Košarica
Izbornik

Čitajte s djecom – E. B. White: "Charlotteina mreža", knjiga o prijateljstvu i krugu života

Čitajte s djecom – E. B. White: "Charlotteina mreža", knjiga o prijateljstvu i krugu života

Kada spojite djevojčicu koja obožava životinje i životinje s farme koje govore te se pritom bore za vlastiti život, uče o prijateljstvu, odrastanju i smrtnosti, dobivate najbolju dječju knjigu svih vremena. Riječ je o "Charlotteinoj mreži" Elwyna Brooksa Whitea, koju su gotovo svi svjetski mediji tijekom godina proglašavali najboljom ikada objavljenom knjigom za djecu. Knjiga se nalazi u programu lektire za treći razred osnovne škole, ali i odrasle podsjeća na ono što je doista važno u životu.

E. B. White rušio je rekorde sa svojim knjigama za djecu Elwyn Brooks White jedan je od najpoznatijih i najcjenjenijih američkih pisaca koji je svojim opusom za djecu zauvijek ušao u književnu povijest. Rođen 1899. u američkoj državi New York, već se u djetinjstvu počeo zanimati za čitanje, pisanje i istraživanje svijeta prirode. Karijera ga je odvela u novinarske vode pa je pisao za prestižne The New Yorker i Harper's Magazine, a književnu karijeru započeo je pisanjem pjesama i pripovijetki za odrasle. Na inicijativu svoje nećakinje u zreloj se dobi okrenuo pisanju za djecu i tako su nastale neke od najpoznatijih knjiga za djecu svih vremena, naprimjer "Stuart Mali" i "Charlotteina mreža". Njegovo stvaralaštvo obilježile su prestižne nagrade o kojima drugi književnici sanjaju. Među najznačajnijima svakako su Pulitzer i Newbery medalja koja se dodjeljuje onom autoru koji je najviše pridonio američkoj dječjoj književnosti. Zbog njegovog se doprinosa književnosti danas dodjeljuje E. B. White Read Aloud Award, namijenjena književnicima i knjigama koje zadovoljavaju visoke standarde koje je svojim djelima za djecu postavio sam White. White je smrt dočekao bolujući od Alzhaimerove bolesti na farmi nalik onoj na kojoj su živjeli Wilbur i Charlotte, junaci njegove najpoznatije knjige "Charlotteina mreža".

Praščić Wilbur uči o životu Priča započinje kada na farmi obitelji djevojčice Fern na svijet dolaze praščići. Jedan od njih, kojeg je Fern nazvala Wilbur, vrlo je slabašan i malen u odnosu na ostale, no to Fern ne sprječava da ga zavoli više nego sve ostale. Međutim, zbog svoje veličine nije primjeren za čekanje onoga što sve praščiće prije ili kasnije čeka u periodu oko božićnih blagdana. Kada Fern čuje da ga zato njezin otac želi ubiti i time zapravo uštediti na hrani za njega, čini sve kako bi to spriječila pa čak i pristaje da Wilbur ode na imanje njezinog ujaka. Wilburu sve ovo jako teško pada, a u staji Fernina ujaka nailazi na neprijateljsko raspoloženje. Ipak, s vremenom prijateljstvo pronalazi u paučici Charlotti, koja će mu pomoći spasiti njegov život ispisivanjem riječi o Wilburu na svoju mrežu. Tako Wilbur u očima okoline postaje "prase i pol, sjajan, blistav i ponizan". Wilbur će osvojiti srca mještana i nagradu na sajmu… Zanimljivo je kako ova knjiga u svega nešto više od stotinjak stranica, ispisanih jednostavnim i pitkim rečenicama, sadrži sve važne životne vrijednosti. S obzirom da djeca lakše uče na temelju onoga što im je blisko, a to su u doba srednjeg djetinjstva svakako životinje, White je pronašao savršeni način kako im približiti sve ono što se događa oko nas, a što je neizbježno.

Bolje šačica iskrenih prijatelja, nego brdo neiskrenih Među temama kojima djelo obiluje svakako se izdvajaju odrastanje, prijateljstvo i smrtnost. Baš kao što Wilbur raste, odrasta i njegova voljena Fern, a odrast će i vaša djeca pa je ovo idealna knjiga na temelju koje im možete objasniti životni ciklus, uključujući i smrtnost. Prijateljstvo je pak posebna priča. Kao što ćete primijetiti, Wilbur nema mnogo pravih prijatelja. Može računati samo na Fern i Charlotte, no to što one čine za njega, neprocjenjivo je. Sve što su ga njih dvije naučile o prijateljstvu, Wilbur će prenijeti dalje, čime je prikazan krug života i važnost prijateljstva u njemu. Ukažite svojoj djeci na pravo prijateljstvo, na njegovu kvalitetu, a ne kvantitetu. Upitajte ga o njegovom dosadašnjem iskustvu s prijateljima, o tome što sve oni čine jedni za druge i zašto je uopće važno kroz život steći iskrene prijatelje. Upravo u razdoblju srednjeg djetinjstva (od 6 do 11 godina), djeca počinju stvarati emocionalno važnija prijateljstva nego ranije, ali se počinje stvarati i vršnjački pritisak. Također se sve više razvija i njihovo logičko mišljenje i moralnost te postaju sve svjesniji funkcioniranja svijeta oko sebe, jednako kao i Wilbur.

Spoj učenja i igre S obzirom na predivno proljetno vrijeme vani, možete se uputiti na obližnju farmu ili zoološki vrt kako biste djeci u okruženju prepunom životinja pojasnili teme iz knjige, ali i saznali zanimljive činjenice koje možete povezati s čitanjem. Primjerice, u zoološkom vrtu možete se pozabaviti podacima o životu pauka i njihovom načinu pletenja mreže, pa sve to primijeniti na Šarlotin život. Jednako tako možete raspravljati o tome imaju li životinje osjećaje, zašto neki ljudi jedu mesu, a drugi ne i kako se uopće dolazi do mesa. Možete i raspravljati o tome što znači kada je tko okarakteriziran kao sjajan, ponizan, blistav ili pak prase i pol. Bezbroj je načina kako lektirno djelo može postati dijelom života vašeg djeteta. Upamtite da djeca najlakše i najbrže uče upravo kroz igru.

Za Čitaj knjigu piše: Tatjana Barat

Pretraga

Tečaj €/kn: 7,53450 2023-09-21 21:59:35