Košarica
Izbornik

Čitajte s djecom: Anđa Marić –"Afra" - u redu je biti drugačiji

Čitajte s djecom: Anđa Marić –"Afra" -  u redu je biti drugačiji

Što biste učinili da vaše dijete usred dućana počne glasno plakati i zahtijevati da mu kupite igračku, odjeću ili torbu po posljednjoj modi kakvu imaju "sva djeca iz razreda"? S istim se problemom susrela i mama djevojčice Đurđice, glavne junakinje dječje knjige "Afra" Anđe Marić, namijenjene djeci od 8 do 12 godina. Ova svestrana i talentirana glazbenica, kolumnistica i voditeljica zaista me iznenadila svojim prvijencem. Kako sam vrlo zahtjevna po pitanju biranja beletristike koju čitam, a posebno po pitanju one koju preporučujem djeci, priznajem da me nije lako oduševiti, no Anđi je to uspjelo. Uz "Vladimira i Matildu" Milane Vuković Runjić, ovo je jedina novija hrvatska knjiga za djecu koja me oduševila u posljednje vrijeme. "Afra" je prvi put objavljena 2015. godine, a nedugo nakon toga i drugog izdanja. 

Živopisna Afra je savjest koja iskače iz torbe Priča započinje ranije spomenutom scenom. Usred trgovačkog centra djevojčica Đurđa, zvana Đu, svim silama želi dobiti novu torbu iz kolekcije animirane serije "Super djevojke" kako bi se svidjela Hani iz razreda i njezinoj kliki iako ju ranije nikada nije bilo briga što drugi misle o njoj. Kada vidi da joj nema druge nego pustiti suzu da bi od mame dobila ono što želi, nimalo se ne liši glasno zaplakati, a kako mama osjeća grižnju savjesti jer previše radi, dok je Đurđin tata pomorac, kupuje ono što Đu želi. Djevojčica ne može biti sretnija, no tijekom noći događa se nešto neobično. Iz nove torbe proviruje malena djevojčica Afra, visoka svega nekoliko centimetara i vatreno narančaste bujne kose. Đu prvo misli da sve to sanja, no shvaća da je Afra i ujutro u njezinoj sobi. Malena djevojčica zapravo je njezina savjest koja je tu kako bi Đu ukazala na njezine propuste, ali i preokrenula živote njezinih prijatelja. Jednodnevnom zamjenom identiteta s Đu, Afra uspijeva ohrabriti Đurđinog najboljeg prijatelja Dinka da se odupre nasilniku Zamanu, Zaman shvaća da više ne želi biti nasilan, nego samo voljen, a Hana, glavna školska šminkerica koja oko sebe ima kliku svojih dvojnica, želi iskreno prijateljstvo s neobičnom Đu.

Svatko je drugačiji i to je naša posebnost Koristeći zbiljske situacije uz dodatak elementa čudesnosti u obliku djevojčice Afre, Anđa Marić uspjela je svojom pričom ujediniti sve ono što muči prosječnog učenika. Svidjeti se svima u školi ili barem onima čije ih društvo zanima, nastoje gotovo sva djeca koju sam do sada susrela. Jedan esejski zadatak koji sam zadala učenicima pokazao je da oni koji su popularni smatraju da u razredu ne postoje nikakve podjele, no jasno je da je stvarnost bila miljama daleko. To su primijetili oni koji su bili drugačiji od najpopularnije klike, dakako. Đurđa je bila isto takva u jednom periodu svog života. Iako se ranije nikada nije zamarala izgledom ni time sviđa li se kome ili ne i s Dinkom skakala po blatu i hvatala žabe, u jednom trenutku želi biti poput Hane ni sama ne znajući zašto. Tu nastupa Afra, čija je misija ukazati Đurđi na njezine propuste, poboljšati odnos s majkom, ali i pokazati joj put u nova i iskrena prijateljstva koja su moguća samo ako Đurđa bude vjerna sebi i onome što zaista jest, bez potrebe za skupim krpicama i pretvaranjima.

Svaka situacija nečijeg posramljivanja ima dvije strane Uz živopisne i brze rečenice te nevjerojatan pripovjedački dar zbog kojeg nisam mogla prestati čitati knjigu, Anđa Marić uspjela je priču prilagoditi modernom dobu i onome što je zaista bitno u životu. Voljela bih kada biste upravo o ovoj temi porazgovarali sa svojom djecom. Upitajte ih postoje li u njihovom razredu podjele na one popularne i nepopularne, jesu li prisutna zadirkivanja na temelju nečije odjeće, izgleda ili ocjena. Ako je vaše dijete jedno od tih koje je na popularnoj strani, nastojte mu objasniti koliko pate oni s druge strane. Jednako tako, ako vaše dijete trpi maltretiranje na temelju bilo koje od ovih ili nekih drugih stavki, svakako se obratite razredniku, pa i školskoj stručnoj službi ako je potrebno. Važno je da već u ovom periodu srednjeg i kasnog djetinjstva djeca shvate da je svatko od nas drugačiji, da svatko od nas ima svoj životni put i da to nikako nije razlog zašto bi se toga trebalo sramiti ili pak nastojati svim silama biti nešto što nismo samo da bismo se svidjeli nekome. Onaj tko nas zaista cijeni i voli, voljet će nas bez obzira na to imali li mi na sebi trendove iz najnovijih modnih kolekcija ili ne. Što prije djeca to shvate, bit će sretnija.

Tatjana Barat

Pretraga

Tečaj €/kn: 7,53450 2023-10-03 12:08:27