiti i o odnosu čovjeka i životinja te neizmjernoj ljubavi koju nam one pružaju zauzvrat za brigu o njima. Jednako tako Fridina priča djeci pokazuje da fizičke teškoće ne moraju spriječit intelektualni razvoj pojedinca. Zdravstvene tegobe koje su je mučile od ranog djetinjstva nisu je spriječile da ostvari sve što je zamislila u sferi umjetničkog izražavanja. Štoviše, proživljena bol samo je još više doprinijela snazi njezinog duha i stvaranju umjetnosti kakva nije zabilježena ni prije ni nakon Fride. Fridina snaga i iskren odnos sa životinjama najbolja je moguća poruka koju čitanje ove slikovnice može poslati vašim mališanima.

Fotografije i tekst: Tatjana Barat

Pretraga

Tečaj €/kn: 7,53450 2023-09-28 22:57:01